Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών με σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς κινηματογράφου και τηλεόρασης σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει η Guardian, προκαλώντας συζητήσεις ότι η συμμαχία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τις τέχνες για να δημιουργήσει "προπαγάνδα" για το μπλοκ.
Η συμμαχία πραγματοποίησε τρεις συναντήσεις με επαγγελματίες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στο Λος Άντζελες, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι και πρόκειται να συνεχίσει τη "σειρά προσωπικών συναντήσεων" τον επόμενο μήνα στο Λονδίνο, συναντώντας με μέλη σεναριογράφων της Ένωσης Συγγραφέων της Μεγάλης Βρετανίας (WGGB), η οποία εκπροσωπεί επαγγελματίες συγγραφείς στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η προγραμματισμένη συνάντηση στο Λονδίνο προκάλεσε ανησυχία σε ορισμένους από τους προσκεκλημένους, οι οποίοι ένιωσαν ότι τους ζητήθηκε να "συμβάλουν στην προπαγάνδα για το ΝΑΤΟ".
Το θέμα συζήτησης στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί βάσει του κανόνα του Chatham House - στον οποίο οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που έχουν λάβει, αλλά οι ταυτότητες των συμμετεχόντων δεν αποκαλύπτονται - θα είναι η "εξελισσόμενη κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη και πέραν αυτής". Ο πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, James Appathurai, ο οποίος είναι τώρα αναπληρωτής βοηθός γενικός γραμματέας για υβριδικά, κυβερνο-τεχνολογίες και νέες τεχνολογίες, φέρεται να σχεδιάζει να παραστεί, μαζί με άλλους αξιωματούχους της συμμαχίας.
Σε ένα email του WGGB που ήρθε σε γνώση τςη Guardian, υπονοήθηκε ότι οι συναντήσεις είχαν ήδη οδηγήσει σε "τρία ξεχωριστά έργα" υπό ανάπτυξη, τα οποία "εμπνεύστηκαν, τουλάχιστον εν μέρει, από αυτές τις συζητήσεις".
Επίσης, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ "χτίστηκε με βάση την πεποίθηση ότι η συνεργασία και ο συμβιβασμός, η καλλιέργεια φιλιών και συμμαχιών, είναι ο δρόμος προς τα εμπρός", προσθέτοντας ότι "ακόμα κι αν κάτι τόσο απλό όσο αυτό το μήνυμα βρει τον δρόμο του σε μια μελλοντική ιστορία, αυτό θα είναι αρκετό", σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης.
Ο Άλαν Ο'Γκόρμαν, σεναριογράφος της ταινίας Christy, η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στα Βραβεία Ιρλανδικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του 2026, χαρακτήρισε την προγραμματισμένη συνάντηση "εξωφρενική" και "ξεκάθαρη προπαγάνδα".
"Μου φάνηκε παράλογο και εκτός τόπου να παρουσιάζεται ως θετική δυνατότητα. Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, έχουν φίλους και συγγενείς ή οι ίδιοι προέρχονται από χώρες που δεν είναι στο ΝΑΤΟ, που έχουν υποφέρει από πολέμους στους οποίους έχει ενταχθεί και έχει προπαγανδίσει το ΝΑΤΟ", είπε.
Πιστεύει ότι οι συναντήσεις αποτελούν μια προσπάθεια του ΝΑΤΟ να "μεταδώσει μέρος των μηνυμάτων του μέσω του κινηματογράφου και της τηλεόρασης".
"Νομίζω ότι υπάρχει τρόμος σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή που οι άμυνές μας είναι σε ύφεση", είπε. "Το βλέπω σε ένα ιρλανδικό πλαίσιο, όπου υπήρξε μια πίεση μέσω ορισμένων μέσων ενημέρωσης και κυβέρνησης για να παρουσιαστεί το ΝΑΤΟ με θετικό τρόπο και να ευθυγραμμιστούμε πιο στενά με αυτό. Νομίζω ότι ο ιρλανδικός λαός, ως επί το πλείστον, δεν θέλει να έχει καμία σχέση με πολέμους σε ξένες χώρες".
Ο Ο'Γκόρμαν είπε ότι άλλοι σεναριογράφοι που προσκλήθηκαν στη συνάντηση ήταν "αρκετά προσβεβλημένοι που η τέχνη θα χρησιμοποιούνταν με τρόπο που υποστήριζε τον πόλεμο" και ένιωσαν ότι τους ζητήθηκε να "συμβάλουν στην προπαγάνδα για το ΝΑΤΟ".
Ο σεναριογράφος και παραγωγός Φαϊζάλ Α. Κουρέσι, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στον χώρο, είχε δηλώσει συμμετοχή στις συναντήσεις, για να δει "από πρώτο χέρι" τη διαδικασία, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να παραστεί. Όπως ανέφερε, "ο κίνδυνος για έναν δημιουργό που έρχεται σε επαφή με αυτόν τον κόσμο των ανώνυμων πληροφοριών και των στρατιωτικών ενημερώσεων είναι ότι μπορεί να παρασυρθεί και να πιστέψει ότι κατέχει κάποια μυστική γνώση", προσθέτοντας ότι δημιουργείται η αίσθηση πως "υπάρχει μια γκρίζα ζώνη όπου η ηθική κάμπτεται και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δικαιολογούνται για το ‘ευρύτερο καλό’".
Ο ίδιος αμφισβητεί κατά πόσο οι δημιουργοί θα ασκήσουν επαρκή κριτική στις πληροφορίες που τους παρέχονται, δεδομένου ότι αυτές φέρουν "το κύρος μιας αρχής που σπάνια απευθύνεται στο κοινό", δημιουργώντας ταυτόχρονα μια αίσθηση προνομιακής πρόσβασης.
"Μόλις τους δόθηκε κάτι που έχει την όψη αλήθειας από μια αρχή που σπάνια ασχολείται με το κοινό και υπάρχει μια αίσθηση προνομίου για την απόκτηση αυτής της πρόσβασης", είπε.
Οι υποστηρικτές του ΝΑΤΟ έχουν υποστηρίξει την ανάγκη για μεγαλύτερες σχέσεις με τις τέχνες. Το thinktank Centre for European Reform δημοσίευσε μια έκθεση νωρίτερα φέτος καλώντας τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τους πολιτιστικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των σεναριογράφων και των παραγωγών ταινιών, για να οικοδομήσουν δημόσια υποστήριξη για μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες και να "πουν καλύτερα την ιστορία του γιατί είναι απαραίτητες αυτές οι επενδύσεις στην άμυνα".
Το 2024, οκτώ σεναριογράφοι, συμπεριλαμβανομένου ενός συγγραφέα και εκτελεστικού παραγωγού της κωμικής σειράς Friends, προσκλήθηκαν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών με έδρα την Ουάσινγκτον, για να μάθουν για την πολιτική ασφαλείας.
Η ομάδα, η οποία περιελάμβανε επίσης έναν συγγραφέα του μακροχρόνιου σήριαλ "Law and Order", και έναν παραγωγό του κωμικού αστυνομικού δράματος "High Potential", συναντήθηκε με τον τότε γενικό γραμματέα της συμμαχίας, Jens Stoltenberg, κατά τη διάρκεια ταξιδιού.
Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε σχετικά πως "η προαναφερθείσα πρωτοβουλία είναι η τέταρτη σε μια σειρά συνεδριών για συγγραφείς μυθοπλασίας στη βιομηχανία ψυχαγωγίας (συμπεριλαμβανομένων σεναριογράφων, showrunners και συγγραφέων).
"Αυτό προκύπτει από το ενδιαφέρον που εξέφρασαν τα μέλη της βιομηχανίας να μάθουν περισσότερα για το τι είναι το ΝΑΤΟ και πώς λειτουργεί. Αυτές οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τη συνεργασία με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, της κοινωνίας των πολιτών και της κοινότητας των think tank".
Εκπρόσωπος του WGGB δήλωσε: "Ως συνδικάτο που εκπροσωπεί σεναριογράφους, λαμβάνουμε προσκλήσεις από τρίτους οργανισμούς για εκδηλώσεις που μπορεί να είναι επαγγελματικής χρήσης ή ενδιαφέροντος για τα μέλη μας. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα την έγκριση αυτών των οργανισμών."
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr



