Ελεύθερος έπειτα από 41 χρόνια κράτησης είναι πλέον ο 71χρονος Ντάγκλας Στιούαρτ Κάρτερ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για φόνο που, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της υπόθεσης, δεν προκύπτει ότι διέπραξε. Ο Κάρτερ πέρασε περίπου τέσσερις δεκαετίες στην πτέρυγα των μελλοθανάτων σε φυλακή της Γιούτα, στις ΗΠΑ.
Η καταδίκη του συνδεόταν με τη δολοφονία της Έβα Ολεσεν, θείας του αρχηγού της αστυνομίας στο Πρόβο της Γιούτα. Ο Κάρτερ καταδικάστηκε για πρώτη φορά το 1985 και οδηγήθηκε ξανά ενώπιον της Δικαιοσύνης το 1992, όταν πραγματοποιήθηκε νέα δίκη, όπως αναφέρει το ABC.
BREAKING: Douglas Carter has walked out of the Utah County Jail after 40 years on death row.
— Heidi Hatch KUTV (@tvheidihatch) September 29, 2026
Carter, 71, was released on bail and will wear an ankle monitor. He could face a new—and third—trial in the 1985 murder of Eva Olesen.
Tonight, he is heading home with his son. He is… pic.twitter.com/2LLqi0jCko
Η υπόθεση είχε στηριχθεί σε δύο μαρτυρίες, αλλά και σε ομολογία που είχε υπογράψει ο ίδιος. Η εκδοχή της κατηγορούσας αρχής ήταν ότι ο φόνος σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας διάρρηξης. Ο Κάρτερ, από την πλευρά του, αρνιόταν σταθερά την ενοχή του και επέμενε ότι η ομολογία του είχε αποσπαστεί από την αστυνομία.
Στην πορεία, οι δύο βασικοί μάρτυρες άλλαξαν στάση. Περίπου 20 χρόνια μετά την καταδίκη του, παραδέχθηκαν ότι είχαν πιεστεί από τις Αρχές και ότι είχαν λάβει χρήματα για να καταθέσουν εναντίον του.
"Το κράτος του έκλεψε 41 χρόνια από τη ζωή του και τον υπέβαλε στη φρίκη του διαδρόμου του θανάτου επί 40 χρόνια, αλλά απόψε βρίσκεται επιτέλους στο σπίτι του. Είναι μια μεγάλη μέρα", δήλωσε ο δικηγόρος του.
Η νέα εξέταση DNA
Η υπόθεση άνοιξε εκ νέου μετά την επανεξέταση γενετικού υλικού που είχε συλλεχθεί από τον τόπο του εγκλήματος. Οι νέες αναλύσεις DNA δεν έδειξαν αντιστοιχία με τον Κάρτερ, προσθέτοντας ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο υπέρ της θέσης της υπεράσπισης.
Με βάση τα νέα δεδομένα, ο 71χρονος αποφυλακίστηκε με εγγύηση, ενώ η υπεράσπισή του επανέφερε και μια μαρτυρία για την παρουσία ενός λευκού άνδρα κοντά στο σημείο του εγκλήματος.
Σύμφωνα με την υπεράσπιση, η συγκεκριμένη μαρτυρία δεν ερευνήθηκε ουσιαστικά από την αστυνομία. Το ίδιο, όπως υποστηρίζεται, συνέβη και με άλλες πιθανές εκδοχές της υπόθεσης, μεταξύ των οποίων αυτή που αφορούσε τον σύζυγο της γυναίκας που δολοφονήθηκε. Ο ίδιος πέθανε το 2009.
Douglas Stewart Carter was sentenced to death in 1985 after a jury found him guilty of killing Eva Olesen. https://t.co/7rMhG88mAy
— WTHR.com (@WTHRcom) September 29, 2026
Η υπόθεση επιστρέφει στη Δικαιοσύνη
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γιούτα είχε ήδη ζητήσει την επανεξέταση της υπόθεσης, κάνοντας λόγο για "σοβαρά σφάλματα" που σημειώθηκαν κατά την αστυνομική έρευνα.
Η δικαστική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Η νέα δίκη του Κάρτερ έχει προγραμματιστεί για το 2027, ενώ μέχρι τότε ο ίδιος θα παραμείνει εκτός φυλακής με εγγύηση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

