Τριμερείς συνομιλίες ξεκίνησαν στην Ελβετία ανάμεσα στο Ιράν, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ στον ρόλο του μεσολαβητή με θέμα τον Λίβανο και τα παγωμένα ιρανικά περιουσιακά στοιχεία
Ωστόσο όπως φαίνεται το θρίλερ θα κρατήσει μέχρι την τελευταία στιγμή αφού με νέα ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ, και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες, απειλεί το Ιράν με ακόμη πιο σκληρά στρατιωτικά χτυπήματα.
Συγκεκριμένα προειδοποιεί την Τεχεράνη να διακόψει τη στήριξη στις πληρεξούσιες δυνάμεις -Χεζμπολάχ- και απειλεί με νέα, πιο σκληρά χτυπήματα, "όπως ακριβώς κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα", ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Η Τεχεράνη πρέπει να σταματήσει αμέσως τους ακριβοπληρωμένους πληρεξουσίους της στον Λίβανο από το να προκαλούν προβλήματα", έγραψε ο Τραμπ, προειδοποιώντας ότι "αν δεν το κάνουν, θα χτυπήσουμε το Ιράν πολύ σκληρά ξανά, όπως κάναμε την περασμένη εβδομάδα, μόνο πιο σκληρά!!!", ανέφερε στην ανάρτησή του.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, εξαπολύει τις νέες απειλές εναντίον της Τεχεράνης, ενώ μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, Τζέι Ντι Βανς, δήλωνε ότι έχει εντολή από τον πρόεδρο να βρεθεί μία διπλωματική λύση.
Τζέι Ντι Βανς: "Ιστορικές" τις διαπραγματεύσεις
Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς χαρακτήρισε "ιστορικές" τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα στην Ελβετία με το Ιράν για την οριστικοποίηση του πρωτοκόλλου συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Μέση Ανατολή.
"Πρόκειται για μία ιστορική συνάντηση (...) Αυτό που ο πρόεδρος ζήτησε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε μια νέα σελίδα για να μεταμορφώσουμε την σχέση μας με τον ιρανικό λαό και να τείνουμε το χέρι στους Ιρανούς για να τους πούμε ότι αν οι ηγέτες τους είναι έτοιμοι να απαρνηθούν το ρόλο τους ως παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής, αν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν μονίμως κάθε φιλοδοξία για απόκτηση του πυρηνικού όπλου, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να μεταμορφώσουν ριζικά την σχέση τους με την χώρα αυτή", δήλωσε ο Τζέι Ντι Βανς κατά την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες και τους μεσολαβητές του Κατάρ και του Πακιστάν στο Μπούργκενστοκ των ελβετικών Αλπεων.
Νωρίτερα η κρατική ιρανική τηλεόραση μετέδωσε για τη συνάντηση ότι "μία τριμερής σύσκεψη με την συμμετοχή του Ιράν, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ σχετικά με τα θέματα μίας συνολικής εκεχειρίας στον Λίβανο και των παγωμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων διεξάγεται αυτήν την στιγμή" στην Ελβετία, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας ότι το Στενό του Ορμούζ δεν θα ανοίξει όσο δεν γίνεται σεβαστή η εκεχειρία στον Λίβανο και δεν εκδίδονται οι άδειες για την πώληση του ιρανικού πετρελαίου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
