Follow us

Ο Κόμεϊ "καίει" τον Τραμπ: Δυσφήμησε εμένα και το FBI

Ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ τον οποίο ξήλωσε ο Ντ. Τράμπ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ τον οποίο «ξήλωσε» ο Ντ. Τραμπ επειδή δεν του επέδειξε την «αφοσίωση» που ζήτησε σταματώντας έρευνα για τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου για τις σχέσεις με τη Ρωσία.

«Επέλεξε να δυσφημήσει εμένα και το FBI, χρησιμοποιώντας ψέματα, απλά και ξεκάθαρα», τόνισε ο Κόουμι, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά πως στις ομοσπονδιακές αρχές τίποτα δεν γινόταν μόνο μέσω δικών του ενεργειών, αλλά από ένα σύνολο ανθρώπων, αφού είναι έτσι οργανωμένες με στόχο την προστασία του Συντάγματος.

Επανέλαβε πως ο πρόεδρος τον κάλεσε να αφήσει κατά μέρος μια πτυχή της έρευνας για την πιθανή ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αυτήν που αφορούσε τον Μαικλ Φλυν.

Ο Κόουμι, απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου της Επιτροπής, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία είχε ανάμιξη στις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ή ότι υπήρξε ρωσική «εισβολή» σε αμερικανικά συστήματα.

Ωστόσο, ο πρώην διευθυντής του FBI σχολίασε ότι είναι βέβαιος πως δεν υπήρξαν κρούσματα διαφθοράς της ψήφου κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Κόουμι, η πρώτη ρωσική κυβερνοεπίθεση υπέπεσε στην αντίληψή του το καλοκαίρι του 2015, ενώ βεβαιώθηκε ότι δεδομένα είχαν διαρρεύσει στα τέλη του ίδιου έτους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το FBI επιχείρησε να ειδοποιήσει τα θύματα της κυβερνοεπίθεσης σε μία προσπάθεια να εμποδίσει νέες διαρροές.

Ο Κόμεϊ "καίει" τον Τραμπ: Δυσφήμησε εμένα και το FBI

«Φοβόμουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να πει ψέματα για τη φύση των συναντήσεών μας και για αυτό τον λόγο άρχισα να κρατώ γραπτές σημειώσεις» δήλωσε ο πρώην Τζέιμς Κόμεϊ .

Ενημέρωσε πως κράτησε σημειώσεις για όλες ή τουλάχιστον σχεδόν όλες τις συναντήσεις και επικοινωνίες που είχε με τον κ. Τραμπ μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.Προσέθεσε ότι γνώριζε πως κάποτε ίσως χρειαζόταν να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το FBI.

Σημείωσε ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε ότι θα χρειαζόταν να ακολουθήσει την ίδια τακτική (δηλ. να κρατήσει σημειώσεις) κατά τις επαφές του με τους προηγούμενους προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Τζορτζ Μπους τον νεότερο.

Στην κατάμεστη αίθουσα, ο 56χρονος Κόμεϊ αναφέρθηκε λεπτομερώς στις πολλαπλές συζητήσεις του με τον ένοικο του Λευκού Οίκου .

Ο Κόμεϊ αποκάλυψε μάλιστα ότι ζήτησε από έναν στενό του φίλο, έναν καθηγητή του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια που δεν κατονόμασε, να διαρρεύσει σε δημοσιογράφους τις σημειώσεις του για τις συναντήσεις του με τον Τραμπ, οι οποίες οδήγησαν στον διορισμό ενός ειδικού εισαγγελέα — το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε την απόφαση αυτή τη 17η Μαΐου.

Λίγη ώρα αργότερα, ο καθηγητής του Κολούμπια Ντάνιελ Ρίτσμαν επιβεβαίωσε ότι αυτός διέρρευσε σε δημοσιογράφους τις σημειώσεις, επιβεβαιώνοντας σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο ειδικός εισαγγελέας, ο Ρόμπερτ Μούλερ, έχει πλέον στην κατοχή του τις σημειώσεις αυτές, διευκρίνισε ο Κόμεϊ.

Και ο Τραμπ είχε υπονοήσει, σε ένα tweet του, ότι έχει στην κατοχή του καταγραφές των συζητήσεων οι οποίες αντικρούουν όσα λέει ο Κόμεϊ.

Ο πρώην διευθυντής του FBI σχολίασε ότι επέλεξε «προσεκτικά» τα λόγια του: «Έχω δει το tweet για τις καταγραφές. Αληθινά ελπίζω ότι υπάρχουν πράγματι καταγραφές».

Ο Κόμεϊ απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν ο Τραμπ απαίτησε ρητά σε κάποια από τις συνομιλίες τους να σταματήσει η έρευνα για την καταγγελθείσα ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και τον πιθανό συντονισμό με την εκστρατεία του υποψήφιου, αλλά αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πώς του ζήτησε να «εγκαταλείψει» την πτυχή της έρευνας που αφορούσε τον στρατηγό ε.α. Μάικλ Φλιν, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο πρώην διευθυντής του FBI είπε «το ερμήνευσα ως οδηγία» αναφερόμενος στην επίμαχη φράση που απέδωσε στον Τραμπ.

Ορισμένοι ειδικοί σε νομικά θέματα θεωρούν πως η κατάθεση του Κόμεϊ ενδέχεται να ενισχύσει τα επιχειρήματα για την έναρξη μιας διαδικασίας στο Κογκρέσο για την παραπομπή του Τραμπ και την απομάκρυνσή του από την προεδρία για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

«Δεν νομίζω ότι είναι δική μου ευθύνη να κρίνω εάν η συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο αποτελούσε μια προσπάθεια παρακώλυσης» της έρευνας, αλλά «την εξέλαβα ως κάτι πολύ ενοχλητικό, πολύ ανησυχητικό», ανέφερε ο Κόμεϊ.

Η κατάθεση του Κόμεϊ ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 20:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο Κόμεϊ "καίει" τον Τραμπ: Δυσφήμησε εμένα και το FBI - εικόνα 2

Τι είχε αναφέρει στην έγγραφη κατάθεσή του

Ο πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI), επιβεβαίωσε στην έγγραφη κατάθεσή του προς το Κογκρέσο, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαιτήσει από τον ίδιο να διακόψει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση της φερόμενης ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο τετ-α-τετ που είχαν τη 14η Φεβρουαρίου στο Οβάλ Γραφείο της αμερικανικής προεδρίας, ο Κόμεϊ αναφέρει ότι ο Τραμπ του μίλησε σχετικά με την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, και τόνισε: «ελπίζω ότι θα μπορέσετε να βρείτε έναν τρόπο να το εγκαταλείψετε αυτό, να αφήσετε τον Φλιν. Είναι καλός άνθρωπος».

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του FBI, αυτό το αίτημα αφορούσε όλες τις έρευνες που σχετίζοντας με τις «ψευδείς δηλώσεις του κ. Φλιν που αφορούσαν τις συνομιλίες του με τον ρώσο πρεσβευτή τον Δεκέμβριο» και όχι την ευρύτερη έρευνα για την ενδεχόμενη συνωμοσία μεταξύ της εκστρατείας του ρεπουμπλικάνου και της Ρωσίας.

«Αυτό πάντως ήταν πολύ ανησυχητικό, με δεδομένο τον ρόλο του FBI ως μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας έρευνας», συμπλήρωσε ο Κόμεϊ.

Στην έγγραφη κατάθεσή του, ο Κόμεϊ αφηγείται επίσης λεπτομερώς τι συνέβη σε ένα δείπνο στον Λευκό Οίκο την 27η Ιανουαρίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει απευθυνόμενος στον διευθυντή του FBI: «χρειάζομαι αφοσίωση, περιμένω αφοσίωση». Σε αυτό ο Κόμεϊ απάντησε ότι «πάντοτε επεδείκνυε εντιμότητα από την πλευρά του».

Στο ίδιο δείπνο, αναφέρει ακόμη ο Κόμεϊ, ο Τραμπ τον ρώτησε εάν ήθελε να παραμείνει επικεφαλής του FBI. Για τον Κόμεϊ, αυτές ήταν ανησυχητικές ενδείξεις για τον ίδιο, διότι του έδωσαν την εντύπωση πως ο ρεπουμπλικάνος επιζητούσε την αποκατάσταση «μιας σχέσης πατρονίας κάποιου είδους». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος «παρέμεινε ανέκφραστος» και «σιώπησε» κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

Τι απαντά ο Λευκός Οίκος

Πηγές του Αμερικανού Προέδρου όπως μεταδίδει το Associated Press σημείωναν πως ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητεί ανοιχτά τα όσα αναφέρει στην εισαγωγική επιστολή του προς την Γερουσία ο πρώην επικεφαλής του FBI Τζέις Κόμεϊ .

Σύμφωνα με το Associated Press οι πηγές από το περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου ανέφεραν πως ποτέ δεν ζητήθηκε «αφοσίωση» από τον Τζέιμς Κόμεϊ και σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε η εξαίρεση του Μάικ Φλύν από τις έρευνες για τις διαρροές προς την Ρωσία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ" 22 Σεπ 2023 | 22:47

Ιταλία: 5.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν οι μετανάστες για να μην μεταφέρονται σε κλειστά κέντρα

Οι παράτυποι μετανάστες από "ασφαλείς χώρες" που προσφεύγουν κατά της απόρριψης της αίτησης ασύλου θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν 4.938 ευρώ.

98 ΕΤΩΝ 22 Σεπ 2023 | 21:27

Ιταλία: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να διαχειριστεί κρίσιμες φάσεις της νεότερης ιταλικής ιστορίας, με κυριότερη την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία.

ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ 22 Σεπ 2023 | 19:58

Οι Ουκρανοί ανέλαβαν την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση στο "αρχηγείο" των ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη [βίντεο]

Ο ουκρανικός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

ΗΠΑ 22 Σεπ 2023 | 19:49

Μπομπ Μενέντεζ: Η πρώτη αντίδραση μετά τις κατηγορίες για διαφθορά - "Προσπαθούν να φιμώσουν τη φωνή μου"

"Έχω σταθεί ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες από όλο τον κόσμο, στο Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία και αλλού" αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μπομπ Μενέντεζ.

ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΨΕ 22 Σεπ 2023 | 19:31

Τον Ερντογάν ενόχλησαν τα ΛΟΑΤΚΙ χρώματα στα σκαλιά του ΟΗΕ: "Όσοι είναι εναντίον έχουν εξίσου δικαίωμα"

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως ενδέχεται να μπέρδεψε τα χρώματα του Pride με αυτά της καμπάνιας "Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης".

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ 22 Σεπ 2023 | 17:18

Παραπέμπονται για διαφθορά ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και η σύζυγός του - Κατηγορούνται για δωροδικία σε χρήμα και χρυσό

Παραπέμπονται για διαφθορά ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και η γυναίκα του από Ομοσπονδιακό Δικαστήριο

ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗΣ 22 Σεπ 2023 | 14:25

Οι Ουκρανοί χτύπησαν με πυραύλους το αρχηγείο του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα [βίντεο]

"Ο εχθρός πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση κατά του αρχηγού του στόλου", έγραψε στο Telegram ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Μιχαήλ Ραζνοζάγεφ.

ΠΕΝΤΕ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 22 Σεπ 2023 | 08:12

ΗΠΑ: Λεωφορείο με μαθητές έπεσε σε χαράδρα στη Νέα Υόρκη – Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες [βίντεο]

Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν μέλη της φιλαρμονικής ορχήστρας του λυκείου Φαρμινγκντέιλ, εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε χαράδρα περίπου 15 μέτρων.

ΗΠΑ 21 Σεπ 2023 | 23:54

Τραγωδία στη Νέα Υόρκη: Συνετρίβη λεωφορείο που μετέφερε σχολικό μουσικό συγκρότημα - Τουλάχιστον ένας νεκρός

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι πέντε από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

ΤΟΥΡΚΙΑ 21 Σεπ 2023 | 23:02

Ερντογάν: "Να διαλυθεί η ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο"- Ξανά προκλητικός για την Κύπρο

Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στην ανεξαρτητοποίηση του ψευδοκράτους, όπως είπε στους δημοσιογράφους, πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη.

Η ΣΚΥΤΑΛΗ ΣΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ 21 Σεπ 2023 | 19:07

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ βγαίνει στη σύνταξη: Αποχωρεί από την προεδρία του Fox ο 92χρονος μεγιστάντας των ΜΜΕ

Σε επιστολή του προς εργαζομένους της Fox Corp και της News Corp, ο Μέρντοχ τόνισε πως οι εταιρείες έχουν "ακμαία υγεία, όπως και εγώ".

ΗΠΑ 21 Σεπ 2023 | 19:06

Βόρεια Καρολίνα: Οικογένεια μηνύει την Google γιατί ακολουθώντας ο πατέρας το Maps σκοτώθηκε

Η δημοφιλής εφαρμογή που ακολουθεί εκατομμύρια κόσμου, οδήγησε τον άτυχο άντρα σε κατεδαφισμένη γέφυρα που έχει καταρρεύσει... σχεδόν μια δεκαετία πριν.

ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ 21 Σεπ 2023 | 18:25

Mωρά φώκιας εγκλωβίστηκαν σε δίχτυ ψαρέματος: Η στιγμή που απελευθερώνονται και τρέχουν στη θάλασσα

Τα δύο μωρά φώκιες βρέθηκαν εγκλωβισμένα σε δίχτυ ψαρέματος σε παραλία της Νότιας Αφρικής