Νέα κλιμάκωση καταγράφεται στη Μέση Ανατολή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε πολύ σκληρά πλήγματα κατά του Ιράν, την ώρα που αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για προετοιμασίες νέας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν συνεχίζεται, μήνες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, με τις επιθέσεις να έχουν επανέλθει και από τις δύο πλευρές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Καμπ Ντέιβιντ, υποστήριξε ότι οι πιέσεις προς το Ιράν θα συνεχιστούν μέχρι η χώρα να αναγκαστεί να σταματήσει τη σύγκρουση.
"Θα τους χτυπήσουμε πολύ δυνατά και, κάποια στιγμή θα πουν ‘δεν μπορούμε άλλο’", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο επίκεντρο οι ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν
Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο νέων βομβαρδισμών με στόχο κρίσιμες ενεργειακές υποδομές του Ιράν, όπως διυλιστήρια πετρελαίου και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, ανέφερε ότι ο στόχος μιας τέτοιας επιχείρησης θα ήταν να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην Τεχεράνη ώστε να οδηγηθεί σε υποχώρηση.
Παράλληλα, το CBS News μετέδωσε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ εξετάζουν σχέδια για χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές, ακόμη και πριν από το άνοιγμα των διεθνών αγορών τη Δευτέρα.

Ανάμεσα στα σενάρια που φέρονται να εξετάζονται είναι και η πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση της Τεχεράνης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δώσει ακόμη την τελική εντολή για την έναρξη αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης. Μάλιστα, ορισμένοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου φέρεται να έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο μιας νέας μεγάλης κλιμάκωσης.
Την ίδια ώρα, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται, με το Πακιστάν να δηλώνει ότι παραμένει ενεργός ο ρόλος της διαμεσολάβησης.
Ωστόσο, η απουσία σημαντικής προόδου στις συνομιλίες εντείνει την αβεβαιότητα για τα επόμενα βήματα και αυξάνει τον φόβο μιας νέας μεγάλης στρατιωτικής αναμέτρησης στην περιοχή.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

