Follow us

Ισραήλ: Tο τάγμα των ακραίων Υπερορθόδοξων Netzah Yehuda - Οι σοβαρές καταγγελίες και η απόφαση Μπλίνκεν

Ο Νετανιάχου αντιδρά με οργή και τονίζει ότι "θα το παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις" για να μην επιβληθούν κυρώσεις

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΖΑΧ ΓΙΕΧΟΥΝΤΑ

Οργισμένη είναι η αντίδραση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος του τάγματος του ισραηλινού στρατού. "Θα το παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου την ώρα που αναμένονται ανακοινώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Η πληροφορία που έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις Νετανιάχου, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο το ισραηλινό τάγμα Netzah Yehuda [Νετζάχ Γιεχούντα] εξαιτίας σοβαρών καταγγελιών εναντίον μελών του για βαρύτατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, όταν ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με αυτές τις αναφορές ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ σε μονάδες των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) θα μπορούσε να διακοπεί εξαιτίας των καταγγελιών αυτών, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε: "Έχω πάρει αποφάσεις. Θα τις μάθετε τις επόμενες μέρες".

Ισραήλ: Tο τάγμα των ακραίων Υπερορθόδοξων Netzah Yehuda - Οι σοβαρές καταγγελίες και η απόφαση Μπλίνκεν

Εφόσον επιβεβαιωθεί, η επιβολή κυρώσεων μέσω της αναστολής βοήθειας προς τμήμα του ισραηλινού στρατού (IDF) θα είναι μια πρωτοφανής ενέργεια από την πλευρά της Ουάσιγκτον, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο.

Από την πλευρά του ισραηλινού στρατού τονίζεται, όπως αναφέρει το BBC, ότι το τάγμα Netzah Yehuda λειτουργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

"Μετά από δημοσιεύματα σχετικά με κυρώσεις κατά του τάγματος, ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι δεν γνωρίζει το θέμα", είπε ο εκπρόσωπος του στρατού σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. "Ο IDF εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται για να διερευνήσει οποιοδήποτε ασυνήθιστο γεγονός με πρακτικά μέτρα σύμφωνα με το νόμο".

Στο Ισραήλ δεν αντιδρά μόνο ο Νετανιάχου. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ καλεί τις ΗΠΑ να αποσύρουν την πρόθεσή τους να επιβάλουν κυρώσεις στο τάγμα Netzah Yehuda, υπογραμμίζοντας ότι ο όλος ο κόσμος παρακολουθεί τους δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ πιο στενά από ποτέ.

"Οποιαδήποτε απόπειρα άσκησης κριτικής κατά μιας ολόκληρης μονάδας ρίχνει βαριά σκιά στις ενέργειες του ισραηλινού στρατού συνολικά", είπε επίσης ο Γιόαβ Γκάλαντ και πρόσθεσε ότι "αυτός δεν είναι ο σωστός δρόμος για εταίρους και φίλους".

ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΕΧΟΥΝΤΑ
Άνδρες του τάγματος Natzah Yehuda.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, οι κυρώσεις θα αφορούν το συγκεκριμένο τάγμα έπειτα από περιστατικά άσκησης βίας και κατάχρησης εξουσίας από τους στρατιώτες που είναι μέλη του. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά σε περιστατικό στη Δυτική Όχθη κατά το οποίο ένας Αμερικανο-Παλαιστίνιος, ηλικίας 80 ετών, ο Ομάρ Άσαντ, πέθανε τον Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο άνδρας ήταν μέσα στο αυτοκίνητό του, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες τον σταμάτησαν για έλεγχο, τον έδεσαν, τον φίμωσαν και του φόρεσαν κουκούλα.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Ο 80χρονος Ομάρ Άσαντ που πέθανε μετά από επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη.

Από αμερικανικής πλευράς, είχε ζητηθεί τότε "ενδελεχής ποινική έρευνα και πλήρης απόδωση ευθυνών".

Ο ισραηλινός στρατός είχε εκδώσει ανακοίνωση τότε, αναφέροντας ότι λυπάται για τον θάνατο του Ομάρ Άσαντ και ότι ο διοικητής του τάγματος Netzah Yehuda θα "επιπλήξει" άνδρες του για αυτό. Στην ανακοίνωση αναφερόταν επίσης ότι δύο στρατιώτες θα αποκλειστούν από το να υπηρετήσουν σε ανώτερες θέσεις για δύο χρόνια, αλλά δεν θα διωχθούν, ενώ σημειωνόταν ότι ο θάνατος του 80χρονου προκλήθηκε από μια προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση.

Σημειώνεται επίσης, ότι όλες οι καταγγελίες σε βάρος μελών του τάγματος αφορούν περιστατικά πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποκλειστεί μονάδα του IDF από τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ μπορεί να ληφθεί σύμφωνα με το "νόμο Leahy" που ψηφίστηκε το 1997 μετά από πρόταση του τότε Γερουσιαστή Πάτρικ Λέιχι. Ο νόμος προβλέπει την παύση της χρηματοδότησης ή της εκπαίδευσης από τις ΗΠΑ ξένων στρατιωτικών μονάδων που αποδεδειγμένα εμπλέκονται σε κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το περασμένο έτος, ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων γνωστή ως "Israel-Leahy vetting forum" εξέτασε τουλάχιστον δώδεκα καταγγελίες εναντίον ισραηλινών μονάδων, συμπεριλαμβανομένου του τάγματος Netzah Yehuda, όπως δήλωσε στο BBC πρώην ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

"Πιστεύουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες δεν έχουν λογοδοτήσει" δήλωσε στο BBC ο Τζος Πολ, πρώην διευθυντής του γραφείου Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Τζος Πολ αναφέρει ότι "όταν προσπαθήσαμε να προωθήσουμε τα συμπεράσματά μας στον υπουργό [σ.σ. Άντονι Μπλίνκεν], δεν το κατορθώσαμε ποτέ".

Ο Τζος Πολ παραιτήθηκε από τη θέση του τον Νοέμβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ερωτηθείς από το BBC αν θεωρεί ότι πλέον οι συστάσεις έφτασαν στα ανώτερα κλιμάκια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αξιολογήθηκαν από τον Άντονι Μπλίνκεν, εκτιμά πως αυτό συνέβη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε κυρώσεις στον Ισραηλινό ακροδεξιό ακτιβιστή Μπεν Σιόν Γκόπσταϊν, αναφέροντας ότι η οργάνωσή του, Lehava, είχε "εμπλακεί σε αποσταθεροποιητική βία που επηρεάζει τη Δυτική Όχθη".

Ποιο είναι το τάγμα Netzah Yehuda

Το 97ο τάγμα Netzah Yehuda, παλαιότερα γνωστό ως Nahal Haredi, είναι ένα τάγμα στην Ταξιαρχία Kfir των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

ΙΣΡΑΗΛ ΤΑΓΜΑ YEHUDA
Άνδρες του ισραηλινού τάγματος Netzah Yehuda

Το τάγμα ιδρύθηκε το 1999 ώστε να μπορούν να υπηρετούν στον στρατό οι Υπερορθόδοξοι Εβραίοι Χαρεντί που χαρακτηρίζονται από την αυστηρή προσκόλλησή τους στο εβραϊκό δίκαιο, και τις παραδόσεις. Κατά την ίδρυσή του αριθμούσε μόλις 30 μέλη, ενώ σήμερα είναι ενταγμένοι σε αυτό πάνω από 1.000 άνδρες.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά από στρατιώτες που υπηρετούν στο συγκεκριμένο τάγμα σε βάρος Παλαιστινίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιοι οδηγήθηκαν μέχρι και σε φυλάκιση ενώ σε άλλες απαλλάχθηκαν.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ 24 Μαϊ 2024 | 17:03

Εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στο Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα της Γάζας.

ΣΥΡΙΖΑ 24 Μαϊ 2024 | 13:54

Κασσελάκης: Θα πάω στη Δυτική Όχθη την Κυριακή, αν βέβαια με αφήσει το Ισραήλ

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τη μετάβασή του στην Παλαιστίνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι θα πάει την Κυριακή στη Δυτική Όχθη, "αν βέβαια με αφήσει το Ισραήλ".

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΣΡΑΗΛ 24 Μαϊ 2024 | 08:06

Ο Νετανιάχου προσκλήθηκε να απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Η πρόσκληση καταγράφεται έπειτα από την αναγνώριση από τρεις ευρωπαϊκές χώρες κράτους της Παλαιστίνης αλλά και την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ κατά του Νετανιάχου.

ΗΠΑ 23 Μαϊ 2024 | 22:39

Μπάιντεν: Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου- Δεν υπάρχει ισοδυναμία Ισραήλ με Χαμάς

Μάλιστα ο διευθυντής της CIA Oυίλιαμς Μπερνς θα ταξιδέψει σύντομα στην Ευρώπη για να έχει συνάντηση με τον διευθυντή της Μοσάντ.

ΙΣΡΑΗΛ 23 Μαϊ 2024 | 19:19

Γάζα: Η Χαμάς ισχυρίζεται πως κρατά αιχμάλωτο Ισραηλινό συνταγματάρχη - Το Ισραήλ τον είχε αναφέρει νεκρό

Ο ισραηλινός στρατός είχε αναφέρει πριν από μήνες ότι ο 41χρονος συνταγματάρχης Ασάφ Χαμάμι σκοτώθηκε στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ 23 Μαϊ 2024 | 17:51

Νέα καταγγελία για βιασμό κατά του ράπερ Παφ Ντάντι από πρώην μοντέλο - Φύλαξε επί 20 χρόνια τα άπλυτα ρούχα της ως στοιχείο

Νέα μήνυση για βιασμό κατά του ράπερ που σόκαρε με τη βάναυση επίθεση κατά της πρώην συντρόφου του

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 4 ΩΡΩΝ 23 Μαϊ 2024 | 15:26

Ισραήλ: "Πράσινο φως" από το υπουργικό συμβούλιο - Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων

Αφού συνεδρίασε επί τέσσερις ώρες, το υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ έδωσε το "πράσινο φως" να συνεχισθούν οι δαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 22 Μαϊ 2024 | 23:01

Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύλληψης του Νετανιάχου εφόσον εκδοθεί ένταλμα από το ΔΠΔ

Ερωτώμενος εάν η κυβέρνηση θα ζητούσε τη σύλληψη του Νετανιάχου σε γερμανικό έδαφος, εφόσον είχε εκδοθεί ανάλογο ένταλμα, ο Στέφεν Χεμπεστράιτ απάντησε "φυσικά, τηρούμε τον νόμο"

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Μαϊ 2024 | 21:02

Ο πρέσβης του Ισραήλ απαντά στον Κασσελάκη: "Πώς λες ότι μέρος της Χαμάς πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες;"

"Είναι σαν να ισχυρίζεται κάποιος ότι μόνο ένα μέρος του ISIS είναι τρομοκράτες" σημειώνει ο Νόαμ Κατς, ο οποίος παραθέτει το βίντεο με τις γυναίκες ομήρους της Χαμάς

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ 22 Μαϊ 2024 | 20:26

Ισραήλ: Βίντεο σοκ με γυναίκες ομήρους της Χαμάς μέσα στα αίματα - "Αυτές μπορούν να μείνουν έγκυες" - Προσοχή, σκληρές εικόνες

Με αίματα στο πρόσωπο και στα ρούχα φαίνονται γυναίκες στρατιώτες του Ισραήλ, αιχμάλωτες από τη Χαμάς - Το βίντεο έχει διάρκεια 3:10 λεπτά και δείχνει τη βίαιη και ταπεινωτική μεταχείριση των κοριτσιών

ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ 22 Μαϊ 2024 | 10:28

Αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία - Το Ισραήλ ανακαλεί τους πρεσβευτές του

Σε ανάκληση των πρεσβευτών από τη Νορβηγία και την Ιρλανδία προχωρά το Ισραήλ αντιδρώντας στην ανακοίνωση για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ 22 Μαϊ 2024 | 10:08

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία

Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από το VMRO ότι η Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 21 Μαϊ 2024 | 21:58

Το Associated Press ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έκοψε τη ζωντανή μετάδοσή του στη Γάζα - Ανακλήθηκε η απόφαση

Η στρατιωτική λογοκρισία του Ισραήλ απαγορεύει τη δημοσίευση εικόνων ή πληροφοριών που θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατό τον εντοπισμό των Ισραηλινών στρατιωτών ή στρατιωτικών εγκαταστάσεων.