Ακόμα υπό κατάληψη το ξενοδοχείο Athens City Plaza στην Αθήνα

Το ξενοδοχείο Athens City Plaza αποτέλεσε σημείο τριβής το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα στην νόμιμη ιδιοκτήτρια του και τους ανθρώπους που το έχουν καταλάβει.

akoma-upo-katalipsi-to-ksenodoxeio-athens-plaza-stin-athina
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το ξενοδοχείο Athens City Plaza αποτέλεσε σημείο τριβής το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα στην νόμιμη ιδιοκτήτρια του και τους ανθρώπους που το έχουν καταλάβει. Το κτίριο παραμένει υπό κατάληψη και υποτίθεται πως εντός του φιλοξενούνται με όλες τις απαραίτητες ανέσεις περί τους 400 πρόσφυγες.

Αυτό το απορρίπτει η ιδιοκτησία η οποία κάνει λόγο για ξεκάθαρη παρανομία αφήνοντας αιχμές και για πολιτικά παιχνίδια.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη, η κ. Παπαχελά και οι δικηγόροι της παρουσίασαν τη δική τους πλευρά, εγείροντας συγχρόνως ερωτήματα για τους καταληψίες.

 

Αρχικά δόθηκε συνοπτικά μια εικόνα της ιστορίας του ξενοδοχείου από όταν ξεκίνησε η λειτουργία του, το 1974, έως και το 2010, όταν έγινε έξωση στον ξενοδόχο λόγω μη καταβολής μισθωμάτων. Την ίδια εποχή η κρίση ειδικά στα ακίνητα γιγαντώθηκε και το ξενοδοχείο σταμάτησε να δέχεται κόσμο. Παρόλα αυτά να σημειωθεί πως η εταιρεία (ΑΜΑΖΩΝ ΑΕ) δεν χρωστούσε μέχρι και το 2010.

‘Εως και το 2012 η Αλίκη Παπαχελά προσπάθησε να το κρατήσει «εν ζωή», όμως εξαιτίας του υψηλού ΕΝΦΙΑ εγκατέλειψε την προσπάθεια. Για να γίνει αντιληπτό το ποσό της οφειλής που έχει συγκεντρωθεί, σημειώνεται πως ο φόρος για το ξενοδοχείο φέτος είναι στα 22.500 ευρώ.

Ενώ λοιπόν το κτίριο ήταν κλειδωμένο και η ιδιοκτησία του έψαχνε ματαίως να βρει κάποια λύση, γίνεται μία σειρά από διαρρήξεις, με την ίδια πάντα κατάληξη. Η κ. Παπαχελά ενημέρωνε την Αστυνομία η οποία ερχόταν άμεσα, γινόταν έρευνα αλλά ποτέ δεν συνελήφθη κανείς. Μοναδική εξαίρεση κάποια στιγμή που οι αστυνομικοί ανακάλυψαν έναν τοξικομανή ο οποίος κοιμόταν στον χώρο.

Στις αρχές του 2016 εμφανίζεται φως στον ορίζοντα. Ο ΟΗΕ ετοιμάζει πρόγραμμα για τους πρόσφυγες εγκατάστασης προσφύγων σε ξενοδοχεία μέσω ΜΚΟ. Οι διαρρήξεις εν τω μεταξύ συνεχίζονται και αφαιρούνται και τηλεφωνικά κέντρα, υπολογιστές και άλλα.

 

Τον Φλεβάρη του 2016 κατατέθηκε ο φάκελος του Athens City Plaza στον ΟΗΕ για να υποδεχτεί πρόσφυγες και εγκρίθηκε.

Στις 22 Απριλίου όμως γίνεται η κατάληψη, με την κ. Παπαχελά να αφήνει να εννοηθεί πως από κάπου υπήρχε πληροφόρηση και οι καταληψίες ήξεραν ότι ο ΟΗΕ έκανε δεκτή την αίτηση της.

Παράδοξο: Στις 22/ 4ου όταν έγινε η κατάληψη η Αστυνομία δεν εμφανίστηκε ποτέ. Αντίθετα, ακολούθησε ένας κυκεώνας γραφειοκρατίας κατά τον οποίον τοσο η ιδιοκτήτρια του κτιρίου όσο και ο δικηγόρος της, ο κ. Παϊπέτης, στέλνονταν από τον έναν αξιωματικό στον άλλον έως ότου τελικά η μήνυση παραληφθεί από αστυνομικούς της ΓΑΔΑ.

Επιπλέον, το αρμόδιο υπουργείο, πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες της διεύθυνσης του Athens City Plaza, δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στο αίτημα της ιδιοκτήτριας για επίλυση του ζητήματος.

Παράλληλα, ο υπουργός κ. Μουζάλας σε δηλώσεις του στην ολλανδική τηλεόραση είπε για την κατάληψη ότι πρόκειται «για πολύ καλή δράση αλληλεγγύης», που όμως δεν αρκεί. Να σημειωθεί όμως ότι για οτιδήποτε συμβεί στο 5.500 τ.μ. κτίριο η αποκλειστική υπεύθυνη είναι η κ. Παπαχελά η οποία θα αντιμετωπίσει και ποινική δίωξη.

Η Medico International και η οικονομική ενίσχυση των καταληψιών

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες, που φέρεται να βρίσκεται πίσω από την κατάληψη, το City Plaza δεν χρηματοδοτείται «ούτε με ένα ευρώ από πουθενά – το κράτος, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ή κάποια ΜΚΟ». Υπάρχουν μόνο προσφορές. Ωστόσο, από τις 15 Ιουνίου, μεγάλη ΜΚΟ της Γερμανίας, η Medico International, ζητεί μέσω της ιστοσελίδας της από το κοινό να προσφέρει οικονομική ενίσχυση για το City Plaza, «το καλύτερο ξενοδοχείο της Ευρώπης».

Ερωτηματικά δημιουργούνται και για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, καθώς επίσημοι οργανισμοί και φορείς δεν μπορούν να επισκεφθούν ελεύθερα τον χώρο για να ελέγξουν την κατάσταση. Οι μόνες μαρτυρίες που υπάρχουν προέρχονται από την Πρωτοβουλία, που κάνει λόγο για παράδειγμα αξιοπρεπούς στέγασης προσφύγων, αν και πρόσφυγες που εμφανίζονται σε βίντεο αναφέρουν ότι οι συνθήκες είναι καλές.

Τέλος, να επισημανθεί ότι η κ. Παπαχελά, όπως και οι νομικοί της συμπαραστάτες, άφησαν αιχμές για τη στάση των ΜΜΕ, καθώς, μέρι τώρα, η πλειονότητά τους έχει καλύψει το θέμα χωρίς να ερωτηθεί η ίδια και να παρουσιαστεί η δική της πλευρά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook