Άνοιγμα σχολείων: Σενάριο για επιστροφή της Γ΄ Λυκείου στις 25 Ιανουαρίου – Πότε αρχίζουν μαθήματα οι άλλες τάξεις

Η 25η Ιανουαρίου προκρίνεται ως η πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής των μαθητών της Γ΄ Λυκείου - Την Παρασκευή οι αποφάσεις - Πότε επιστρέφουν Γυμνάσια και Α' - Β' Λυκείου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής των Ειδικών που εξετάζεο το άνοιγμα των σχολείων θα τεθούν την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και το ιικό αποτύπωμα από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το μέλος της Επιτροπής των Ειδικών Αθανάσιος Τσακρής ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι την Παρασκευή θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την Γ’ Λυκείου και την επαναλειτουργία του εμπορίου: "Το οποίο άνοιγμα θέλει προσεκτικά βήματα", πρόσθεσε σημειώνοντας ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η Αττική όπου ορισμένες περιοχές της εμφανίζουν αυξητική τάση.

Σενάριο για άνοιγμα Γ' Λυκείου στις 25 Ιανουαρίου

Στο υπουργείο Παιδείας έχουν θέσει ως προτεραιότητα το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, όπως έχει επισημάνει σε δηλώσεις της και η υπουργός Νίκη Κεραμέως. Οι απαιτήσεις ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων, παρά την μείωση κατά περίπου 20% της εξεταστέας ύλης, ασκούν τη μεγαλύτερη πίεση. Ωστόσο, προτεραιότητα είναι και το προσεκτικό άνοιγμα κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, καθώς η λύση "ακορντεόν" αντενδείκνυται και αποσυντονίζει την εκπαιδευτική διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση, φαίνεται ότι η καταλληλότερη λύση βρίσκεται στο σενάριο του ανοίγματος την Γ’ Λυκείου όχι την επόμενη, αλλά την μεθεπόμενη εβδομάδα, όπως προτείνουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Η 25η Ιανουαρίου φαίνεται να προκρίνεται ως η πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες.

Στο σενάριο αυτό συνεκτιμάται το γεγονός ότι αν η Επιτροπή των Ειδικών ανάψει το "πράσινο φως" της επαναλειτουργίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής, 15 Ιανουαρίου, είναι σχεδόν αδύνατον να προλάβουν τα σχολεία να κάνουν τον απαραίτητο προγραμματισμό για τη διδασκαλία μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να επιστρέψουν στις 18 του μηνός.

Πότε θα επιστρέψουν στα θρανία Γυμνάσια και Α' - Β' Λυκείου

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το αισιόδοξο σενάριο είναι την 25η Ιανουαρίου, μαζί με την Γ’ Λυκείου, να επιστρέψουν στα θρανία και οι μαθητές των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι το πιο πιθανό. Περισσότερες πιθανότητες δείχνει να έχει το άνοιγμα των άλλων τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Σχολείο

Πώς θα βγουν οι βαθμοί τετραμήνου

Στην περίπτωση αυτή, πάντως, το υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει ειδικές οδηγίες για το πώς θα βαθμολογηθούν για το Α’ τετράμηνο οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τα Γυμνάσια προβλέπεται η υποχρεωτική πραγματοποίηση ωριαίων διαγωνισμάτων Α’ τετραμήνου μέσα στο Α' τετράμηνο. Αντίθετα στο Λύκειο ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους καθηγητές να τα μεταφέρουν στο δεύτερο τετράμηνο τα ωριαία διαγωνίσματα, αν για λόγους αντικειμενικούς δεν πραγματοποιηθούν.

Επισημαίνεται, τέλος ότι το τετράμηνο λήγει τυπικά στις 20 Ιανουαρίου και η εικόνα που υπάρχει στα σχολεία είναι ότι σε αρκετά μαθήματα στο Γυμνάσιο δεν έχουν γίνει τα διαγωνίσματα,λόγω της τηλεκπαίδεσης, οπότε οι καθηγητές -αν δεν δοθούν νέες οδηγίες- δύσκολα θα μπορέσουν να εκδώσουν τις βαθμολογίες του Α' τετραμήνου.

Εξ αποστάσεως η εξεταστική στα πανεπιστήμια

Ως προς τα πανεπιστήμια, εξ αποστάσεως θα γίνουν οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου που λήγει στα τέλη Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο νέος υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ,ο κ. Συρίγος είπε ότι οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου θα γίνουν εξ αποστάσεως και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα που υπήρχε τον Σεπτέμβριο για επιλογή ανάμεσα σε εξ αποστάσεως ή διά ζώσης εξετάσεις.

"Προβληματιστήκαμε πάρα πολύ στο αν το επόμενο εξάμηνο, να περιμένουμε μέχρι Πάσχα μήπως ανοίξουμε τα πανεπιστήμια το Πάσχα και μετά. Κινούμαστε στη λογική να μη λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια δια ζώσης. Οχι μέχρι το Πάσχα, όλο το επόμενο εξάμηνο, μέχρι το τέλος να μην κινηθούμε στη λογική να επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια διά ζώσης", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Ιαν 2021 | 18:39

Πώς θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια: Υποχρεωτική μάσκα και διαφορετικά διαλείμματα - Ολα τα μέτρα πρόληψης

Μετά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία που άνοιξαν στις 11 Ιανουάριου, επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 22 Ιαν 2021 | 13:13

Οριστικό: Ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου - Ανοιχτά μόνο Γυμνάσια στις "κόκκινες" περιοχές.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ LSE 22 Ιαν 2021 | 09:00

Μόσιαλος: Γυμνάσια και λύκεια θα μπορούσαν να ανοίξουν σύντομα

"Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού δεν είναι πιο θανατηφόρο, αλλά πιο μεταδοτικό κατά 30 με 50%", τόνισε ο καθηγητής Μόσιαλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 22 Ιαν 2021 | 08:20

Παγώνη: Τα σχολεία δεν μπορούν να μείνουν άλλο κλειστά - Να κάνουν τεστ μαθητές και καθηγητές

Κρίσιμη αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, όπου θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ 22 Ιαν 2021 | 07:39

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων: Αποφασίζουν για άνοιγμα σχολείων και... μετά χιονοδρομικά και εστίαση

Στην επιτροπή των ειδικών περνά σήμερα η σκυτάλη, προκειμένου να διερευνηθεί ο ακριβής χρόνος και ο τρόπος επαναλειτουργίας γυμνασίων και λυκείων.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΛΑΣ 21 Ιαν 2021 | 19:00

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για τα επεισόδια στο φοιτητικό συλλαλητήριο

Οι προσαγωγές τριών διαδηλωτών στο φοιτητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη μετατράπηκαν σε συλλήψεις

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ 21 Ιαν 2021 | 15:01

Ολοκληρώθηκε το φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα: Ανησυχία για τη μη τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό

Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας μετά την ολοκλήρωση του φοιτητικού συλλαλητηρίου

ΙΣΧΥΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 21 Ιαν 2021 | 13:11

Αθήνα: Σε εξέλιξη το φοιτητικό συλλαλητήριο - Μαζική συμμετοχή, χωρίς αποστάσεις, πολλοί χωρίς μάσκες

Πραγματοποιείται φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΜΕ 21 Ιαν 2021 | 10:16

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 στα Προπύλαια - Κλειστός από τις 10 ο σταθμός Μετρό "Πανεπιστήμιο"

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 στα Προπύλαια - Συλλαλητήρια και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα κι άλλες πόλεις - Τα αιτήματα.

ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ 21 Ιαν 2021 | 09:17

Άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων: Ερχεται λευκός καπνός ειδικών την Παρασκευή - Όλα δείχνουν την 1η Φεβρουαρίου

Την Παρασκευή στο "τραπέζι" το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων - Γιατί προκρίνεται η 1η Φεβρουαρίου - Πώς θα δοθεί η βαθμολογία για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 21 Ιαν 2021 | 08:23

Δερμιτζάκης: Μπορεί κάποιες μεταλλάξεις να "ξεφεύγουν" από το εμβόλιο - Κακώς άνοιξαν οι εκκλησίες πριν τα σχολεία

Ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης δεν απέκλεισε την πιθανότητα να προκύψει μια μετάλλαξη ή μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος του ιού οι οποίες να ξεφεύγουν από τα εμβόλια.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 20 Ιαν 2021 | 12:58

Παπαθανάσης: Είναι πολύ νωρίς ακόμα για άνοιγμα της εστίασης

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο άνοιγμα της εστίασης δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ 19 Ιαν 2021 | 12:44

Πρώτα άνοιγμα σχολείων και μετά τα χιονοδρομικά, οι μετακινήσεις εκτός νομού και η εστίαση - Την Παρασκευή οι αποφάσεις

Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά θα εξεταστεί αν θα ανοίξουν και πότε χιονοδρομικά και εστίαση, αλλά και οι μετακινήσεις εκτός νομών.