Διαδικτυακό Συμπόσιο της ΕΕΨΨ: Εργαζόμενοι ψυχαναλυτικά την εποχή του κορωνοϊού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Απριλίου το XVII Διαδικτυακό Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ψυχανάλυση

Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨ) πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στις 17 και 18 Απριλίου το XVII Διαδικτυακό Συμπόσιο της με τίτλο "Εργαζόμενοι ψυχαναλυτικά την εποχή του κορωνοϊού" με στόχο τη συζήτηση και κατανόηση των αλλαγών που επέφερε η πανδημία COVID-19 στην ψυχαναλυτική εργασία.

Με βάση τις ανακοινώσεις 18 ομιλητών/ομιλητριών και την ενεργό συμμετοχή 350 συνέδρων του χώρου της ψυχικής υγείας από κάθε γωνιά της Ελλάδας και από το εξωτερικό, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην επίπτωση της πανδημίας στις ψυχαναλυτικές θεραπείες και εποπτείες, καθώς και στην εκπαιδευτική και θεσμική λειτουργία των ψυχαναλυτικών εταιρειών.

Παρά το γεγονός ότι οι πανδημίες έχουν παρελθόν στην ιστορία της ανθρωπότητας όπως τόνισε η ιστορικός Κατερίνα Γαρδίκα και παρόλο που στην παρούσα κρίση οι επιστημονικές αρχές κινούνται με πρωτοφανή ταχύτητα για την αντιμετώπισή της υγειονομικής κρίσης, οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία COVID-19 στις ζωές μας ήταν και είναι μεγάλες και απρόβλεπτες, αναδεικνύοντας κυρίαρχο το βίωμα της απώλειας.

Όπως αποτυπώθηκε στις εργασίες του Συμποσίου, για την ψυχανάλυση και τους ψυχαναλυτικούς θεσμούς δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται σε επαφή με μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις και εν τέλει φαίνεται ότι η αρνητική εμπειρία των κρίσεων μπορεί να μετασχηματιστεί σε παράγοντα ανάπτυξης και εμπλουτισμού της ψυχαναλυτικής θεωρίας και κλινικής.

Στην παρούσα πανδημία οι ψυχαναλυτικές θεραπείες χρειάστηκε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να πραγματοποιηθούν -έστω για κάποιο διάστημα- από απόσταση με τη χρήση του τηλεφώνου ή του διαδικτύου. Ο φόβος για τη μόλυνση και τη μετάδοση του ιού, οδήγησε στην αίσθηση ότι ο άλλος συνιστά μια πιθανή απειλή για την υγεία και την ίδια τη ζωή.

Η κοινή απειλή του κορωνοϊού μετακίνησε την ασυμμετρία του θεραπευτικού ζεύγους, οδηγώντας σε μια συμμετρική θέση απέναντι στον κίνδυνο της πανδημίας. Η σωματική παρουσία θεραπευτή και θεραπευόμενου εντός του θεραπευτικού πλαισίου είτε αντικαταστάθηκε από την κυριαρχία της φωνής ή της εικόνας μέσω του υπολογιστή, είτε αλλοιώθηκε από τη χρήση προσωπικών προστατευτικών μέσων, όπως οι μάσκες.

Η αναγκαστική τροποποίηση του ψυχαναλυτικού πλαισίου, ακρογωνιαίου λίθου των ψυχαναλυτικών θεραπειών, απέδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στο εσωτερικευμένο πλαίσιο του αναλυτή. Η ανάγκη για ψυχαναλυτικές θεραπείες χωρίς τη σωματική παρουσία της θεραπευτικής δυάδας στο χώρο του γραφείου, φαίνεται πάντως να προκρίνεται σα μια προσωρινή λύση ανάγκης, όπως τόνισε η διακεκριμένη ψυχαναλύτρια Μαρίλια Αϊζενστάιν.

Στο Συμπόσιο αναπτύχθηκε επίσης εκτενώς ο προβληματισμός σχετικά με τη δυνατότητα των τροποποιημένων και εξ αποστάσεως θεραπειών να εμπεριέξουν τα άγχη και τις ανάγκες των εφήβων, που στην παρούσα συνθήκη ενισχύονται. Το τελευταίο τραπέζι του Συμποσίου αφιερώθηκε στη μεγάλη επίδραση της πανδημίας στον τρόπο λειτουργίας των ψυχαναλυτικών εταιρειών.

Οι πρόεδροι τριών ψυχαναλυτικών εταιρειών, Ιωάννα Ιεροδιακόνου-Μπένου από τη Βορειοελλαδική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, Έφη Λάγιου-Λιγνού από την Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου και Χαρά Καραμανωλάκη από την ΕΕΨΨ συζήτησαν τη θεσμική διαχείριση του πολύπλοκου και αλληλοσυνδεόμενου θέματος, ανάλυση-εκπαίδευση-εποπτεία των νεότερων εκπαιδευόμενων μελών.

Καθώς η πανδημία είναι ακόμη σε εξέλιξη, τα περισσότερα θέματα σχετικά με την ψυχανάλυση και τις ψυχαναλυτικές θεραπείες εν καιρώ πανδημίας, παραμένουν ανοιχτά και μας καλούν να τα επανεκτιμούμε διαρκώς, έως ότου έρθει η στιγμή της "εκ των υστέρων" κατανόησής τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 12 Ιουν 2021 | 18:02

Κορονοϊός - Ο χάρτης της διασποράς: 253 κρούσματα στην Αττική, 62 στη Θεσσαλονίκη

Στην Αττική καταγράφονται για ακόμα ένα 24ωρο τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 12 Ιουν 2021 | 17:47

Κορονοϊός: 591 νέα κρούσματα και 21 θάνατοι - 360 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 591 νέα κρούσματα - Μειώνονται οι διασωληνωμένοι.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 12 Ιουν 2021 | 15:35

"Πράσινη" η Θεσσαλονίκη: Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Σταθεροποιητική είναι τάση της συγκέντρωσης κορονοϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, στις πιο πρόσφατες ημερήσιες μετρήσεις.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 12 Ιουν 2021 | 15:35

Κορονοϊός- Μαγιορκίνης: Στο διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας στην Ελλάδα

"Το σύστημα μοριακής επιτήρησης των μεταλλαγμένων στελεχών στην Ευρώπη, πηγαίνει χωλαίνοντας", είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 12 Ιουν 2021 | 12:38

Συναγερμός στην Πάτρα: 15 κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές - Θετικός και ο Νίκος Παλαιοκώστας

Συναγερμός έχει σημάνει στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 12 Ιουν 2021 | 10:07

ΗΠΑ: 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J θα πεταχτούν ως ακατάλληλες

Πολλές παρτίδες του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, που παρασκευάστηκαν σε ένα εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, θα πεταχθούν

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, 12 Ιουν 2021 | 09:58

Κορονοϊος - Ανατροπή από νέα έρευνα: Εξίσου μεταδοτικό το ιικό φορτίο των παιδιών με των ενηλίκων - Ασυμπτωματικά τα περισσότερα

Το ιικό φορτίο των παιδιών με κορονοϊο είναι παρόμοιο με εκείνο των ενηλίκων, άρα μπορεί να είναι εξίσου μεταδοτικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα

«ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ» 12 Ιουν 2021 | 09:45

Τζανάκης: "Πράσινη" η χώρα στα μέσα Ιουλίου - Που οφείλεται η μεγάλη πτώση των πανδημικών δεικτών

Στα μέσα Ιουλίου τα κρούσματα θα πέσουν σε χαμηλά τριψήφια νούμερα, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 12 Ιουν 2021 | 09:29

Γκάγκα: Θέμα κοινής λογικής ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε κάποιες επαγγελματικές ομάδες

Η Μίνα Γκάγκα υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η διαδικασία του εμβολιασμού προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 12 Ιουν 2021 | 08:18

Ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα: Eπιστρέφει η μουσική στην εστίαση και "έξω" έως τη 1:30

Η ύφεση των επιδημιολογικών δεδομένων σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων, δίνουν από σήμερα μια ακόμη σημαντική ανάσα στην κοινωνία.

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΟΠΛΟ 12 Ιουν 2021 | 08:18

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη που ήρθε και στην Ελλάδα - Τι λένε οι ειδικοί

Το πρώτο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης στην Ελλάδα, έχει ήδη επιβεβαιωθεί από τον ΕΟΔΥ - Έντονη αγωνία στους κόλπους των ειδικών

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Ιουν 2021 | 22:03

Κομισιόν: Οι μισοί ενήλικες Ευρωπαίοι έχουν κάνει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στην Ευρώπη έχουν πραγματοποιηθεί 286,5 εκατ. εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ 22ΧΡΟΝΟ 11 Ιουν 2021 | 21:11

Κορονοϊός: Διασωληνώθηκε 19χρονος στο "Σωτηρία" - Μάχη των γιατρών για να τον σταθεροποιήσουν

Πρόκειται για τον νεότερο διασωληνωμένο ασθενή με κορονοϊό στη χώρα αυτή τη στιγμή,