Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διαψεύδει τις ιρανικές ανακοινώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι το containership Epaminondas δεν έχει τεθεί υπό κράτηση.
Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, "το πλοίο δεν έχει κρατηθεί", με τις πηγές να αποδίδουν τις σχετικές δηλώσεις της Τεχεράνης σε ανακριβή πληροφόρηση.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσε την κατάληψη δύο πλοίων, κάνοντας λόγο για παραβιάσεις της ναυσιπλοΐας και μεταφορά τους σε ιρανικά ύδατα, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim.
Σε ανακοίνωσή τους, οι Φρουροί ανέφεραν ότι τα πλοία, τα οποία ταυτοποίησαν ως MSC Francesca και Epaminodes, καταλήφθηκαν επειδή "λειτουργούσαν χωρίς την απαιτούμενη άδεια και για παραποίηση των συστημάτων πλοήγησης", προσθέτοντας ότι αυτό έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως δύο ακόμα πλοία, εκτός από το ελληνόκτητο 'EPAMINONDAS' δέχθηκαν επίθεση στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με τον βρετανικό στρατό, λίγο μετά την επίθεση εναντίον του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ελληνικών συμφερόντων.
Η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών UKMTO δεν προσδιόρισε αμέσως ποιος πυροβόλησε κατά του δεύτερου πλοίου, αναφέρει το Associated Press.
UKMTO WARNING 043-26
— UKMTO Operations Centre (@UK_MTO) April 22, 2026
Click here to read the full warning⤵️https://t.co/XjAEhW2z1D#MaritimeSecurity #MarSec pic.twitter.com/LytiorIEDQ
Σύμφωνα με την UKMTO, φορτηγό πλοίο δέχτηκε πυρά περίπου 8 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του Ιράν, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό από πού ακριβώς προήλθαν οι πυροβολισμοί.
Σύμφωνα με πηγές ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, και τρίτο φορτηγό πλοίων μεταφοράς κοντέινερ υπό λιβεριανή σημαία δέχθηκε πυρά καθώς έπλεε σε απόσταση 8 ναυτικών μιλίων δυτικά του Ιράν. Το πλοίο διέκοψε τον πλου. Το πλήρωμα είναι ασφαλές.
Το Ιράν έχει επιβάλει περιορισμούς στα πλοία που διασχίζουν τα Στενά, αρχικά απαντώντας στις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις και στην συνέχεια απαντώντας στον ναυτικό αποκλεισμό που επέβαλαν οι ΗΠΑ επί των ιρανικών λιμανιών.
Πλοίο ελληνικών συμφερόντων είχε χτυπηθεί στις 3:55 τα ξημερώματα
Υπενιθμίζεται ότι 15 ναυτικά μίλια (σχεδόν 28 χιλιόμετρα) βορειοδυτικά από τις ακτές του σουλτανάτου του Ομάν, περιπολικό των Φρουρών της Επανάστασης έβαλε κατά πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ελληνικών συμφερόντων, στις 3:55 τα ξημερώματα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στη γέφυρα του πλοίου.
Σύμφωνα με την εταιρεία Ναυλιακής ασφάλειας Diaplous ο πλοίαρχος του containership "EPAMINONDAS" (IMO 9153862), σημαίας Λιβερίας και υπό διαχείριση της Maersk, ανέφερε ότι πολεμική λέμβος των Φρουρών της Επανάστασης IRGC προσέγγισε το πλοίο χωρίς προηγούμενη επικοινωνία μέσω VHF και στη συνέχεια άνοιξε πυρ.
Iran Enforces Maritime Law on Container Ship Defying Warnings
— Tasnim News Agency (@Tasnimnews_EN) April 22, 2026
Iranian armed forces opened fire on a container ship after it ignored repeated warnings, causing significant damage to the vessel, according to a report by the UK Maritime Trade Operations (UKMTO). pic.twitter.com/HJ3T8N7iZo
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

