Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και όπως φαίνεται τα ηλικιακά όρια παραμένουν ίδια για το εμβόλιο της AstraZeneca. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες άνω των 30 θα συνεχίσουν να εμβολιάζονται με το συγκεκριμένο σκεύασμα, παρά τις αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για αλλαγή στα ηλικιακά όρια, λόγω των περιστατικών θρομβώσεων που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες και στην Ελλάδα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει σύσταση σε γυναίκες και άνδρες 30 με 49 ετών να επιλέγουν κάποιο άλλο εμβόλιο, εφόσον βέβαια υπάρχει αυτή η δυνατότητα, με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Κατά τις ίδιες πηγές, εντός Ιουνίου η χώρα αναμένει μια μεγάλη παρτίδα από τα εμβόλια της Pfizer, επομένως αυτά θα είναι και τα σκευάσματα στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα.
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στις έξι το απόγευμα της Τετάρτης κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα, οι πολίτες 30-34 μπορούν να εμβολιαστούν μόνο με AstraZeneca, αν και είναι θέμα ημερών να απελευθερωθούν και για αυτούς και τα υπόλοιπα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna).
Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα το πρωί η Αθηνά Λινού μίλησε για το εμβόλιο της AstraZeneca, με αφορμή αφενός τον θάνατο της 63χρονης στη Λέσβο και αφετέρου το χθεσινό περιστατικό θρόμβωσης σε 36χρονη, λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της στο ίδιο νησί.
Η καθηγήτρια επανέλαβε ότι τάσσεται κατά του εμβολιασμού νεότερων γυναικών, κυρίως με AstraZeneca, "υπό τον όρο ότι υπάρχει άλλο εμβόλιο. Αλλά στις περιπτώσεις των νέων γυναικών, αλλά και των ανδρών όπου υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού εμβολίου ή εκείνους που δεν κυκλοφορούν, είναι καλύτερο να περιμένουν".
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να υπάρχει πρόβλημα σε παρτίδες εμβολίων και όχι σε όλα, είπε ότι έχει συζητηθεί, όμως δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. "AstraZeneca και Johnson&Johnson, όμως, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αυξημένο κίνδυνο σε γυναίκες κάτω των 50 και σπανιότερα σε άνδρες", τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".
Σχετικά με τα ποσοστά θρομβώσεων σε αυτές τις ηλικίες, τόνισε ότι, "στις μεγάλες ηλικίες και τους άνδρες είναι 1-2 στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Στις νεότερες γυναίκες είναι 1-2 στις 50.000, σύμφωνα με βρετανική έρευνα".
Ξεκαθάρισε επίσης πως, "αν είναι όμως άνθρωπος που καθημερινά εκτίθεται και δεν έχει επιλογή εμβολίου, πρέπει να εμβολιάζεται", έστω και με αυτά τα δύο σκευάσματα.
Τα περιστατικά που προκάλεσαν ανησυχία
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πέντε περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca που έχουν προκαλέσει ανησυχία και ερευνώνται προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο.
Πρόκειται για έναν άνδρα και τέσσερις γυναίκες, εκ των οποίων δυστυχώς η μία κατέληξε. Από τα πέντε θρομβοεμβολικά επεισόδια, τα τρία καταγράφησαν στην Κρήτη και τα δύο στη Μυτιλήνη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr