Follow us

Ένας μοναδικός τηλεφωνικός αριθμός επικοινωνίας για κάθε ΑΜΚΑ από τις αρχές του 2025 - Τι αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή για τη διασύνδεση με το Εθνικό Μητρώο Τηλεπικοινωνιών - Αποστολή φαρμάκων στον σπίτι

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε μεταρρυθμιστική πορεία βρίσκεται ο ΕΟΠΥΥ και στην πρώτη γραμμή είναι η ψηφιακή μετάβασή του και η πλήρης ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των εφαρμογών, είτε αφορά την σχέση του Οργανισμού με τους παρόχους, είτε αφορά τους ασφαλισμένους και την δυνατότητα να έχουν πλήρη πρόσβαση στον φάκελο ασφάλισης υγείας σε πραγματικά δεδομένα.

Η διοίκηση του Οργανισμού δίνει έμφαση στον έλεγχο της χρήσης των πόρων σε πραγματικό χρόνο και προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνει δράσεις.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, ο Οργανισμός εδώ και δυο χρόνια έχει ξεκινήσει να κάνει έλεγχο σε πραγματικό χρόνο σε σημαντικές κατηγορίες στο ιατροτεχνολογικό υλικό. Έχει εφαρμόσει τον μοναδικό κωδικό επαλήθευσης, στις κατηγορίες στις οποίες καταγράφεται και η μεγαλύτερη παραβατικότητα, έτσι ώστε να μπορεί να πιστοποιεί ότι η υπηρεσία παρασχέθηκε στον ασθενή.

Η κ. Καρποδίνη ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου, θα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή για την διασύνδεση με το Εθνικό Μητρώο Τηλεπικοινωνιών, έτσι ώστε για κάθε ΑΜΚΑ να έχουμε ένα μοναδικό πιστοποιημένο τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας.

Δηλαδή, κατά την έκδοση της συνταγής ο ασθενής να δίνει τη συναίνεσή του, που σημαίνει "ότι είμαι στον γιατρό και πράγματι συνταγογραφείται για μένα αυτή η εξέταση", αλλά και κατά την εκτέλεση.

"Αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις τις οποίες δουλεύουμε μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Υγείας", σημείωσε η κ. Καρποδίνη.

Εξήγησε ότι πλέον θα δίνεται η δυνατότητα με ένα απλό κλικ "εναντίωσης", οι ασθενείς να κάνουν τις καταγγελίες τους, είτε για φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί και εκτελεστεί στο όνομά τους και δεν τα έχουν λάβει, είτε για παράνομες χρεώσεις, είτε για συμπεριφορές που δεν είναι επιτρεπτές.

Διαβάστε Επίσης

"Δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό και προσπαθούμε να το κάνουμε όσο πιο απλό και πιο εύκολο για τους πολίτες μας", τόνισε.

Αποστολή φαρμάκων στο σπίτι

Εδώ και ένα χρόνο, ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα αποστολής φαρμάκων στο σπίτι για 2.000 ασθενείς σε μηνιαία βάση για συγκεκριμένες παθήσεις.

Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί για όλους τους ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους.

Όπως ανακοίνωσε η κ. Καρποδίνη, στο τέλος του Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε περίπου 120.000 ασθενείς να μπορούν εάν επιθυμούν να λαμβάνουν τα φάρμακα υψηλού κόστους στο σπίτι τους. Το κόστος της δράσης υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ για 2 χρόνια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Σε αυτά τα καφενεία του Παγκρατίου αράζει τώρα η πόλη

Παλιά και νέα σημεία αστικών μαζώξεων και νόστιμων εδεσμάτων σε μία από τις πιο δημοφιλείς γειτονιές της πρωτεύουσας.

ΚΥΑ 10 Δεκ 2025 | 06:10

Ποιοι δικαιούνται τα δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία και θα λάβουν το SMS - Αναλυτικά η διαδικασία

Ανοίγει ο δρόμος για τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας,

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΑΝ 06 Δεκ 2025 | 09:58

Παράνομες συνταγογραφήσεις: Γυναικολόγος έγραφε φάρμακα σε άνδρες - 12.897 ψευδείς συνταγές σε φαρμακείο στο Κρυονέρι

"Εγκέφαλος" ένας 34χρονος ιδιοκτήτης φαρμακείου στο Κρυονέρι, συνεργός η 29χρονη σύζυγός του, ειδικευόμενη γιατρός στον Ερυθρό Σταυρό - Συνελήφθησαν κι άλλοι γιατροί

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 05 Δεκ 2025 | 20:57

ΕΟΠΥΥ: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τις παράνομες συνταγογραφήσεις - Τι αναφέρει ο Οργανισμός

Ασφαλισμένος κατήγγειλε συνταγογράφηση και εκτέλεση φαρμάκων στο ΑΜΚΑ του θανόντος αδερφού του, όταν ο τελευταίος ήταν εν ζωή

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 05 Δεκ 2025 | 14:56

ΕΟΠΥΥ: Κύκλωμα με εικονικές συνταγογραφήσεις 435.000 ευρώ - Κατηγορούνται φαρμακοποιός και επτά γιατροί

Υπολογίζεται ότι η ζημία που είχε προκαλέσει στον ΕΟΠΥΥ, ξεπερνά τα 435.000 ευρώ

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ 05 Δεκ 2025 | 06:08

Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

Ποιοι θα πάρουν δωρεάν τα φάρμακα για την παχυσαρκία - Τι θα περιλαμβάνει το μήνυμα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 19 Νοε 2025 | 15:32

Τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ για την απάτη με τις παράνομες συνταγογραφήσεις: "Είναι υποθέσεις από προηγούμενα χρόνια"

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΕΟΠΥΥ έχει δράσει με αποτελεσματικότητα και έχει ήδη δρομολογήσει κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια για την αποκατάσταση της ζημιάς καθώς και την επιβολή των προστίμων

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΛΕΓΧΟΙ 19 Νοε 2025 | 08:09

ΕΟΠΥΥ: Απάτη 12 εκατ. ευρώ με παράνομες συνταγογραφήσεις - Πρόστιμα σε 32 ιατρούς και 62 φαρμακεία

Σε εξέλιξη βρίσκονται εκτεταμένοι έλεγχοι από τον ΕΟΠΥΥ για παράνομες συνταγογραφήσεις.

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΕΡΕΥΝΑ 15 Νοε 2025 | 08:06

Φάρμακα για την παχυσαρκία: Ποια η σχέση τους με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν έναν ισχυρό συσχετισμό, που αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω

24 Οκτ 2025 | 17:20

Βρετανία: Κατάσχεση-ρεκόρ παράνομων ενέσιμων φαρμάκων για απώλεια βάρους

Kατασχέθηκαν 2.000 σύριγγες με τις ουσίες τιρζεπατίδη και ρετατρουτίδη –φάρμακα που δεν έχουν εγκριθεί στη Βρετανία για την απώλεια βάρους

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2025 | 06:26

Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex και PET/CT - Οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Τα χρονικά διαστήματα επανάληψης πολλών συνηθισμένων διαγνωστικών εξετάσεων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ορίζει απόφαση του υπουργείου Υγείας.

ΑΠΟ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 26 Σεπ 2025 | 06:58

Ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς στις εισαγωγές φαρμάκων, φορτηγών και επίπλων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα νέους δασμούς στις εισαγωγές φαρμάκων, φορτηγών και επίπλων.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 23 Σεπ 2025 | 14:02

Ο ΠΟΥ "αδειάζει" τον Τραμπ: Ασφαλής η χρήση παρακεταμόλης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δεν εντοπίζουν σύνδεση ανάμεσα στην χρήση της παρακεταμόλης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και τον αυτισμό.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ 19 Σεπ 2025 | 07:32

Ο ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί για νέα ψηφιακή απάτη από επιτήδειους σε πολίτες - "Μην δίνετε στοιχεία"

Την προσοχή των πολιτών και κυρίως των συνταξιούχων, εφιστά ο ΕΟΠΥΥ, καθώς επιτήδειοι στέλνουν παραπλανητικά μηνύματα με στόχο να αρπάξουν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς ηλικιωμένων ανθρώπων.