Επίθεση από λύκο δέχθηκε μία ομάδα ατόμων στη διαδρομή ανάμεσα στο Κρυονέρι και το Τατόι.
Ομάδα ατόμων δέχθηκε επίθεση από λύκο στη διαδρομή που συνδέει το Κρυονέρι με τα Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι, όπως γνωστοποίησε ο Δήμος Αχαρνών μέσω ανάρτησής του στο Facebook.
Παράλληλα, ο Δήμος υπενθυμίζει τα μέτρα προφύλαξης που οφείλουν να τηρούν οι επισκέπτες της Πάρνηθα ενόψει του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, τονίζοντας την ανάγκη για ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα κατά την παρουσία τους στην περιοχή.
"Ήταν απλά ένα δάγκωμα το οποίο με έγδαρε, δεν ήταν να μου κόψει κομμάτι. Εγώ πηγαίνω τακτικά εκεί πέρα και τρέχω. Πηγαίνει πάρα πολύς κόσμος δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο", είπε αρχικά ο άνδρας μιλώντας στην εκπομπή "Εξελίξεις Τώρα".
-Είχατε ξανά δει εσείς ποτέ λύκο;
"Εκεί όχι, ποτέ! Έχω κάνει αντιτετανικό, πήγα κατευθείαν στο φαρμακείο, έχω ξεκινήσει αντιβίωση, γιατί είχα μιλήσει και με το γιατρό μου. Ενημερώθηκα και από τον ΕΟΠΥΥ, ότι δεν υπάρχει λύσσα στην Αττική, οπότε έκανα ότι έπρεπε να γίνει", συνέχισε ο άνδρας.
-Τώρα εσείς φοβηθήκατε; Θα ξανά πάτε εκεί να τρέξετε, ή σας είναι αποτρεπτικό;
"Σίγουρα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί κάτι αντίστοιχο. Εννοώντας, αν πρέπει να πάνε να τα πάρουνε να τα βάλουνε κάπου ώστε να είναι και εκείνα στο περιβάλλον τους και ασφαλή. Σίγουρα κάποια στιγμή θα ξανά βγω εννοείται. Εγώ πιο πολύ ενημέρωσα τους γνωστούς και όσους ξέρω που πηγαίνουνε, ώστε να έχουνε το νου τους, να μπορούνε να αντιδράσουν, να αποφευχθεί κάτι αντίστοιχο. Όπως και να το κάνουμε δεν είναι κάτι τόσο απλό!", σημείωσε κλείνοντας.
Τι δεν πρέπει να κάνετε αν συναντήσετε λύκο
Η Αντιδήμαρχος Διονύσου, Λαμπρινή Νούση, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι ο Δήμος Διονύσου εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση, καθώς το συμβάν σημειώθηκε στα όρια του Δήμου.
"Κινούμαστε μέσα στο δάσος, που είναι το σπίτι της άγριας ζωής. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό", τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι λύκοι δεν είναι επιθετικά ζώα, ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως το σούρουπο και τη νύχτα, καθώς και σε περιόδους αναπαραγωγής. Συνέστησε στους πολίτες να μην τρέχουν, να μη γυρίζουν την πλάτη στο ζώο, να μην κάνουν απότομες κινήσεις και να απομακρύνονται αργά, προσπαθώντας να φαίνονται μεγαλύτεροι σε μέγεθος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά Γρηγόρης Γουρδομιχάλης υπογράμμισε ότι η επανεμφάνιση των λύκων στην Αττική καταγράφεται ήδη από το 2014–2015, όταν ακολούθησαν τη διαδρομή των αγριογούρουνων από τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα προς την Πάρνηθα, το Ποικίλο Όρος και πιο πρόσφατα το όρος Αιγάλεω.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στην Πάρνηθα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής εκτιμάται ότι ζουν περίπου 40-50 λύκοι, αριθμός που -όπως είπε- αντιστοιχεί σε υψηλή πυκνότητα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως εξήγησε, η μεγάλη συγκέντρωση σε περιορισμένη έκταση δημιουργεί πίεση ως προς τη διαθεσιμότητα τροφής, γεγονός που ενδέχεται να οδηγεί ορισμένα ζώα προς περιφερειακές ή και αστικές περιοχές.
Ο κ. Γουρδομιχάλης ανέφερε επίσης καταγεγραμμένα περιστατικά παρουσίας λύκων σε κατοικημένες περιοχές, όπως στο Χαϊδάρι, καθώς και επιθέσεις σε σκύλους. Τόνισε ότι τα κατοικίδια πρέπει να διατηρούνται δεμένα κατά τη διάρκεια περιπάτων σε δασικές περιοχές, ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν υπάρχουν μικρά παιδιά.
Στη συζήτηση έγινε αναφορά και στην αυξανόμενη παρουσία άλλων άγριων ζώων στον αστικό ιστό, όπως αλεπούδες, με καταγραφές ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.
Το βασικό μήνυμα των ειδικών είναι ότι "η άγρια ζωή είναι πλέον εδώ" και ότι απαιτείται ενημέρωση, προσαρμογή της ανθρώπινης συμπεριφοράς και αποφυγή πρακτικών που προσελκύουν ζώα, όπως η εγκατάλειψη τροφών ή απορριμμάτων, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες επικίνδυνων συναντήσεων.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

