
Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Φανουρίου, φτιάχνονται εκατοντάδες φανουρόπιτες από τις νοικοκυρές, οι οποίες χρησιμοποιούν αυστηρά 7 ή 9 υλικά.
Γιατί υπάρχει αυτός ο αριθμητικός περιορισμός; Είναι καθαρά συμβολικός ο χαρακτήρας, καθώς το 7 και το 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων. Πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.
Τα βασικά υλικά είναι το λάδι, το αλεύρι και η ζάχαρη, ενώ προστίθενται χυμός πορτοκαλιού, καρύδια, σταφίδες και κανελογαρίφαλα.
Επίσης έχει επικρατήσει και ως έθιμο να προσφέρεται η πίτα ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για να βρουν κάτι που έχασαν. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα "φαίνω" που σημαίνει αποκαλύπτω.
Όσο για τον ίδιο τον Άγιο Φανούριο; Λέγεται πως αυτό δεν είναι καν το πραγματικό του όνομα, ενώ οι πληροφορίες που υπάρχουν για τον ίδιο και την ζωή του είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Το μόνο γνωστό, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση τουλάχιστον, είναι πως η μητέρα του Αγίου ήταν… αμαρτωλή.
Η παραδοσιακή συνταγή για φανουρόπιτα με 9 υλικά:
Υλικά
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλλα
1 μπέικιν
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
3/4 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
ελάχιστη σόδα,
ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.
Ύστερα βάζουμε : 1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή 1 φλιτζάνι χοντρά κομμένα καρύδιακαι βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 32.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά.
Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr