Γιατί ο Κορκονέας μπορεί να οδηγηθεί ξανά στη φυλακή

Ο Κορκονέας είναι ελεύθερος χάρη στην απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, περιμένει ωστόσο την κρίση του Αρείου Πάγου, η οποία μπορεί να τον στείλει ξανά φυλακή.

giati-o-korkoneas-mporei-ksana-na-odigithei-sti-fulaki
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Κορκονέας είναι ελεύθερος χάρη στην απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, περιμένει ωστόσο την κρίση του Αρείου Πάγου, η οποία μπορεί να τον στείλει ξανά φυλακή.

Η ισόβια κάθειρξη η οποία είχε επιβληθεί πρωτόδικα, "έσπασε" λόγω του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Ωστόσο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας έχει αναπτύξει σκεπτικό βάσει του οποίου ο ειδικός φρουρός δεν δικαιούται αυτό το ελαφρυντικό.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναπτύσσει τα νομικά του επιχειρήματα στο αίτημα αναίρεσης της απόφασης του Μικτού Εφετείου Λαμίας ως προς το σκέλος της χορήγησης του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου στον πρώην ειδικό φρουρό.

Αν το αίτημα Πλιώτα γίνει δεκτό από το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Κορκονέας κινδυνεύει να επιστρέψει στη φυλακή εφόσον καταδικαστεί εκ νέου σε ισόβια κάθειρξη.

Το σκεπτικό

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, το δικαστήριο που του "έσπασε" με το ελαφρυντικό τα ισόβια, δεν έλαβε υπόψη του "…περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων", τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.

Μεταξύ αυτών, κατά τον κ. Πλιώτα "χωρίς κανένα λόγο, χωρίς καμιά πρόκληση από τα επί της οδού Τζαβέλα των Εξαρχείων νεαρά άτομα, μετά από αντίθετη με τις συγκεκριμένες υπηρεσιακές εντολές μετάβαση στο χώρο του εγκλήματος και μετά από ψύχραιμη προσέγγιση της ομάδας των νεαρών προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο παθών Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, προπηλακισμός αυτών, με χυδαίες εκφράσεις και επονείδιστους χαρακτηρισμούς… Τα περιστατικά αυτά, λαμβάνοντας χώρα μάλιστα, υπό τις εκτεθείσες συνοδευτικές περιστάσεις, πριν την τέλεση της πράξης της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, ήταν στοιχεία αρνητικά για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης, γιατί, συστηματικά αυτά αξιολογούμενα από το δικαστήριο, θα διέγνωσκε και τούτο για τον κατηγορούμενο: προσωπικότητα, χαρακτήρα και συμπεριφορά με έλλειψη πραγματικού σεβασμού των έννομων αγαθών στην καθημερινή ζωή".

Η κατάθεση της μάνας

Εκτός των παραπάνω όμως, ο Εισαγγελέας επισημαίνει ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του και σημαντικές καταθέσεις που δείχνουν το ποιον του ανθρώπου πριν την αποτρόπαια πράξη του, όπως αυτή της Τζίνας Τσαλικιάν, της μητέρας του Αλέξανδρου. "Υπήρχε εντολή σε Κορκονέα – Σαραλιώτη να προκαλέσουν επεισόδιο βίας ακόμα και δολοφονίας για να πυροδοτήσει την ατμόσφαιρα. Είχαν υποσχεθεί στον Κορκονέα μάλιστα πως δεν θα έμπαινε φυλακή. Δεν ήταν τυχαίο που τον αποκαλούσαν Ράμπο, εκτελεστή, τσαμπουκά. Έμαθα ότι πριν καταταγεί στην αστυνομία ήταν μπράβος σε νυχτερινό κέντρο στην Καλαμάτα με το όνομα Μύλος. Αυτό νομίζω ότι λέει πολλά για τον πρότερο έντιμο βίο του ανθρώπου, για το ποιον του".

 

Πηγή: Capital.gr

Φωτό: Intimenews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook