Γ.Μοτάκης(Grecotel): Υπάρχει έλλειψη σε επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό

Ο Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου ξενοδοχείων Grecotel, αναλύει τη σημασία που έχει η κατάρτιση των εργαζομένων για το νέο τουριστικό προϊόν.

gmotakisgrecotel-uparxei-elleipsi-se-epistimonika-katartismeno-proswpiko
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Γιάννης Μοτάκης, Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου ξενοδοχείων Grecotel, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση για να αναλύσει τις ανάγκες σε εργαζομένους και στελέχη που έχει μία μεγάλη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τουρισμό. Μιλώντας στο TheTOC, τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη σε στελέχη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ότι τα πτυχία που πλέον παρέχονται από τα ελληνικά εκπαιδευτική ιδρύματα, θα λειτουργήσουν θετικά.

Πιστεύει πως παρότι οι προσωπικές κοινωνικές δεξιότητες συνεχίζουν να αποτελούν την ειδοποιό διαφορά για την εξέλιξη στον κλάδο, η προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση που παρέχεται πλέον στην Ελλάδα και αφορά στο τουριστικό management θα συμβάλει στην βελτίωση των εργαζομένων με στόχο να δημιουργήσουν το ιδανικό προφίλ είναι ο συνδυασμός γνώσεων, εμπειρίας και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Θεωρεί ότι δραστηριοποίηση πολυεθνικών εταιριών με υψηλά ποιοτικά πρότυπα λειτουργίας στον Ελλαδικό χώρο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια αλλαγή στον τουριστικό χάρτη όσον αφορά στο προσφερόμενο προϊόν και άρα και τις απαιτήσεις σε στελέχη.

Τι χαρακτηριστικά αναζητάτε κυρίως σε έναν υποψήφιο εργαζόμενο;

Η αποφοίτηση από ξενοδοχειακές / τουριστικές σχολές ενισχύει τις τεχνικές δεξιότητες οι οποίες είναι σημαντικές για την επαγγελματική σταδιοδρομία κάθε υποψήφιου. Η επαγγελματική εμπειρία δε, σε συνδυασμό με τη γνωστική επάρκεια του εκάστοτε αντικειμένου, προσδίδει ένα στιβαρό πλεονέκτημα για την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Παρά το γεγονός ότι η απόκτηση ενός πτυχίου και η εμπειρία στον κλάδο μας αποτελούν σημαντικά κριτήρια επαγγελματικής αποκατάστασης και εξέλιξης, η ειδοποιός διαφορά προσδίδεται από τις κοινωνικές δεξιότητες τις οποίες διαθέτει ο υποψήφιος. Είναι οι δεξιότητες οι οποίες θα συμβάλουν στην άμεση και ομαλή ένταξη, προσαρμογή και εξέλιξη στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία του τουρισμού.

Η ευελιξία, προσαρμοστικότητα, κινητικότητα, ομαδικότητα, οι επικοινωνιακές αλλά και ηγετικές ικανότητες είναι κάποιες από τις πλέον βασικές. Ο συνδυασμός λοιπόν των γνώσεων, της εμπειρίας και των κοινωνικών δεξιοτήτων είναι ο πλέον επιθυμητός.

 

Από πού αντλείτε τα περισσότερα στελέχη σας σε μέσες και υψηλές θέσεις; Απευθείας από Πανεπιστήμια/Κολέγια σε career days ή από την ελεύθερη αγορά (και το εξωτερικό);

Η απόκτηση πτυχίου από μια πανεπιστημιακή σχολή είτε από ένα κολέγιο, αποτελεί μια απαραίτητη συνθήκη προκειμένου ένα στέλεχος να ανέλθει στο ανώτερο ιεραρχικά κλιμάκιο μιας ξενοδοχειακής μονάδας. Αποτελεί λοιπόν την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επαγγελματική εξέλιξη.  Πέραν των απαιτούμενων τίτλων, η απασχόληση και η απόκτηση εμπειρίας δίνει σε έναν επαγγελματία τα εχέγγυα για την ανάληψη διοικητικών καθηκόντων.

Προκειμένου η «ανάπτυξη εκ των έσω» να είναι αποτελεσματική και να ικανοποιεί τις εταιρικές μας ανάγκες, συγκροτούμε προσωπικά πλάνα σταδιοδρομίας στα οποία αποτυπώνεται η επαγγελματική στόχευση και οι προοπτικές εξέλιξης, καθώς και οι εκπαιδευτικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν για να επιτευχθεί η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Ως εκ τούτου η άντληση του στελεχιακού δυναμικού γίνεται είτε από το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό μας μέσα από διαδικασίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανάπτυξης οι οποίες αναφέρθηκαν, είτε απευθυνόμενοι σε υποψηφίους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

 

Τι ειδικότητες είναι σε μεγάλη ζήτηση σήμερα;

Έμπειρο Στελεχιακό δυναμικό όπως Food & Beverage Managers, Rooms Division Managers, Front Office Managers κ.α.

 

Υπάρχει έλλειψη σε ελληνικής καταγωγής επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό;

Είναι έντονη η έλλειψη επιστημονικά καταρτισμένου προσωπικού και αυτό αιτιολογείται από την έλλειψη τμημάτων που να αφορούν στο τουριστικό management σε ανώτερη ή ανώτατη βαθμίδα. Ως επί το πλείστον το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό είναι απόφοιτοι Τεχνικών Σχολών, μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια η προσφορά μεταπτυχιακών προγραμμάτων τα οποία αφορούν στο τουριστικό management καταγράφουν μια αυξητική πορεία, γεγονός το οποίο θα συμβάλει σαφώς στην βελτίωση της επιστημονικής κατάρτισης των στελεχών στο χώρο.

                 

Πιστεύετε ότι οι σπουδές σε ελληνικά ιδρύματα γύρω από το τουριστικό management είναι εφάμιλλες αυτών του εξωτερικού;

H προσφορά προπτυχιακών προγραμμάτων που αφορούν στο τουριστικό management είναι ισχνή, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο εσωτερικό, στο εξωτερικό όπου η ύπαρξη πολλών και έγκριτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τα οποία προσφέρουν πλούσια και εξειδικευμένα προγράμματα τουριστικής εκπαίδευσης, αποτελεί πόλο έλξης για τους επαγγελματίες του χώρου.

 

Πώς προβλέπετε την εξέλιξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τα επόμενα χρόνια και ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι τομείς που θα έχουν μεγάλα ποσοστά επαγγελματικής αποκατάστασης;

Η πρόσφατα έντονη δραστηριοποίηση πολυεθνικών εταιριών με υψηλά ποιοτικά πρότυπα λειτουργίας στον Ελλαδικό χώρο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια διαφαινόμενη αλλαγή στον τουριστικό χάρτη όσον αφορά στο προσφερόμενο προϊόν. Ο έντονος ανταγωνισμός έχει ενεργοποιήσει την εγχώρια αγορά, η οποία επλήγη ποικιλοτρόπως τα προηγούμενα χρόνια. Οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο προκειμένου να ανταπεξέλθουν επαρκώς και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται δυναμικά, καλούνται λόγω συνθηκών να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η υψηλή ποιότητα του παρεχόμενου προϊόντος και η συνεχής διαφοροποίηση του προκειμένου να καλύπτει, όχι μόνο τις υφιστάμενες ανάγκες αλλά και τις εν δυνάμει προσδοκίες των πελατών, αποτελεί πάγια στόχευση. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι ο τομέας των υπηρεσιών θα συνεχίσει να αποσπά τμήμα από την πίτα της συνολικής απασχόλησης, παρέχοντας ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται έμμεσα ή άμεσα στον τουριστικό κλάδο.

 

Διαβάστε ακόμη: 

Φάκελος Σπουδές Τουρισμού: Τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές

Γ.Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Ο τουρισμός χρειάζεται στελέχη με πανεπιστημιακές σπουδές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook