Γυναικοκτονίες και έμφυλη βία: Ανησυχητική αύξηση των περιστατικών - Η "μάχη" ξεκινά από την παιδική ηλικία

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, ενισχύει την επιμόρφωση παιδιών και νέων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Χάλασε η φάση", "μαλώσαμε". Η γυναικοκτονία της Γαρυφαλλιάς και τα λόγια του δολοφόνου της, ο οποίος απέδωσε την πράξη του στην "κακιά στιγμή", είναι το αποτέλεσμα ενός νέου περιστατικού έμφυλης βίας. Μία ακόμα γυναίκα πέφτει νεκρή από τα χέρια του συντρόφου της και το όνομα της προστίθεται στον τραγικό κατάλογο των θυμάτων, όπως της Καρολάιν, της Κωνσταντίνας, της Ελένης, της Σούζαν και εκατοντάδων άλλων γυναικών, οι οποίες δολοφονήθηκαν από άνδρες.

H ανησυχητική αύξηση του φαινομένου της έμφυλης βίας στην Ελλάδα, ιδίως κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID - 19, αποτυπώνεται και σε αριθμούς στην ετήσια έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το 2020. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 4%, η οποία αντιστοιχεί σε 192 περισσότερα περιστατικά. Ειδικότερα, παρατηρείται πως το 2019 καταγράφηκαν 5.221 κρούσματα έμφυλης βίας έναντι 5.413 το 2020. Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση φαίνεται να σημειώνεται τον Ιούλιο του 2020, δηλαδή μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ δράστες παραμένουν οι άνδρες κατά 85% το 2019 και 82% το 2020.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ την εισαγωγή μαθημάτων κατά της έμφυλης βίας στην εκπαίδευση καθώς και την διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά του φαινομένου όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά, αφού ο σεβασμός και η ισότητα του άλλου φύλου είναι αξίες που πρέπει να καλλιεργούνται από την παιδική ηλικία των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, υλοποιεί το έργο Ed.G.E, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση και επιμόρφωση παιδιών και νέων για θέματα Έμφυλης Ισότητας. Η υλοποίηση του έργου γίνεται μέσω πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εργαλείων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν διαδικτυακά παιχνίδια και εφαρμογές που βασίζονται στην τέχνη αλλά και μέσω της συμμετοχής παιδικών μουσείων και σχολείων.

Διαβάστε Επίσης

Για τη δύναμη της εκπαίδευσης μίλησε στο theTOC η Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ δρ. Αντωνία Τορρένς, αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Οικογενειακών Οργανώσεων Ευρώπης (COFACE) και επιστημονική υπεύθυνος του προγράμματος Live Without Bullying: "Για ένα τόσο σύνθετο φαινόμενο όπως είναι η έμφυλη βία, η αντιμετώπιση μόνο ολιστική πρέπει να είναι, "αγκαλιάζοντας" όλες τις ομάδες που επηρεάζονται από αυτό. Στο ΚΜΟΠ πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση αποτελεί μέσο για τη διαμόρφωση συνειδήσεων και την προώθηση αξιών όπως η συνεργασία, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός".

Η ίδια επισημαίνει ότι το www.livewithoutbullying.com, μία διαδικτυακή πλατφόρμα που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Ζήσε χωρίς εκφοβισμό”, δίνει μία διέξοδο στα παιδιά και τους εφήβους που βρίσκονται αντιμέτωπα με περιστατικά σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού και έχει ήδη προσελκύσει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό παιδιών αλλά και ενηλίκων (γονέων και εκπαιδευτικών) παρέχοντας εξειδικευμένες συμβουλές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, αναφορικά με το έργο Ed.G.E., ότι η εκπαιδευτική μεθοδολογία που ακολουθείται στηρίζεται σε πολιτιστικές τεχνικές και πρακτικές και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά και τους/τις νέους/-ες να αμφισβητήσουν νόρμες, έμφυλα στερεότυπα καθώς και τους ρόλους που ενθαρρύνουν ή δικαιολογούν τη βία. Παραλλήλως, προωθεί τη σημασία της έμφυλης ισότητας και τον σεβασμό́ προς τον συνάνθρωπο. Με την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων του προγράμματος, τα παιδιά και οι νέοι/-ες που συμμετέχουν στο έργο, θα έχουν ενισχύσει τις δεξιότητες κριτικής σκέψης και της ενσυναίσθησης προς τους άλλους, ενώ παράλληλα θα έχουν μάθει πώς να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να προστατεύουν τους εαυτούς τους από κάθε μορφής έμφυλη βία.

Το έργο φιλοδοξεί επίσης να ενδυναμώσει τις ικανότητες των εκπαιδευτικών καθώς και όλων των επαγγελματιών και εθελοντών/-ριών που έρχονται σε επαφή́ με παιδιά και νέους, εφοδιάζοντας τους με πρακτικά́ εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά́ την εργασία τους με τα παιδιά και τους/τις νέους/-ες.

Το Ed.G.E – Educating Children and Young People on Gender Equality χρηματοδοτείται από́ το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ιθαγένεια (Πρόγραμμα REC).

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ 03 Αυγ 2021 | 13:16

Γυναικοκτονία στη Λάρισα: "Έτσι καθαρίζουμε τις δουλειές μας στη Μάνη" είπε ο 54χρονος που δολοφόνησε την 43χρονη

Με το πιστόλι στο χέρι ο 54χρονος δράστης βγήκε από την κουζίνα έχοντας σκοτώσει τη γυναίκα του, λέγοντας: "Έτσι καθαρίζουν τις δουλειές στη Μάνη".

18 ΚΑΙ 16 ΕΤΩΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 03 Αυγ 2021 | 12:44

Σοκ στα Χανιά: Έδειραν αλύπητα 16χρονο - Τον είχαν δέσει και τον μαστίγωναν με ζώνη

Απίστευτο περιστατικό βίας εκτυλίχθηκε τη νύχτα στα Χανιά - Ο ένας ξυλοκοπούσε τον ανήλικο και ο άλλος τον μαστίγωνε με μια ζώνη.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ 03 Αυγ 2021 | 11:41

Λάρισα - Νέα γυναικοκτονία: Πυροβόλησε τη 43χρονη γυναίκα του μέσα σε ταβέρνα - Ο 54χρονος δράστης συνελήφθη [εικόνες]

Μία ακόμα δολοφονία γυναίκας. Στη Λάρισα ένας άνδρας πυροβόλησε γυναίκα μέσα σε ταβέρνα.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ 03 Αυγ 2021 | 11:20

Θεσσαλονίκη: Πήραν με το αυτοκίνητο 27χρονο που έκανε οτοστόπ και τον λήστεψαν

Απίστευτη περιπέτεια έζησε 27χρονος στη Μενεμένη. Έκανε οτοστόπ, αλλά κατέληξε να τον ληστέψουν ο οδηγός και τέσσερις συνεργοί του.

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ 02 Αυγ 2021 | 18:54

Φρίκη στο Αιγάλεω: 18χρονος θώπευε γυναίκες και τους έδειχνε τα γεννητικά του όργανα

Σε βάρος του 18χρονου στο Αιγάλεω ασκήθηκε ποινική δίωξη.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 02 Αυγ 2021 | 16:22

Γυναικοκτονία στη Δάφνη: "Η αστυνομία άκουγε από το τηλέφωνο τον τσακωμό του ζευγαριού", καταγγέλλει η γειτόνισσα

Η γειτόνισσα του θύματος ανέφερε πως είδε με έκπληξη τους άντρες της αστυνομίας να αποχωρούν από το σημείο χωρίς να ανέβουν στο σπίτι

ΚΑΙ 33 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ 02 Αυγ 2021 | 12:15

ΕΛ.ΑΣ: Συνελήφθη συμβασιούχος πυροσβέστης με ένα κιλό ηρωίνης

Οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες και στραμάτησαν τον 34χρονο συμβασιούχο πυροσβέστη. Εντοπίστηκε ένα κιλό και 33 γραμμάρια ηρωίνης.

ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΑΡΜΟΣΤΟΚΟ 02 Αυγ 2021 | 09:30

Ρέθυμνο - Θρίλερ με το πτώμα σε βαρέλι: Ποια ευρήματα παραπέμπουν σε αυτοκτονία και... μεταφυσικές θεωρίες

Οι Αρχές εξετάζουν το σενάριο ο άνθρωπος που βρέθηκε νεκρός στο βαρέλι να θέλησε να βάλει τέλος στη ζωή του.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 01 Αυγ 2021 | 18:00

Γερμανία: Επεισόδια στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων αντιεμβολιαστών [εικόνες - βίντεο]

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με συνέπεια να ακολουθήσουν μάχες "σώμα με σώμα" και τις αρχές να προχωρούν σε πολλές συλλήψεις

30 Ιουλ 2021 | 20:59

Συναγερμός στο Βερολίνο: Πυροβολισμοί με 4 τραυματίες σε πάρκινγκ καταστήματος

Σύμφωνα με την εφημερίδα Berliner Zeitung, από τους πυροβολισμούς σε πάρκινγκ καταστήματος στο Βερολίνο τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα.

ΣΥΧΝΟΙ ΟΙ ΚΑΒΓΑΔΕΣ 30 Ιουλ 2021 | 19:57

Έγκλημα στη Δάφνη: Καταγγελία σοκ από γειτόνισσα - Κάλεσα στις 11 Ιουλίου το 100 για ενδοοικογενειακή βία

Λίγες μέρες πριν το στυγερό έγκλημα στη Δάφνη, γειτόνισσα του ζευγαριού κάλεσε την αστυνομία.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 30 Ιουλ 2021 | 15:23

Guardian: Η Ελλάδα στέλνει την αστυνομία στα νησιά όπου η μετάλλαξη Δέλτα κτυπά "κόκκινο"

Τον γύρο του κόσμου κάνει η νέα έξαρση κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα στα δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος και η Ίος.

30 Ιουλ 2021 | 13:51

Άγριο έγκλημα στη Δάφνη: Σκότωσε με μαχαίρι τη γυναίκα του γιατί τη ζήλευε - Οι πρώτες εικόνες

Σοκ από τη φρικτή δολοφονία γυναίκας στη Δάφνη - Την σκότωσε ο σύζυγός της, ο οποίος παραδόθηκε στην αστυνομία.