Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες πλήττει τη χώρα, το οποίο επηρεάζει αρκετές περιοχές, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν έρθει αντιμέτωπες με σημαντικά προβλήματα.
ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα, Τετάρτη
Προειδοποιήσεις από την ΕΜΥ για πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους, οι οποίοι θα πνέουν:
α. στο Ιόνιο και τα παράκτια της δυτικής ηπειρωτικής χώρας (Ηπείρου, δυτικής Στερεάς και δυτικής Πελοποννήσου) βορειοδυτικοί 9 με 10 μποφόρ έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
β. στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο δυτικών διευθύνσεων 9 με 10 μποφόρ έως τις πρωινές ώρες.
γ. στην κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Θεσσαλονίκης) βορειοδυτικοί 8 με 9 μποφόρ μέχρι και τις πρωινές ώρες.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός σήμερα Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη περιλαμβάνει νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια παραθαλάσσια.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.
Βελτίωση αναμένεται από νωρίς το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στην αρχή της ημέρας στα δυτικά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο, τα παράκτια της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο και την κεντρική Μακεδονία τοπικά 9 με 10 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια τους 11 με 13 βαθμούς, στα δυτικά τους 14 με 15 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ νωρίς το πρωί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί τοπικά παγετός.

Ο καιρός μέχρι την Καθαρά Δευτέρα
Σε ανάρτησή του στο Facebook, o μετεωρολόγος του Mega, Γιάννης Καλλιάνος, μας ενημερώνει για τον καιρό τις επόμενες ημέρες, ενώ προχωρά και στην εκτίμησή του για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.
"Αστάθεια Παρασκευή - Σάββατο, ψυχρότερη μέρα η Κυριακή, σχετικά ήπιος καιρός τα Κούλουμα με λίγες τοπικές βροχές", τονίζει ο μετεωρολόγος.
Ολόκληρη η ανάρτηση Καλλιάνου:
Τετάρτη : Σημαντική Βελτίωση στις περισσότερες περιοχές
Τα φαινόμενα των τοπικών καταιγίδων θα περιοριστούν κυρίως :
● Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
● Στις Κυκλάδες
● Στα Δωδεκάνησα
Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται σημαντική βελτίωση με περιορισμό των βροχοπτώσεων και γενικά ήπιο καιρό και με πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια.
🔹 Πέμπτη - Ηπιότερη και πιο σταθερή ημέρα
Η Πέμπτη διαφαίνεται ως η πιο "ήρεμη" ημέρα της εβδομάδας.
🌡 Θερμοκρασίες :
● 15–18°C στις περισσότερες περιοχές
● 16–18°C στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά αλλά και νησιωτικά τμήματα
🌬 Άνεμοι :
● Σημαντική εξασθένιση
● Νότιες διευθύνσεις 3-5 μποφόρ και τοπικά έως 6 μποφόρ
🔹 Παρασκευή & Σάββατο - Εκ νέου αστάθεια
● Πέρασμα νέου βαρομετρικού χαμηλού θα επαναφέρει την αστάθεια.
● Κατά διαστήματα βροχές στις περισσότερες περιοχές
🌬 Ισχυροί νοτιάδες :
6-7 μποφόρ και τοπικά 8 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο
👉 Περισσότερη ψύχρα από το μεσημέρι του Σαββάτου (πρώτα από τα Βόρεια) και έπειτα :
● Σταδιακή στροφή ανέμων σε βοριάδες 4–6 μποφόρ και τοπικά 7–8 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο
● Έναρξη εισβολής ψυχρότερων αερίων μαζών από τις Βαλκανικές περιοχές
🔹 Κυριακή - Τοπικές βροχές & πτώση θερμοκρασίας
● Τοπικές βροχές, κυρίως στα Κεντρικά και Νότια τμήματα της χώρας
● Δεν αναμένονται ακραία φαινόμενα
● Πτώση της θερμοκρασίας κατά 4-6°C στις περισσότερες περιοχές
● Στα ορεινά : πρόσκαιρες χιονοπτώσεις
🔹 Καθαρά Δευτέρα (Κούλουμα) - Πρώτη εκτίμηση :
Με τα έως τώρα προγνωστικά δεδομένα και διατηρώντας κάθε επιφύλαξη λόγω των πολλών ημερών έως τότε, αναμένεται :
● Σχετικά ήπιος καιρός
● Τοπικές νεφώσεις
● Εναλλαγές με ανοίγματα στον ουρανό
● Πιθανές τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο
● Σχετική ψύχρα αλλά λίγο πιο ανεβασμένες θερμοκρασίες σε σχέση με την Κυριακή που θα είναι η πιο κρύα μέρα του τριημέρου
● Δεν διαφαίνεται κακοκαιρία, αλλά ούτε και ανοιξιάτικο σκηνικό για όσους σχεδιάζουν να πετάξουν χαρταετό
⚠ Επισημαίνεται ότι βρισκόμαστε ακόμη αρκετές ημέρες πριν, επομένως ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις.
🌡 Πρώτη εκτίμηση θερμοκρασιών στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας για τις επόμενες ημέρες :
👉 Από το Σάββατο και μετά οι τιμές που θα σας δοθούν αποτελούν μια μέση τάση και όχι την απόλυτη πρόγνωση, διότι πρόκειται για μεσοπρόθεσμο διάστημα (5–6 ημέρες μετά), όπου αρχίζει η κίνηση των συστημάτων να παρουσιάζει χαοτικό χαρακτήρα.
📍 Αθήνα :
• Τετάρτη : 16°C
• Πέμπτη : 17°C
• Παρασκευή : 18°C
• Σάββατο : 16°C
• Κυριακή : 14°C
• Καθαρά Δευτέρα : 16°C
📍 Θεσσαλονίκη :
• Τετάρτη : 12°C
• Πέμπτη : 14°C
• Παρασκευή : 15°C
• Σάββατο : 11°C
• Κυριακή : 10°C
• Καθαρά Δευτέρα : 14°C
📍 Πάτρα :
• Τετάρτη : 14°C
• Πέμπτη : 16°C
• Παρασκευή : 16°C
• Σάββατο : 14°C
• Κυριακή : 15°C
• Καθαρά Δευτέρα : 16°C
📍 Ηράκλειο :
• Τετάρτη : 16°C
• Πέμπτη : 18°C
• Παρασκευή : 20°C
• Σάββατο : 16°C
• Κυριακή : 14°C
• Καθαρά Δευτέρα : 16°C
📍 Λάρισα :
• Τετάρτη : 15°C
• Πέμπτη : 16°C
• Παρασκευή : 15°C
• Σάββατο : 12°C
• Κυριακή : 14°C
• Καθαρά Δευτέρα : 16°C
🔹 Συμπέρασμα για τον καιρό του τριημέρου :
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα :
Περισσότερες βροχές θα εκδηλωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο και λιγότερες την Κυριακή. Ακόμα λιγότερες τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν πιθανότατα την Καθαρά Δευτέρα όπου θα επικρατήσει σχετική ψύχρα, χωρίς όμως έντονα φαινόμενα, αλλά και χωρίς ανοιξιάτικες θερμοκρασίες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr