Ο άγνωστος μέχρι χθες Μητροπολίτης Γαβριήλ

Ποιος είναι ο 38χρονος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας που κατάφερε να ενώσει τη δεξιά και την αριστερά του Κυρίου.

Ο άγνωστος μέχρι χθες Μητροπολίτης Γαβριήλ

Όποιος βρέθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο προαύλιο του ναού των Αγίων Αναργύρων της Νέας Ιωνίας δεν μπορεί παρά να αναρωτήθηκε μήπως βλέπει σκηνές από το μέλλον.

Ποιος είναι ο 38χρονος παπάς που καταφέρνει να ενώσει την δεξιά και την αριστερά του Κυρίου.

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτης Ν.Ιωνίας και Φιλαδελφείας του 38χρονου με το κοσμικό όνομα Γιώργος Παπανικολάου και το εκκλησιαστικό Γαβριήλ υπήρξε σπουδαία στιγμή όχι μόνο για τον μικρό ή τον μεγαλύτερο κόσμο της εκκλησιαστικής ιεραρχίας και του ποιμνίου αλλά και μια σπάνια στιγμή για τα πολιτικά ήθη.

Ο άγνωστος μέχρι χθες Μητροπολίτης Γαβριήλ

Η παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετά της συζύγου του, η αντιπροσώπευση του Αλέξη Τσίπρα από τον στενότερο συνεργάτη του Νίκο Παππά και η μαζική προσέλευση υπουργών, βουλευτών και αυτοδιοικητικών όλων των πολιτικών χώρων στην ενθρόνιση ενός απλού μητροπολίτη γέννησε εύλογα την απορία:

Ποιος είναι ο 38χρονος παπάς που καταφέρνει να ενώσει την δεξιά και την αριστερά στα δεξιά του μητροπολιτικού του θρόνου όπου στέκονταν ο κ. Σαμαράς με τον Νίκο Παπά ; Τι οδήγησε όλους αυτούς στην Νέα Ιωνία;

Ποιος είναι ο Γαβριήλ των δυο αρχιεπισκόπων

Ο μέχρι πρότινος αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου γεννήθηκε το 1976 στο Μοσχάτο όπου εξακολουθεί να ζει .

Ο άγνωστος μέχρι χθες Μητροπολίτης Γαβριήλ - εικόνα 2

Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Μοσχάτου και το 2006 η τύχη τον έφερε να διδάσκει Θρησκευτικά στο Κολέγιο Αθηνών όπου οι μαρτυρίες θέλουν να αναπτύσσει ιδιαίτερα καλή επικοινωνία με τους μαθητές του παιδιά της οικονομικής και κοινωνικής ελίτ.

Στον χώρο της ιεροσύνης μπήκε στα 20 του όταν χειροτονήθηκε διάκονος από τον νυν μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνό. Σήμερα στα 38 του - δηλαδή σε πολύ νεαρή ηλικία για τα εκκλησιαστικά δεδομένα - έχει προλάβει να γίνει πρωτοσύγκελλος, βοηθός επίσκοπος, αρχιγραμματέας της Συνόδου και τώρα μητροπολίτης απ αυτούς που χαρακτηρίζονται από εκκλησιαστικούς κύκλους ως το «αύριο» της εκκλησίας.

Η ανέλιξη του άλλοτε εφημερίου της Αγίας Μαρίνας του Θησείου μέσα σε μια πενταετία ήταν και ταχύτατη και εντυπωσιακή.

Πνευματικό τέκνο του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ο οποίος και τον χειροτόνησε το 2002 πρεσβύτερο κληροδοτήθηκε μετά το θάνατο του στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο .

Στις αρχές του 2009 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδειξε εμπιστοσύνη στα προσόντα και τις ικανότητες του μόλις 33 χρόνων τότε Γαβριήλ, τοποθετώντας τον στη νευραλγική θέση του πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής.

Μόλις συμπλήρωσε το προβλεπόμενο 35ο έτος της ηλικίας του έγινε βοηθός επίσκοπος με τον τίτλο της νεκρής επισκοπής Διαυλείας και στη συνέχεια αρχιγραμματέας της Συνόδου και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Η ανέλιξη του άλλοτε εφημερίου της Αγίας Μαρίνας του Θησείου μέσα σε μια πενταετία ήταν και ταχύτατη και εντυπωσιακή.

Και αν και κανείς δεν αμφισβήτησε τα τυπικά του προσόντα – Ο Γαβριήλ σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πήρε μεταπτυχιακό στην Ορθόδοξη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο του Φριβούργου της Ελβετίας ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού στις πολιτικές επιστήμες του Διεθνούς Εμπορίου (WTC) μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά.

Εχει μακρά εμπειρία στις διεθνείς εκκλησιαστικές σχέσεις καθώς υπηρέτησε ως συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου. Έχει διατελέσει συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γραφείο της Αννας Διαμαντοπούλου. Η συμμετοχή του στην αντιπροσωπεία της εκκλησία στις συνελεύσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών ΠΣΕ και των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών τον ταξίδεψαν μακριά μέχρι τη Βραζιλία και την Κίνα. Είχε συμβάλει στο έργο της αποστολής για την βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Βατικανό

Το μικρόβιο του φθόνου και ο ζεν πρεμιέ

Το πλούσιο βιογραφικό, τα αδιαμφισβήτητα τυπικά προσόντα και τα ουσιαστικά που του αναγνωρίζουν καλοπροαίρετα πολλοί δεν είναι αρκετά για να αναχαιτίσουν τα δηλητηριώδη σχόλια που εκπορεύονται από κύκλους της εκκλησίας για τον «κομψευόμενο νεαρό» τον «ζεν πρεμιέ» της αρχιεπισκοπής όπως δηκτικά αναγράφηκε κάποτε στον τύπο.

Ο άγνωστος μέχρι χθες Μητροπολίτης Γαβριήλ - εικόνα 3

Το μικρόβιο του φθόνου δεν έχει καταστεί δυνατόν να εξαλειφθεί φυσικά ούτε στους κόλπους της εκκλησίας.

Εξάλλου όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον χειροτόνησε τιτουλάριο Διαυλείας στα 35 του είχε επισημάνει δημοσίως «Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα αλλά και στον εκκλησιαστικό χώρο όταν βλέπουν κανέναν να ανέρχεται, να διακρίνεται είναι πολλοί οι οποίοι χαίρουν και χειροκροτούν. Αλλά είναι και άλλοι που φθονούν και υπονομεύουν. Εμείς κοιτάμε μπροστά. Το κέντρο σου θα είναι το θυσιαστήριο, η αγάπη και η διακονία των ανθρώπων, είτε έχεις χαρές και επευφημίες είτε λύπες και αποδοκιμασίες».

Κολάζ προσόντων

Την άνοδό του την επικρότησε εμπράκτως η Ιεραρχία καθώς στη διαδικασία εκλογής για τη θέση του Μητροπολίτη συγκέντρωσε το…σοβιετικό ποσοστό του 93% καθώς από τις 78 ψήφους έλαβε τις 73.

Είναι αλήθεια πως όσοι έχουν διατελέσει αρχιγραμματείς της Ιεράς Συνόδου εκλέγονται εύκολα αλλά το σχεδόν παμψηφεί που πέτυχε ο Γαβριήλ προφανώς δεν… έτυχε

Άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του στα πολλά πόστα που υπηρέτησε στέκονται ιδιαίτερα στα διοικητικά του προσόντα.

Άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του στα πολλά πόστα που υπηρέτησε στέκονται ιδιαίτερα στα διοικητικά του προσόντα.

Υπερδραστήριος και μαχητικός αλλά ταυτόχρονα ήπιος με κοινωνικές ευαισθησίες. Διεκδικεί με σθεναρό αλλά ταυτόχρονα πράο τρόπο τα καθώς νοούμενα συμφέροντα και τα δίκαια της εκκλησίας. Κατέχει άριστα την παράδοση της εκκλησίας αλλά έχει και ανοικτό πνεύμα στις προκλήσεις της νέας εποχής και στην ανάγκη η εκκλησία να υπερβεί προσκόμματα και να παίξει τον αληθινό ρόλο ενός οργανισμού διακονίας και αλληλεγγύης.

Η περιγραφή μοιάζει να είναι ένα κολάζ προσόντων των δυο αρχιεπισκόπων που υπηρέτησε: του Χριστόδουλου και του Ιερώνυμου.

Είναι άραγε και αυτός ο συνδυασμός που κάποιοι θεωρούν επιβεβλημένο για τον επόμενο αρχιεπίσκοπο;

Η σχέση με τον Γ. Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά

Ο νέος μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας έχει εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες αλλά και γνωριμίες στο χώρο της πολιτικής που «αξιοποιήθηκαν» προς την κατεύθυνση καλύτερης συνεννόησηςμε την Πολιτεία

Εκτός από το γεγονός ότι διετέλεσε συνεργάτης της Αννας Διαμαντοπούλου όταν εκείνη ήταν επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν ο μητροπολίτης Γαβριήλ διατηρεί στενές σχέσεις και με το περιβάλλον αλλά και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Δεν διέλαθε της προσοχής ότι κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του πρώην πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του το 2009 ο νεαρός αρχιμανδρίτης παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου επέδειξε εξαιρετική άνεση σε βαθμό να αποτελέσει μέρος του παραπολιτικού ρεπορτάζ της εποχής.

«Ο ισχυρός ζεν πρεμιέ της Αρχιεπισκοπής….ο νεαρός κληρικός ακούγεται να μιλά στο κινητό του και να λέει: "Κύριε πρόεδρε, να σας δώσω τον μακαριότατο να μιλήσετε"… Με γοργά βήματα πλησιάζει τον Αρχιεπίσκοπο που εκείνη την ώρα συνομιλεί με κάποιον επίσκοπο και του λέει: "Μακαριότατε, στο τηλέφωνο είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σας τον δίνω". Ακολούθησε ολιγόλεπτη τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον κ. Ιερώνυμο και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου…

Καταγράφηκε τότε επίσης ότι πρώην πρωθυπουργός έπλεξε δημοσίως το εγκώμιο του νεαρού τότε πρωτοσύγκελου στον αρχιεπίσκοπο με τη φράση «τέτοιους κληρικούς θέλουμε».

Την ίδια ακριβώς οικειότητα διέκρινε κανείς και στη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά την τελετή ενθρόνισής του παρουσία επίσης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ 05 Νοε 2021 | 12:02

Δυσφορία Ιερώνυμου με τον Αλέξη Τσίπρα για τα τεστ στις εκκλησίες- Μην μπλέκετε την Εκκλησία στις πολιτικές κόντρες

Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου μεταφέρουν δυσφορία του Προκαθήμενου της Εκκλησίας με την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος των τεστ στις εκκλησίες

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 05 Νοε 2021 | 09:55

Δυσφορία Ιερώνυμου: Η Εκκλησία δεν δέχεται να γίνεται εργαλείο μικροκομματικής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης

Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί συναινέσεις και συνεννοήσεις, επισημαίνουν συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

«Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ» 04 Νοε 2021 | 15:29

Επικοινωνία Τσίπρα με Ιερώνυμο: Η Εκκλησία προτείνει αυτό που δεν τολμά η κυβέρνηση να εφαρμόσει

Η πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου με την οποία προτρέπει τους πιστούς να κάνουν τεστ πριν προσέλθουν στις εκκλησίες είναι σωστή, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ 03 Νοε 2021 | 19:13

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Έκκληση σε πιστούς και κληρικούς να εμβολιαστούν

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προτρέπουν όλους για τον εμβολιασμό τους, ελεύθερα και αβίαστα, ως ουσιαστικό μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ 30 Νοε 2021 | 06:16

ΕΟΔΥ: Σε 185 σημεία θα πραγματοποιούνται σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 185 κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιούνται σήμερα, Τρίτη 30 Νοεμβρίου, δωρεάν rapid test από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

ΔΕΙΤΕ 30 Νοε 2021 | 06:00

Εορτολόγιο: Πολύ γνωστή γιορτή σήμερα, Τρίτη 30 Νοεμβρίου - Ποιοι γιορτάζουν

Τι γιορτή είναι σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο.

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ 29 Νοε 2021 | 23:22

Κορονοϊός - Γροθιά στο στομάχι το μήνυμα νοσηλεύτριας: "Εδώ Γεννηματάς - Φοβάμαι μαμά"

Κραυγή αγωνίας από νοσηλεύτρια στο "Γεννηματάς" που περιγράφει όσα ζει στο νοσοκομείο

Η...«ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ» ΑΝΑΡΤΗΣΗ 29 Νοε 2021 | 22:38

Σοκαριστικές μαρτυρίες μαθητών: Παραβατικές πράξεις για περισσότερα…views - Αναρτούν βίντεο με παράνομες συμπεριφορές στα social media

Πώς η παραβατική συμπεριφορά των ανηλίκων συνδέεται με τη δημοσιότητα - Στόχος τους είναι μία ελκυστική ανάρτηση στα social media και τα views

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ALPHA ΚΑΙ ΤΟ "TLIVE" 29 Νοε 2021 | 22:29

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: "Δεν ξέρω τι τρέλα έχει στο μυαλό του" - Τι λέει ο γιος tou δολοφόνου της 48χρονης [Βίντεο]

Ο 20χρονος, παιδί της 48χρονης που έπεσε νεκρή από το χέρι του συζύγου της, τόνισε ότι η ψυχική νόσος από την οποία έπασχε ο πατέρας του, είχε υποτροπιάσει τους τελευταίους 3 μήνες.

ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ 29 Νοε 2021 | 22:08

Ληστεία στη Βάρη: Συγκλονίζει 48χρονη γυναίκα που έζησε τον απόλυτο τρόμο μέσα στο σπίτι της

Στιγμές τρόμου περιγράφει πως βίωσε μια 48χρονη, στη Βάρη, όταν μπήκαν ληστές στο σπίτι της, ενώ εκείνη βρισκόταν σε αυτό.

ΠΟΛΥ ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ 29 Νοε 2021 | 21:31

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Επικίνδυνες ριπές ανέμου τις επόμενες ώρες σε όλη τη χώρα - Μεγάλη προσοχή

Σφοδροί άνεμοι κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών και προς τα ξημερώματα της Τρίτης με δυνητικά επικίνδυνες ριπές σε όλη τη χώρα

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ 29 Νοε 2021 | 21:00

Γιώργος Καραϊβάζ: Εξώδικο από την οικογένειά του στη Ζήνα Κουτσελίνη - "Σκοτωμός" με τον Σπύρο Χαριτάτο - [Βίντεο]

Η Ζήνα Κουτσελίνη ανακοίνωσε στον αέρα της εκπομπής το εξώδικο που έστειλε η οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ - Τι αναφέρει

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 29 Νοε 2021 | 20:37

Κορονοϊός: Συγκλονίζει καρκινοπαθής που έλαβε τα μονοκλωνικά - "Δεν ξέρω αν θα ζούσα χωρίς αυτά" [Βίντεο]

Θαυματουργά χαρακτηρίζει τα μονοκλωνικά ασθενής με κορονοϊό, από τους λιγοστούς ασθενείς που κατάφεραν να τα λάβουν