Ως καμπανάκι αφύπνισης ενόψει των Πανελληνίων 2023 χαρακτηρίζουν ειδικοί στις κυβερνοεπιθέσεις τα προβλήματα που προκάλεσαν χάκερ στην Τράπεζα Θεμάτων, στην Πλατφόρμα Κοινωνικού Τουρισμού και στο Taxisnet.
Οι Πανελλήνιες εξετάσεις 2023 ξεκινούν την Πέμπτη 1 Ιουνίου για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που θα εξεταστούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας).
Σημειώνεται, ότι εκτός του μαθήματος αυτού, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν και στην Άλγεβρα (3 Ιουνίου), ενώ κατά τις υπόλοιπες επτά ημέρες των εξετάσεων, από τις 7 έως και τις 16 Ιουνίου, θα εξεταστούν σε μαθήματα ειδικότητας.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι μία ημέρα αργότερα, την Παρασκευή 2 Ιουνίου, θα αρχίσουν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις και για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, με την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).
Πανελλήνιες 2023: Το σύστημα μετάδοσης των θεμάτων
Από τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνεται ότι οι Πανελλήνιες θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα και επισημαίνουν ότι το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελληνίων είναι απολύτως διακριτό από εκείνο της τράπεζας θεμάτων, που έγινε στόχος κακόβουλων επιθέσεων τις δυο προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, τα θέματα των Πανελληνίων 2023 στέλνονται στα σχολεία με ειδικές οπτικές ίνες οι οποίες δεν χακάρονται. Σε περίπτωση, όμως, που κάποιο εξεταστικό κέντρο δεν λάβει τα θέματα των εξετάσεων, υπάρχει και plan B.
Σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα, αστυνομικός μεταβαίνει με περιπολικό και παραλαμβάνει τα θέματα και κατόπιν τα μεταφέρει σε όποιο ή όποια εξεταστικά κέντρα δεν μπόρεσαν να τα λάβουν.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, διαβεβαίωσε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελληνίων δεν μπορεί να επηρεαστεί από παρόμοιες επιθέσεις.
"Η λειτουργία των πανελληνίων εξετάσεων είναι διασφαλισμένη. Έχει ένα πολλαπλά εγγυημένο σύστημα ασφάλειας, δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα, το λέμε με μεγάλα γράμματα" τόνισε ο κ. Κόπτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή "Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο".
Ο Στράτος Στρατηγάκης, σύμβουλος σταδιοδρομίας και μαθηματικός – ερευνητής, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε από πλευράς του γιατί δεν πρέπει οι μαθητές να αγχώνονται για τον τρόπο μετάδοσης των θεμάτων.
"Το σύστημα είναι τελείως διαφορετικό"
"Να πω κάτι για να ηρεμήσουν λίγο τα παιδιά σχετικά με το σύστημα μετάδοσης. Το σύστημα μετάδοσης των θεμάτων είναι τελείως διαφορετικό από της Τράπεζας Θεμάτων, διότι εκεί είναι άλλο το ζητούμενο. Εκεί είναι 4 θέματα κάθε μέρα να φθάνουν στα εξεταστικά κέντρα. Εκεί ο φόβος είναι μην υποκλέψει κάποιος τα θέματα και αυτό το ζήτημα έχει εδώ και 25 χρόνια αντιμετωπιστεί μέσω ειδικού συστήματος που στέλνει τα θέματα. Άρα δεν πρέπει τα παιδιά να ανησυχούν ότι μπορεί να συμβεί πάλι κάτι, όπως έγινε με την τράπεζα θεμάτων. Φυσικά όλες αυτές οι ιστορίες τα αποσταθεροποιούν τα παιδιά γιατί είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση" τόνισε ο κ. Στρατηγάκης.
"Το σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων είναι πολύ πιο απλό από ό,τι οι εξετάσεις με Τράπεζα Θεμάτων. Στην τράπεζα θεμάτων έχουμε 24.165 θέματα, είναι 1.900 Λύκεια τα οποία κάνουν εξετάσεις με ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα κάθε μέρα και με μία δυνατότητα να επιλέξουν ανάλογα με το μάθημα στο οποίο εξετάζονται τα παιδιά από αυτά τα 24.165 θέματα.
Στην περίπτωση των πανελλήνιων εξετάσεων τα μαθήματα είναι 12. Κάποια μέρα μάλιστα που εξετάζεται η γλώσσα και η λογοτεχνία είναι ένα μάθημα και για τις τρεις κατευθύνσεις, τους τρεις προσανατολισμούς. Δηλαδή υπάρχει πολύ μικρότερος αριθμός μαθημάτων. Υπάρχει μια κεντρική εξεταστική επιτροπή η οποία βγάζει τα θέματα. Τα θέματα είναι ίδια για όλους τους εξεταζόμενους ανάλογα με τον προσανατολισμό. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μετάδοσης των θεμάτων και αυτό διασφαλίζει ουσιαστικά το αδιάβλητο και το απρόσβλητο της διαδικασίας" σημείωσε στην ΕΡΤ ο Κ. Γιάννης Αντωνίου, Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr