"Το μπότοξ από οδοντίατρο είναι νόμιμο", ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η διαφήμισή του απαγορεύεται από τον δεοντολογικό κανονισμό του επαγγέλματος.
Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή "Σεμνά και Ταπεινά" του ραδιοφωνικού σταθμού 105,8 FM με τον Δημήτρη Πετρόπουλο, ο κ. Δεβλιώτης αναφέρθηκε στο πλαίσιο που διέπει τη χρήση του Botox από οδοντιάτρους, αλλά και στις παραβάσεις που έχουν καταγραφεί κατά καιρούς σε οδοντιατρεία.
Όπως εξήγησε, άλλο είναι η δυνατότητα ενός οδοντιάτρου να εφαρμόζει Botox και άλλο η προβολή της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περιστοματική περιοχή, ενώ στάθηκε και στις ασάφειες που, όπως υποστήριξε, εξακολουθούν να υπάρχουν στις σχετικές εγκυκλίους.
"Το να μπορεί να κάνει ο οδοντίατρος μπότοξ είναι άλλο πράγμα, από το να το διαφημίζει ότι το κάνει, γιατί η διαφήμιση απαγορεύεται και δεν επιτρέπεται με βάση τον δεοντολογικό μας κανονισμό. Το μπότοξ και ειδικά μετά το 2020 που είχαμε τον κορoνοϊό έχει αυξηθεί πάρα πολύ στη χρήση του, γιατί έχει πραγματικά θεραπευτικές ιδιότητες και αυτό μάλιστα το λέει και η τελευταία εγκύκλιος του κ. Θεμιστοκλέους. (…) Εξασφαλίζει ότι είσαι υπεύθυνος για όλη την περιστοματική περιοχή", ανέφερε.
"Το μεγάλο πρόβλημα θα έλεγα με την τελευταία εγκύκλιο είναι ότι αφήνει κάποιες ασάφειες, γιατί διακρίνει ότι οι γιατροί και οι οδοντίατροι βάσει του νόμου περί δεοντολογίας κλπ μπορούν να κάνουν μπότοξ και υαλουρονικό, απλά το υαλουρονικό για αμιγώς αισθητικές επεμβάσεις το κάνουν μόνο πλαστικοί χειρουργοί και δερματολόγοι. Βγήκανε τρεις διαφορετικές εγκύκλιοι και ήταν τόσο πρόχειρα γραμμένες. Το μπότοξ από οδοντίατρο είναι νόμιμο. (…) Αλλά επαναλαμβάνω, μιλάω για τη περιστοματική περιοχή. Όλους τους συναδέλφους που διαφημίζουν οτιδήποτε άλλο, γιατί θεωρούν ότι μπορούν να το κάνουν και μπορούν να το κάνουν, αλλά δεν το επιτρέπει ο ρυθμιστικός νόμος του επαγγέλματος, το καταδικάζω απερίφραστα και πηγαίνω στα Πειθαρχικά", σημείωσε.
Οι περιορισμοί στη διαφήμιση
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που δημιουργεί η ψηφιακή διαφήμιση. Όπως σημείωσε, η προβολή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αναλαμβάνεται από εταιρείες επικοινωνίας και όχι απευθείας από τους ίδιους τους επαγγελματίες.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα διαφορετικό τοπίο στον χώρο, καθώς μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματος έχουν αυξηθεί τα εταιρικά σχήματα, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, δυσκολεύει τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων.
"Με την ψηφιακή τεχνολογία έχει επεκταθεί σε επίπεδα που είναι ανεξέλεγκτα και πολλές διαφημίσεις δεν τις κάνουν οι ίδιοι οι γιατροί και οδοντίατροι, τις κάνουν οι επικοινωνιακές εταιρείες που διαχειρίζονται αυτά τα πράγματα και πολλές φορές δεν το γνωρίζουν καν οι συνάδελφοι. Με την απελευθέρωση του επαγγέλματος υπάρχουν τόσα πολλά εταιρικά σχήματα και δεν είναι το κλασικό individual οδοντιατρείο, δεν μπορούμε να καλέσουμε τον επιστημονικά υπεύθυνο στο Πειθαρχικό, αλλά όταν είναι εταιρεία υπάρχουν τέτοιοι νόμοι, που έρχονται οι δικηγόροι μαζί και μπορούν να διαφύγουν. Έχουμε ρίξει μεγάλες καμπάνες και αναστολή λειτουργίας ιατρείου".
Ακούστε το ηχητικό:
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

