Follow us

Σκηνές ντροπής για την Ελλάδα από την κακοκαιρία στα hot spots

Στο έλεος της κακοκαιρίας που σαρώνει όλη τη χώρα βρίσκονται οι μετανάστες που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και έφτασαν στην Ελλάδα αναζητώντας καλύτερο μέλλον

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σκηνές ντροπής για την Ελλάδα από την κακοκαιρία στα hot spots

Στο έλεος του κύματος κακοκαιρίας που σαρώνει όλη τη χώρα βρίσκονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και έφτασαν στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Σαν κραυγή αγωνίας κάνει τον γύρο του κόσμου η ανάρτηση του Ισπανού γραμματέα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Collective Calling, του Paul Carr: "Προσευχηθείτε για τους πρόσφυγες εδώ στην Ελλάδα" έγραψε στο Twitter, ανεβάζοντας φωτογραφίες από τον καταυλισμό της Πέτρας, που έχει καλυφθεί από το χιόνι.

Σκηνές ντροπής για την Ελλάδα από την κακοκαιρία στα hot spots

Σκηνές ντροπής για την Ελλάδα από την κακοκαιρία στα hot spots - εικόνα 2

Σκηνές ντροπής για την Ελλάδα από την κακοκαιρία στα hot spots - εικόνα 3

Ανάμεσα στις φωτογραφίες και μια σαν γροθιά στο στομάχι: Μια πρόσφυγας Γεντίζι, σχεδόν ξυπόλητη και τα πόδια της μέσα στα χιόνια και τις λάσπες.

Σκηνές ντροπής για την Ελλάδα από την κακοκαιρία στα hot spots - εικόνα 4

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε και τις εικόνες ντροπής που κάνουν τον γύρο του κόσμου, ξεκίνησε η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων. Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Κατερίνης για το προσφυγικό, Νίκος Παπαζιώγας, τόνισε ότι σύμφωνα με επικοινωνία που είχε με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι περισσότεροι από τους 240 πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν απομείνει στην Πέτρα Ολύμπου Πιερίας (σε σύνολο 1.200 που ήταν αρχικά), θα μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή της Βόλβης. Όσοι δεν καταστεί εφικτό να μεταφερθούν μέχρι το βράδυ θα φιλοξενηθούν στην περιοχή της Κατερίνης μέχρι και εκείνοι να μεταφερθούν τελικά στη Βόλβη.

"Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη λόγω του καιρού. Από χθες 240 άνθρωποι βρίσκονται μέσα στα χιόνια. Τους μεταφέραμε στα παρακείμενα κτήρια του παλιού Ψυχιατρείου Πέτρας όπου τοποθετήσαμε θερμάστρες, ενώ το βράδυ η περιοχή αποκλείστηκε από το χιόνι. Το πρωί στείλαμε μηχάνημα για να καθαρίσει το δρόμο και στη συνέχεια έλαβαν άδεια τρία λεωφορεία, ώστε να μεταβούν εκεί για να μεταφέρουν τον κόσμο" είπε ο κ. Παπαζιώγας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο δήμος είχε ενημερώσει αρχικά για την ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου σημείου, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και ανέφερε ότι ανάμεσα στους 240 τελευταίους πρόσφυγες και μετανάστες της Πέτρας υπάρχουν περίπου 80 παιδιά, ακόμη και μωρά. "Είναι χαρακτηριστικό ότι παλαιότερα, όταν λειτουργούσε το ψυχιατρείο της Πέτρας οι υπάλληλοι έμεναν αποκλεισμένοι από το χιόνι ακόμη και για δέκα μέρες" υπογράμμισε και τόνισε ότι αν δεν φύγουν απόψε όλοι, τότε θα πιάσει παγετός και δεν θα μπορεί κανείς αύριο να φτάσει μέχρι εκεί.

Οι διακινητές δεν σταματούν

Ομως παρά τις εικόνες αυτές, οι δουλέμποροι εξακολουθούν να μεταφέρουν ακόμη και σήμερα μετανάστες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σοκαριστικό θέαμα στο Σέιχ Σου, όπου οδηγός νταλίκας με βουλγαρικές πινακίδες εγκατέλειψε δεκάδες μετανάστες, ενώ τα πάντα ήταν καλυμένα από χιόνι.

Το βίντεο που κατέγραψε το "Ράδιο Θεσσαλονίκη" είναι συγκλονιστικό:

Ομως οι συνθήκες δεν είναι άθλιες μόνον στις περιοχές που έχει χιονίσει. Στον καταυλισμό προσφύγων της Σούδας στη Χίο, 200 οικογένειες παραμένουν σε ανεμοδαρμένες και θαλασσοδαρμένες σκηνές, σαν ξεχασμένοι "από Θεό και από ανθρώπους".

Οι εικόνες που κατέγραψε ο "Πολίτης Χίου" δείχνουν σκηνές διαλυμένες από τον αέρα, την ώρα που τα κύματα που σκάνε στο τείχος του Κάστρου να είναι θεόρατα.

Σκηνές ντροπής για την Ελλάδα από την κακοκαιρία στα hot spots - εικόνα 5

Σκηνές ντροπής για την Ελλάδα από την κακοκαιρία στα hot spots - εικόνα 6

Σκηνές ντροπής για την Ελλάδα από την κακοκαιρία στα hot spots - εικόνα 7

Όπως λένε στον "Πολίτη" οι πρόσφυγες: «Είναι αδιανόητο να επιβιώσει κανείς κάτω από τέτοιες συνθήκες. Τα μωρά όλο το βράδυ έκλαιγαν γιατί άλλα κρύωναν και άλλα φοβόντουσαν. Είναι ζήτημα χρόνου να αρρωστήσουν».

Σκηνές ντροπής για την Ελλάδα από την κακοκαιρία στα hot spots - εικόνα 8

Πηγές: rthess.gr , politischios.gr , Twitter

Φωτο: politischios .gr , Twitter




Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΕΣΑΝ ΔΕΝΤΡΑ 09 Μαϊ 2024 | 18:08

Σφοδρή καταιγίδα και χαλαζόπτωση χτύπησε τη Θεσσαλονίκη - Ποτάμια οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης [Εικόνες - Βίντεο]

Προβλήματα δημιούργησε στο κέντρο της πόλης η ξαφνική χαλαζόπτωση που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης

39ΧΡΟΝΟΣ Ο ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑΣ 28 Απρ 2024 | 23:56

Τρελή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας: Συνελήφθη διακινητής - "Στοίβαζε" μετανάστες σε βαν

Ενας διακινητής παράτυπων μεταναστών συνελήφθη μετά την τρελή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας.

ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 28 Απρ 2024 | 19:11

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου

Ένας άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του.

ΚΥΠΡΟΣ 22 Απρ 2024 | 07:31

Χριστοδουλίδης: Βρισκόμαστε στα όριά μας - Το 7% του πληθυσμού μας είναι μετανάστες

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο και επικρίνει την ΕΕ για ανεπαρκή εμπλοκή στην Μέση Ανατολή.

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 20 Απρ 2024 | 11:58

Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής - Χάρτης με τις περιοχές

Το μέγιστο ύψος βροχής έως σήμερα καταγράφηκε στη Γλώσσα Σκοπέλου (119 χιλιοστά) και ακολούθησε η πόλη της Καρδίτσας (117 χιλιοστά).

Η ΕΙΚΟΝΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 20 Απρ 2024 | 08:55

Πλημμύρες σε Καρδίτσα και Πήλιο - Απεγκλωβίστηκε πενταμελής οικογένεια - Χιόνια στα ορεινά [εικόνες - βίντεο]

Στην Καρδίτσα και στο Πήλιο σε ορισμένα σημεία σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα. Το... έστρωσε σε πολλές ορεινές περιοχές.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 20 Απρ 2024 | 08:32

Η πορεία της κακοκαιρίας: Οι έξι περιοχές με τα εντονότερα φαινόμενα - Αναλυτική πρόγνωση

Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ 19 Απρ 2024 | 21:56

Κακοκαιρία: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αθήνα - Ισχυρές καταιγίδες στο Πήλιο - Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες [Live]

Καταιγίδα χτυπά την Αθήνα, με καταρρακτώδη βροχή να πέφτει στο κέντρο και σε άλλες περιοχές - Η κακοκαιρία ξεκίνησε από τη Μαγνησία, όπου σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Απρ 2024 | 19:12

Κακοκαιρία: Ανήσυχος ο Καλλιάνος για τη Θεσσαλία - "Εύχομαι να αποτύχουν παταγωδώς τα μοντέλα" - Τι λέει για την Αττική

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και πιθανότατα να δεχθεί ακόμα και πάνω από 100-120 χιλιοστά βροχής

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 19 Απρ 2024 | 18:29

Κακοκαιρία: Προετοιμάζονται οι κάτοικοι για τα καιρικά φαινόμενα - Με ανησυχεί πιο πολύ η Θεσσαλία, λέει ο Κικίλιας

Οι τεχνικές υπηρεσίες της Θεσσαλίας καθαρίζουν κανάλια, ρέματα και κοίτες ποταμών ενόψει της κακοκαιρίας - Οι κάτοικοι προμηθεύτηκαν τσουβάλια με άμμο.

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ 19 Απρ 2024 | 16:26

Καταφθάνει η κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία κι άλλες τρεις περιοχές - Πού θα "ανοίξουν οι ουρανοί" από τα επικίνδυνα φαινόμενα

Οι προβλέψεις Τσατραφύλλια και Αρναούτογλου - Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές καταιγίδες από το βράδυ.

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19 Απρ 2024 | 12:58

Η ΕΜΥ αναβαθμίζει την κακοκαιρία με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων - Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

Η ΕΜΥ αναβάθμισε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 19 Απρ 2024 | 11:05

Ισχυρές καταιγίδες σε Πιερία, Λάρισα, Μαγνησία, Β. Εύβοια ως το μεσημέρι του Σαββάτου - Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Λόγω της επιδείνωσης του καιρού και των ισχυρών καταιγίδων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας γίνεται σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία.