Για την έλευση νέας κακοκαιρίας "εξπρές" στη χώρα την Παρασκευή, κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι στις προγνώσεις τους για τον καιρό το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
Παρότι η σημερινή ημέρα θυμίζει έντονα καλοκαίρι, με ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για σημαντική αλλαγή του καιρού μέσα στις επόμενες ώρες.
Η ζέστη αναμένεται να δώσει τη θέση της σε ένα εξαιρετικά άστατο σκηνικό, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και έντονα φαινόμενα.
Η μετεωρολόγος Όλγα Παπαβγουλή, στη σημερινή πρόγνωσή της για τον καιρό στην ΕΡΤ, ξεκαθαρίζει πως από αύριο, ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν τη χώρα, φέρνοντας βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, από τη βόρεια Ελλάδα έως και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο.
Παράλληλα, αναμένονται ενισχυμένοι άνεμοι και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις, γεγονός που απαιτεί αυξημένη προσοχή από τους πολίτες, ενώ από την κακοκαιρία αυτή δεν "γλυτώνει" η Αττική.
Η πρόγνωση της Όλγας Παπαβγουλή για τον καιρό
Σύμφωνα με την πρόγνωση της μετεωρολόγου, από την Παρασκευή αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού, καθώς μια διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα φέρει ψυχρότερες αέριες μάζες πάνω από τη χώρα.
Από το πρωί, μπόρες και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη βόρεια Ελλάδα, ενώ από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα και στο βόρειο Αιγαίο.
Οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ισχυρές και ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ δυνατές ριπές ανέμου. Ωστόσο, τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα, με περιοχές όπως η Μακεδονία, η Θράκη και η Θεσσαλία να βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην Αττική, όπου από το μεσημέρι της Παρασκευής θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τοπικές μπόρες και καταιγίδες.
Τα φαινόμενα θα ενταθούν προς το απόγευμα, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού, γύρω από την Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα.
Εκεί υπάρχει πιθανότητα οι καταιγίδες να είναι ισχυρές, με χαλάζι και έντονους ανέμους, ενώ η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει έως τις πρώτες βραδινές ώρες.
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για τον καιρό
Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, αναμένεται σημαντική 24ωρη μεταβολή του καιρού λόγω ενός βαρομετρικού χαμηλού που θα κινηθεί από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς τα νότια και νοτιοανατολικά.
Το σύστημα συνοδεύεται από ψυχρό μέτωπο, με αποτέλεσμα έντονη αστάθεια κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.
Η Αττική θα επηρεαστεί επίσης από αυτήν την έξαρση αστάθειας μέσα στις επόμενες 24 ώρες, με πιθανότητα τοπικών μπόρων, καταιγίδων και έντονων φαινομένων.
Ο Μαρουσάκης επισημαίνει τον κίνδυνο χαλαζοπτώσεων, μικροπλημμυρικών φαινομένων αλλά και πτώσης κεραυνών, ιδιαίτερα στα βόρεια και κεντρικά τμήματα της χώρας, καθώς και στο βόρειο Αιγαίο.
Ωστόσο, η διαδικασία της κακοκαιρίας δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ. Η αστάθεια θα ξεκινήσει από τη βόρεια και βορειοδυτική Ελλάδα, φτάνοντας μέχρι το μεσημέρι στα κεντρικά, βόρεια και ανατολικά τμήματα, και θα επεκταθεί σταδιακά και στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
