Το σχέδιο για τους απείθαρχους του Πάσχα: Μπλόκα παντού, διπλάσια πρόστιμα, αφαίρεση πινακίδων

Αναστέλλονται οι πτήσεις στα νησιά αλλά και οι θαλάσσιες συγκοινωνίες μεταξύ των νησιών.

Αποφασισμένη να μην επιτρέψει τις μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα, είναι η κυβέρνηση, που με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία, προχώρησε στην εντατικοποίηση των ελέγχων και την αυστηροποίηση των προστίμων.

Η ικανοποιητική εξέλιξη της εξάπλωσης της νόσου στη χώρα μας, σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδος, δεν θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα σε καμιά περίπτωση την χαλάρωση των μέτρων, σημειώνει η επιστημονική ομάδα του υπουργείου υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγα 24ωρα πριν μπούμε στην Μεγάλη εβδομάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε μέτρα προκειμένου να μπει "φρένο" στις σκέψεις ορισμένων που ετοιμάζονται να μεταβούν στα χωριά τους τις ημέρες του Πάσχα. Επί ποδός βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα η ΕΛ.ΑΣ αλλά και το λιμενικό σώμα, ενώ θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα (drone – ελικόπτερα) για τον εντοπισμό των απείθαρχων.

Εντατικοποίηση των μέτρων – Τσουχτερά πρόστιμα

Στόχος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να αποκλειστούν όλα τα σημεία ώστε να μην μπορεί κανείς να μετακινηθεί εκτός νομού. Το ίδιο θα συμβεί στα λιμάνια, τα ΚΤΕΛ, τα πορθμεία και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

·Μπλόκα σε εθνικές οδούς, περιφερειακούς και παράδρομους σε 24ωρη βάση

·Αυστηροί έλεγχοι σε λιμάνια, αεροδρόμια, ΚΤΕΛ και ΟΣΕ

·Πρόστιμο 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για 2 μήνες

·Εισιτήριο μόνο για τους μόνιμους κατοίκους με την προσκόμιση του Ε1

·Όσοι μετακινηθούν δεν θα μπορούν να επιστρέψουν

Τέλος στις θαλάσσιες συγκοινωνίες μεταξύ των νησιών

Επίσης αναστέλλονται οι πτήσεις στα νησιά αλλά και οι θαλάσσιες συγκοινωνίες μεταξύ των νησιών. Ήταν αίτημα όλων των δημάρχων που ζητούσαν να μην έρθει κανένας επισκέπτης στα νησιά ή μόνιμος κάτοικος από τα αστικά κέντρα.

Εξαιρούνται μόνο οι κάτοικοι μικρών νησιών που θα πρέπει να ταξιδέψουν για συγκεκριμένο λόγο (γιατρός, φαρμακείο, τράπεζα) σε μεγαλύτερα νησιά, το αντίστροφο όμως απαγορεύεται να γίνει.

Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Σύμης θα μπορούν να μεταβούν για τους λόγους που προαναφέραμε στη Ρόδο, όπως εκείνοι των Ψαρών στην Χίο ή οι κάτοικοι της Νισύρου θα μπορούν να μεταβούν στην Κω, αλλά το αντίθετο δεν θα είναι εφικτό.

Προειδοποιήσεις για όσους είναι με αναστολή συμβάσεων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε τους εργαζόμενους που είναι με αναστολή σύμβασης, πως δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την βεβαίωση του εργοδότη τους για να μετακινούνται.

Στην περίπτωση που κατά τη διεξαγωγή σχετικού ελέγχου αποδειχθεί κάτι τέτοιο, στον εργοδότη θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, με το πρόστιμο να φτάνει τα 10.500 ευρώ, ενώ στον εργαζόμενο θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

"Καλούμε όλες τις εταιρίες να ελέγξουν ξανά τις βεβαιώσεις και να αποσύρουν όσες έχουν διατεθεί σε εργαζομένους, οι συμβάσεις εργασίας των οποίων έχουν ανασταλεί και να το πράξουν άμεσα εντός των επομένων 24 ωρών", τόνισε Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε διαφορετικό νομό

Διευκρινίσεις δόθηκαν και για εκείνους που η εργασία τους βρίσκεται σε διαφορετικό νομό από την μόνιμη κατοικία τους κάτι που είναι συνηθισμένο κυρίως στην περιφέρεια.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως όσοι κάνουν χρήση της αδείας τους και μετακινηθούν προς τη μόνιμη κατοικία τους τις ημέρες του Πάσχα δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους μιας και η βεβαίωση εργοδότη, αφορά αποκλειστικά και μόνο την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας.

"Να γνωρίζουν όσοι επιλέξουν να φύγουν, ότι με δική τους ευθύνη θα παραμένουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους. Τους παρακαλώ να το σκεφτούν ξανά και να παραμείνουν μαζί μας. Να μη ρισκάρουν τόσο τη μεταφορά του ιού, όσο και τον αποκλεισμό τους από την εργασία" δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Απαγορευτικό στους δημάρχους για το Άγιο Φως

Την ενόχληση της κυβέρνησης προκάλεσε η κίνηση ορισμένων δημάρχων να μοιράσουν το Άγιο Φως στα σπίτια των δημοτών το βράδυ της Ανάστασης.

Μια τέτοια πρωτοβουλία θα δημιουργούσε μεγάλο κίνδυνο καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι ή εθελοντές στους δήμους θα μετακινούνται στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να φέρουν το Άγιο Φως σε κάθε δημότη, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα "μένουμε σπίτι".

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επικοινώνησε ήδη με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τον ενημέρωσε πως όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να απέχουν από ανάλογες δράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δήμαρχος Ελληνικού ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την πρόθεση του να μεταφέρει το Αναστάσιμο Φως στα σπίτια των δημοτών σε ανάρτηση στο Facebook ανέφερε μεταξύ άλλων.

"Κλιμάκιο της Διοίκησης του Δήμου μας θα σας μεταφέρει το Άγιο Φως σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι. Δίχως να βγείτε στους δρόμους με μεγάλη προσοχή θα σας ανάψουμε τα φαναράκια που θα έχετε αφήσει όσοι επιθυμείτε, έξω από τις πόρτες των πολυκατοικιών".

ΥΠΟΧΩΡΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ 30 Μαϊ 2020 | 20:25
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 500 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 30 Μαϊ 2020 | 19:38

Κορονοϊός: Η Ισπανία επιτέλους αρχίζει να μηδενίζει τους νεκρούς

Οι Ισπανοί δειλά δειλά βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους.

ΓΙΑ 14 ΜΕΡΕΣ 30 Μαϊ 2020 | 19:09
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 11 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 30 Μαϊ 2020 | 18:27

"Επιτέλους, είμαστε ελεύθεροι!": Οι κάτοικοι του Παρισιού επισκέφθηκαν και πάλι πάρκα και δημόσιους κήπους

Η Γαλλία έχει καταγράψει περισσότερα από 186.000 κρούσματα και 28.714 θανάτους.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ 30 Μαϊ 2020 | 18:23

Κορονοϊός: Εθελοντές φοιτητές και συνταξιούχους επιστημών υγείας αναζητά το υπ.Υγείας

Οι εθελοντές που θα επιλεγούν, θα λάβουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση και θα ξεκινήσουν άμεσα να εργάζονται.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ 30 Μαϊ 2020 | 18:01

Κορονοϊός: 7 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Κανένας νέος θάνατος

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.915, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΗ 30 Μαϊ 2020 | 17:47

Σοβαρές πνευμονικές επιπλοκές έχουν χειρουργεία σε ασθενείς με κορονοϊό

Ένας στους τέσσερις (24%) ασθενείς με Covid-19 που χειρουργήθηκαν (είτε εμφάνισαν επιπλοκές είτε όχι), πέθαναν στον επόμενο μήνα.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΝΕΑ 30 Μαϊ 2020 | 17:22

Κορονοϊός: Κινέζικο εμβόλιο μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου

Εμβόλια του Ινστιτούτου Βιολογικών Προϊόντων της Ουχάν και του Πεκίνου έχουν εισέλθει στην Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 30 Μαϊ 2020 | 15:11

Γεραπετρίτης: Οι υβριδικές απειλές της Τουρκίας θα στραφούν εναντίον της

"Ο Ερντογάν βρίσκεται μπροστά από μια μεγάλη δίνη. Έχει υποστεί μεγάλες διπλωματικές ήττες. Ο Έβρος του στοίχισε στο κύρος και στη διεθνή του εικόνα", ανέφερε.

ΤΟΝ ΠΙΕΖΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟ 30 Μαϊ 2020 | 12:45

Τζορτζ Φλόιντ: Νέο σοκαριστικό βίντεο - Οι 3 αστυνομικοί από πάνω του ενώ δεν μπορεί να αναπνεύσει

Τα νέα βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα δείχνουν την φρικιαστική απάθεια των αστυνομικών.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ 30 Μαϊ 2020 | 11:14

Θερινά σινεμά: Με ανοιχτά τα κυλικεία αλλά χωρίς διάλειμμα - Aνοίγουν τη Δευτέρα

Οι αιθουσάρχες καθαρίζουν τις αυλές, απολυμαίνουν, φρεσκάρουν τα λουλούδια, συντονίζουν τη λειτουργία τους για την ασφάλεια των θεατών.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 30 Μαϊ 2020 | 10:50

Politico: Εριξε...πόρτα η Μέρκελ στον Τραμπ για τη σύνοδο G7 στην Ουάσινγκτον, λόγω κορονοϊού

Απέρριψε το ταξίδι στην Ουάσινγκτον λόγω της έξαρσης της πανδημίας στις ΗΠΑ, η Γερμανίδα Καγκελάριος.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 30 Μαϊ 2020 | 10:05

Χαρδαλιάς: Πώς θα αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown λόγω κορονοϊού

Εχουμε αναπτύξει και δοκιμάσει στην πράξη εργαλεία που δεν είχαμε στη διάθεσή μας τον Φεβρουάριο,