Το σχέδιο για τους απείθαρχους του Πάσχα: Μπλόκα παντού, διπλάσια πρόστιμα, αφαίρεση πινακίδων

Αναστέλλονται οι πτήσεις στα νησιά αλλά και οι θαλάσσιες συγκοινωνίες μεταξύ των νησιών.

Αποφασισμένη να μην επιτρέψει τις μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα, είναι η κυβέρνηση, που με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία, προχώρησε στην εντατικοποίηση των ελέγχων και την αυστηροποίηση των προστίμων.

Η ικανοποιητική εξέλιξη της εξάπλωσης της νόσου στη χώρα μας, σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδος, δεν θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα σε καμιά περίπτωση την χαλάρωση των μέτρων, σημειώνει η επιστημονική ομάδα του υπουργείου υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγα 24ωρα πριν μπούμε στην Μεγάλη εβδομάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε μέτρα προκειμένου να μπει "φρένο" στις σκέψεις ορισμένων που ετοιμάζονται να μεταβούν στα χωριά τους τις ημέρες του Πάσχα. Επί ποδός βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα η ΕΛ.ΑΣ αλλά και το λιμενικό σώμα, ενώ θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα (drone – ελικόπτερα) για τον εντοπισμό των απείθαρχων.

Εντατικοποίηση των μέτρων – Τσουχτερά πρόστιμα

Στόχος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να αποκλειστούν όλα τα σημεία ώστε να μην μπορεί κανείς να μετακινηθεί εκτός νομού. Το ίδιο θα συμβεί στα λιμάνια, τα ΚΤΕΛ, τα πορθμεία και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

·Μπλόκα σε εθνικές οδούς, περιφερειακούς και παράδρομους σε 24ωρη βάση

·Αυστηροί έλεγχοι σε λιμάνια, αεροδρόμια, ΚΤΕΛ και ΟΣΕ

·Πρόστιμο 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για 2 μήνες

·Εισιτήριο μόνο για τους μόνιμους κατοίκους με την προσκόμιση του Ε1

·Όσοι μετακινηθούν δεν θα μπορούν να επιστρέψουν

Τέλος στις θαλάσσιες συγκοινωνίες μεταξύ των νησιών

Επίσης αναστέλλονται οι πτήσεις στα νησιά αλλά και οι θαλάσσιες συγκοινωνίες μεταξύ των νησιών. Ήταν αίτημα όλων των δημάρχων που ζητούσαν να μην έρθει κανένας επισκέπτης στα νησιά ή μόνιμος κάτοικος από τα αστικά κέντρα.

Εξαιρούνται μόνο οι κάτοικοι μικρών νησιών που θα πρέπει να ταξιδέψουν για συγκεκριμένο λόγο (γιατρός, φαρμακείο, τράπεζα) σε μεγαλύτερα νησιά, το αντίστροφο όμως απαγορεύεται να γίνει.

Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Σύμης θα μπορούν να μεταβούν για τους λόγους που προαναφέραμε στη Ρόδο, όπως εκείνοι των Ψαρών στην Χίο ή οι κάτοικοι της Νισύρου θα μπορούν να μεταβούν στην Κω, αλλά το αντίθετο δεν θα είναι εφικτό.

Προειδοποιήσεις για όσους είναι με αναστολή συμβάσεων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε τους εργαζόμενους που είναι με αναστολή σύμβασης, πως δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την βεβαίωση του εργοδότη τους για να μετακινούνται.

Στην περίπτωση που κατά τη διεξαγωγή σχετικού ελέγχου αποδειχθεί κάτι τέτοιο, στον εργοδότη θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, με το πρόστιμο να φτάνει τα 10.500 ευρώ, ενώ στον εργαζόμενο θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

"Καλούμε όλες τις εταιρίες να ελέγξουν ξανά τις βεβαιώσεις και να αποσύρουν όσες έχουν διατεθεί σε εργαζομένους, οι συμβάσεις εργασίας των οποίων έχουν ανασταλεί και να το πράξουν άμεσα εντός των επομένων 24 ωρών", τόνισε Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε διαφορετικό νομό

Διευκρινίσεις δόθηκαν και για εκείνους που η εργασία τους βρίσκεται σε διαφορετικό νομό από την μόνιμη κατοικία τους κάτι που είναι συνηθισμένο κυρίως στην περιφέρεια.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως όσοι κάνουν χρήση της αδείας τους και μετακινηθούν προς τη μόνιμη κατοικία τους τις ημέρες του Πάσχα δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους μιας και η βεβαίωση εργοδότη, αφορά αποκλειστικά και μόνο την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας.

"Να γνωρίζουν όσοι επιλέξουν να φύγουν, ότι με δική τους ευθύνη θα παραμένουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους. Τους παρακαλώ να το σκεφτούν ξανά και να παραμείνουν μαζί μας. Να μη ρισκάρουν τόσο τη μεταφορά του ιού, όσο και τον αποκλεισμό τους από την εργασία" δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Απαγορευτικό στους δημάρχους για το Άγιο Φως

Την ενόχληση της κυβέρνησης προκάλεσε η κίνηση ορισμένων δημάρχων να μοιράσουν το Άγιο Φως στα σπίτια των δημοτών το βράδυ της Ανάστασης.

Μια τέτοια πρωτοβουλία θα δημιουργούσε μεγάλο κίνδυνο καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι ή εθελοντές στους δήμους θα μετακινούνται στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να φέρουν το Άγιο Φως σε κάθε δημότη, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα "μένουμε σπίτι".

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επικοινώνησε ήδη με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τον ενημέρωσε πως όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να απέχουν από ανάλογες δράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δήμαρχος Ελληνικού ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την πρόθεση του να μεταφέρει το Αναστάσιμο Φως στα σπίτια των δημοτών σε ανάρτηση στο Facebook ανέφερε μεταξύ άλλων.

"Κλιμάκιο της Διοίκησης του Δήμου μας θα σας μεταφέρει το Άγιο Φως σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι. Δίχως να βγείτε στους δρόμους με μεγάλη προσοχή θα σας ανάψουμε τα φαναράκια που θα έχετε αφήσει όσοι επιθυμείτε, έξω από τις πόρτες των πολυκατοικιών".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΟΥΝ 27 Φεβ 2021 | 09:56

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Επιτροπή εμπειρογνωμόνων στις ΗΠΑ συνιστά την αδειοδότηση του

Η γνωμοδότηση της επιτροπής, αποτελούμενη κυρίως από ανεξάρτητους επιστήμονες, είναι συμβουλευτική, αλλά επιβεβαιώνει την πιθανή έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ.

ΛΟΓΩ ΕΞΑΡΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ 27 Φεβ 2021 | 09:31

"Καμπανάκι" από Λινού: Το τρεχον lockdown στην Αττική δεν αποδίδει - Πιθανή παράταση μετά τις 7 Μαρτίου

Στην εκτίμηση ότι το lockdown στην Αττική μπορεί να παραταθεί και μετά τις 7 Μαρτίου, έκανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

27 Φεβ 2021 | 08:59

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον Εύοσμο: Τα στοιχεία που οδήγησαν στην παράταση του lockdown ζήτησε ο δήμαρχος

Ο Δήμαρχος επικοινώνησε με τον κ.Αρκουμανέα προκειμένου να ζητήσει λεπτομέρειες σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Εύοσμος.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 27 Φεβ 2021 | 07:53

Lockdown στην Αττική για ακόμα μία εβδομάδα και βλέπουμε - Στο "κόκκινο" άλλες 10 περιοχές

Όπως όλα δείχνουν ούτε στις 8 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί το lockdown στην Αττική - Τι ισχύει για την Τσικνοπέμπτη και τις ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 26 Φεβ 2021 | 22:12

Ένας χρόνος πανδημία: Το ξεκαρδιστικό βίντεο του Διονύση Ατζαράκη για την "επέτειο" του κορονοϊού

Ο γνωστός κωμικός Διονύσης Ατζαράκης σατιρίζει την αισιοδοξία που επικρατεί για το σύντομο τέλος της πανδημίας, πάντα με ξεκαρδιστικό τρόπο.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ - ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ 26 Φεβ 2021 | 20:03

Κορονοϊός: Συναγερμός σε Πειραιά και Δυτική Αθήνα - Πάνω από 1.000 ενεργά κρούσματα

Ο Πειραιάς και η Δυτική Αττική παραμένουν οι πιο επιβαρυμένες περιοχές στο Λεκανοπέδιο - Εντείνονται οι έλεγχοι για να μαζευτεί η κατάσταση

ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ 26 Φεβ 2021 | 19:50

Εξοργιστικό: "Kορονο-πάρτι" 200 ατόμων στο "κόκκινο" Ρέθυμνο, παρουσία πολύ γνωστής τραγουδίστριας

"Κορονο-πάρτι" 200 ατόμων εν μέσω κορονοϊού και απαγορεύσεων έγινε στο "κόκκινο" Ρέθυμνο την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 26 Φεβ 2021 | 19:20

"Λύγισε" ο Νίκος Χαρδαλιάς: "Ένα χρόνο μετά - "Στοίχημα ζωής απέναντι στην πατρίδα και τους πολίτες" [Βίντεο]

Συγκινημένος και με τρεμάμενη φωνή ο Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε το μήνυμα για τον έναν χρόνο πανδημίας στη χώρα

ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ 26 Φεβ 2021 | 19:11

Παπαευαγγέλου: Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό - 12.000 τα ενεργά κρούσματα

"Λόγω ίσως κούρασης τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα", δήλωσε η η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 26 Φεβ 2021 | 19:05

Είσοδος στη χώρα: Τι αλλάζει από Δευτέρα στα χερσαία σύνορα Κακαβιάς και Ευζώνων

Νέα δεδομένα από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΑ 26 Φεβ 2021 | 18:03

Τηλεργασία: Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου για το 50% των εργαζομένων

Η παράταση της τηλεργασίας αφορά όλη τη χώρα και όχι μόνο τις "κόκκινες" περιοχές.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 26 Φεβ 2021 | 18:03

Κορονοϊός: Παράταση lockdown για μία εβδομάδα στην Αττική - Στο "κόκκινο" άλλες 10 περιοχές

Συναγερμός σε Πειραιά και Δυτική Αθήνα - Νέα πρόσθετα μέτρα σε Λευκάδα, Θεσπρωτία, Σύρο, Σάμο, Ηράκλειο, Κόρινθο, Άρτα, Διδυμότειχο, Λοκρούς, Αμφιλοχία - Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 26 Φεβ 2021 | 17:49

Κορονοϊός: Αντιστέκεται στην Αττική με 790 από τα 1.790 νέα κρούσματα - Σε επικίνδυνο δρόμο η Αχαΐα

Τους επιστήμονες απασχολούν ιδιαιτέρως οι μεταλλάξεις και κυρίως η βρετανική που φαίνεται να κυριαρχεί.