Για την υπόθεση παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Πενταμελές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης 12 γιατροί και μέλη νοσηλευτικού προσωπικού, κατηγορούμενοι για τον θάνατο, από αμέλεια, του 27χρονου.
Μιλώντας στην εκπομπή "Αλήθειες με τη Ζήνα" του Star, o πατέρας του άτυχου 27χρονου εκφράζει σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε το χειρουργείο, κάνοντας λόγο για παραλείψεις, ελλιπή ενημέρωση της οικογένειας και χειρισμούς που, όπως υποστηρίζει, οδήγησαν στην τραγική απώλεια του γιου του.

"Τόσο κατώτερος ήταν ο γιος μου που τον εγχείρισε ο πρώτος τυχόντας γιατρός;"
"Μέσα στον στρατό του είπαν ότι έχει αυτό το πρόβλημα του θυρεοειδούς, το οποίο δεν είχε εμφανιστεί πιο πριν. Και ακόμα υπάρχει αυτή η απορία γιατί έπρεπε να γίνει το χειρουργείο μέσα σε τρεις μέρες, χωρίς να μας έχουν δώσει καμία εξέταση, παρά τις εκκλήσεις μας.
Γιατί έγινε με τέτοιον πρόχειρο τρόπο, με τρεις γιατρούς. Από τα στοιχεία που πήραμε, μία φορά έγινε τέτοιο χειρουργείο στο γιο μου και άλλες δύο πριν από 3-4 χρόνια, όταν σε άλλα νοσοκομεία αυτές οι εγχειρήσεις είναι ρουτίνα, γίνονται δύο φορές την εβδομάδα και δεν πέφτει κανένας σταυρός.
Τόσο κατώτερος ήταν ο γιος μου που ήταν φαντάρος και τον εγχείρισε ο πρώτος τυχόντας γιατρός που είχαν μπροστά τους; Και οι άλλοι δύο επικουρικοί γιατροί δήλωσαν ότι "εμείς φύγαμε εφτά η ώρα το πρωί και δεν ξέραμε καν τι χειρουργείο θα κάνουμε"; Αυτά είναι εγκλήματα και αυτοί οι άνθρωποι πάνε για μετάλλια.

Ο ένας ο γιατρός, ο πραγματογνώμονας που κάλεσε η εισαγγελέας, είπε ότι τελικά δεν ήταν θυρεοειδής με κακοήθειες αλλά ήταν καλοήθης. Θα έπρεπε να μας καλέσουν να μας πουν ακριβώς πώς θα την κάνουν την επέμβαση, ποιοι γιατροί θα την κάνουν. Δεν ξέραμε τίποτα", είπε.
Η έκθεση της ιατροδικαστού που ορίστηκε ως πραγματογνώμονας από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, συμφώνησε με το πόρισμα του εμπειρογνώμονα που είχε ορίσει η οικογένεια του στρατιώτη και επιβεβαίωσε τις αρχικές καταγγελίες ότι ο θάνατός του οφείλεται σε ιατρικό λάθος.
Η ιατροδικαστής αναφέρει στην έκθεσή της: "Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το πτώμα του Γκάτση Νικολάου του Αριστείδη, ετών 26, φέρει τις ανωτέρω κακώσεις στο πλαίσιο χειρουργικής επέμβασης αντιμετώπισης καρκίνου του θυρεοειδούς. Ο θάνατος οφείλεται σε αιμάτωμα τραχηλικής χώρας, συνεπεία ρήξεως και αιμορραγίας αγγείων στην περιοχή".
Θάνατος 27χρονου στρατιώτη: Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι

Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, από υπόχρεο, σε βαθμό πλημμελήματος. Η υπόθεση ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει σήμερα (22/6) αλλά αναβλήθηκε για δικονομικούς λόγους για τις 5 Ιανουαρίου του 2027.
Το κατηγορητήριο περιγράφει σειρά παραλείψεων και εσφαλμένων χειρισμών κατά τη μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς που φέρονται να οδήγησαν στην καθυστερημένη αντιμετώπιση της εσωτερικής αιμορραγίας, η οποία προκάλεσε τον θάνατό του. Η οικογένεια του στρατιώτη, διά του συνηγόρους της, ζητεί την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Η συγκεκριμένη δίκη αφορά την κύρια ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ έχουν ήδη προσδιοριστεί και δύο ακόμη δίκες, που σχετίζονται με καταγγελλόμενες ενέργειες συγκάλυψης μετά τον θάνατο του 27χρονου.
Παράλληλα, η οικογένεια του άτυχου οπλίτη έχει προαναγγείλει προσφυγή στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια, αξιώνοντας, μέσω αγωγής, αποζημίωση για ψυχική οδύνη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
