Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το Πολυτεχνείο: Αρχικά προτροπές, μετά πρόστιμα και αν χρειαστεί δακρυγόνα και... "Αίαντες"

Τακτικές ανάλογες με αυτές της δίκης της Χρυσής Αυγής θα εφαρμόσει η ΕΛΑΣ

Πολυτεχνείο

Τακτικές ανάλογες με αυτές της συγκέντρωσης για την δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο, ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ, στην έσχατη περίπτωση που κάποιοι επιχειρήσουν να αψηφίσουν την απαγόρευση συναθροίσεων τεσσάρων ή περισσοτέρων ατόμων την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου.

Στο ενδεχομενο που οι ήπιες μέθοδοι αποτροπής συγκεντρώσεων πέσουν στο κενό, δεν αποκλείεται να γίνει ρίψη δακρυγόνων ή ακόμα και χρήση των οχημάτων νερού, τους λεγόμενους "Αιαντες" της αστυνομίας, με στόχο να διαλύσουν τυχόν παράνομες συναθροίσεις από όσους αγνοούν την απαγόρευση που ήδη έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.

Σε πρώτη φάση οι αστυνομικοί θα επιχειρήσουν με προτροπές την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού ατόμων, θα ακολουθήσουν πρόστιμα που σχετίζονται με τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού και τελος εάν κριθεί απαραίτητο θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές αντιδράσεις στην περίπτωση επιμονής των συγκεντρωμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιδράσεις για την απόφαση

Απέναντι στην απόφαση της αστυνομίας για γενική απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια τάχθηκε η Ένωσή Δικαστών και Εισαγγελέων, που με ανακοίνωση της σημειώνει "ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί."

Πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η απόφαση της απαγόρευσης βασίζεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θεσπίστηκε στις 20 Μαρτίου του 2020 και κυρώθηκε με νόμο στις αρχές Απριλίου, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να απαγορεύσει συγκεντρώσεις/συναθροίσεις για την αντιμετώπιση διασποράς του κορωνοϊού.

Παράλληλα απαντώντας στην αναφορά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η απαγόρευση συναθροίσεων όταν επίκειται σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια δεν μπορει βάση Συντάγματος να επεκταθεί γεωγραφικά σε όλη την επικράτεια, το αρχηγείο σημειώνει ότι η εν λόγω απαγόρευση που εκδίδουν οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές για λόγους δημόσιας ασφάλειας, δεν σχετίζεται με την πρόσφατη διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Αποτροπή συγκεντρώσεων χωρίς εξαίρεση

Οι επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν εντολές για αποτροπή κάθε είδους συγκεντρώσης και κυρίως πορείας χωρίς καμία εξαίρεση, εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχομένως αντιδράσεις. Ήδη αγνοώντας την απαγόρευση, συλλογικότητες, πολιτικοί φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι ανακοινώνουν διαρκώς μεσω διαδικτύου πορείες και συγκεντρώσεις προγραμματισμένες για την ημέρα του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.

Ανάμεσα σε αυτά τα καλέσματα ανυπακοής που έχουν καταγραφεί είναι και αυτό του Ρουβίκωνα που μέσω ιστοσελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης. Δίνονται μάλιστα οδηγίες σε όσους παρευρεθούν να τηρήσουν τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες. Εκτός από την Αθήνα, αντίστοιχες προτροπές για συγκεντρώσεις εχουν δοθεί σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τελικό σχέδιο της Αστυνομίας

Το τελικό σχέδιο με όλες τις αστυνομικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν σε κάθε ενδεχόμενο, απο την αποτροπή συγκέντρωσης μέχρι και τη διαδικασία με την οποία ολιγομελείς αντιπροσωπίες των κομμάτων θα καταθέτουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο, αναμένεται να καθοριστεί σήμερα σε νέα σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Συμφωνα με τον εως τώρα σχεδιασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ανάλογα με την εικόνα που θα επικρατεί την ημέρα του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, στην Αττικη θα βρίσκονται ακροβολισμένοι έως και 4.000 αστυνομικοί, ενώ απο αέρος θα επιτηρούν drones και ελικόπτερα.

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και οι "Αίαντες", τα οχήματα ρίψης νερού, για να χρήση αν κριθεί απαραίτητο. Ήδη από το βράδυ της Πέμπτης, διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, έχουν περικυκλώσει το Πολυτεχνείο, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν γύρω από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και την αμερικανική πρεσβεία, υπό το φόβο και το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε σημεία επεισοδίων και έντασης. Παράλληλα συχνές περιπολίες θα γίνονται στα Εξάρχεια και γύρω από το Μουσείο για να δίνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων σε περίπτωση συγκέντρωσης ατόμων.

Από τις 06:00 το πρωί της Κυριακής, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, ισχύει απαγόρευση υπαίθριων συναθροίσεων τεσσάρων ή περισσοτέρων ατόμων σε όλη την επικράτεια, "λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19". Η απαγόρευση αναμένεται να ισχύσει μέχρι και τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης. Οι παραβάτες της απαγόρευσης θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές "καμπάνες". Συγκεκριμένα τα νομικά πρόσωπα που θα διοργανώσουν υπαίθρια συναθροιση θα κληθούν να πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ για φυσικά πρόσωπα το ποσό θα φτάνει τις 3.000 ευρώ. Πέραν των διοργανωτών, σε όσους βρεθούν να συμμετέχουν σε συναθροίσεις παραβιάζοντας την απαγόρευση, θα βεβαιώνεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Ελέυθεροι οι συλληφθέντες στου Ζωγράφου

Την ίδια ώρα ελεύθεροι αφέθηκαν οι 91 συλληφθέντες από το Πολυτεχνείο και την Πολυτεχνειούπολη Ζωγραφου, με εντολή εισαγγελέα λόγω κορωνοϊού. Για τα 66 άτομα του Πολυτεχνείου ασκήθηκαν διώξεις για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και ψευδής κατάθεση καθώς αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα.

Για τους συλληφθέντες της Πολυτεχνειούπολης ασκηθηκαν επιπλέον διώξεις για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, εμπρησμό και προσβολή συμβόλου, καθώς έκαψαν τη σημαία που ήταν στον ιστό έξω από το κτίριο της διοίκησης. Οι περισσότεροι απο τους συλληφθέντες είναι γνωστοί στις αρχές, καθώς έχουν στο ενεργητικό τους προσαγωγές και συλλήψεις που σχετίζονται με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες για την εκκένωση καταλήψεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" 16 Οκτ 2021 | 18:33

Πολυτεχνείο: Το χρονικό της ανέγερσης του ...αυθαίρετου - Με βαρύ παρελθόν οι "οικοδόμοι" φοιτητές

Σακιά με άμμο και τσιμέντο, παλέτες με τούβλα και οικοδόμοι να "υψώνουν" έναν τοίχο μέσα σε πανεπιστημιακό κτίριο, χωρίς την απαραίτητη άδεια

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΦΚΑ 08 Οκτ 2021 | 15:41

Συνταξιούχοι: Πορεία διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό εν μέσω καταρρακτώδους βροχής [εικόνες]

Υπό καταρρακτώδη βροχή πραγματοποιήθηκε σήμερα η πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων για το Ασφαλιστικό

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΥ 27 Οκτ 2021 | 08:00

Πέραμα: Μυστήριο με εμπλοκή και δεύτερου οχήματος - Το "άγνωστο" Skoda Octavia που μπλόκαρε τον 20χρονο Ρομά

Ο εμβολισμός των αστυνομικών, ο καταιγισμός πυροβολισμών και οι υπόλοιπες ενέργειες των ανδρών της ΔΙΑΣ στο Πέραμα, έχουν γίνει αντικείμενο δικαστικής και αστυνομικής έρευνας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 26 Οκτ 2021 | 07:29

Πέραμα: "Ηθελε να σκοτώσει για να ξεφύγει", λένε οι αστυνομικοί - Αλαλούμ με το Κέντρο Επιχειρήσεων

Στις καταθέσεις τους τα μέλη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. δίνουν την δική τους εκδοχή για τα όσα συνέβησαν στην καταδίωξη με το θανατηφόρο αποτέλεσμα στο Πέραμα.

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΚΔΟΧΗ 25 Οκτ 2021 | 21:37

Πέραμα: "Ο οδηγός είχε προφανή σκοπό να σκοτώσει για να ξεφύγει" - Τι κατέθεσαν οι αστυνομικοί

"Το όχημα συνέχισε να έρχεται προς τα πάνω μου με σκοπό να με εξουδετερώσει", κατέθεσε ο ένας από τους 7 αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στον θάνατο του 20χρονου Ρομά στο Πέραμα

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 25 Οκτ 2021 | 07:50

Νέα Ερυθραία: Ο ψυχοπαθής δολοφόνος "σαμουράι" έκανε... πρόβες σε ζώα και ομοιώματα ανθρώπων [εικόνες]

Ολόκληρο οπλοστάσιο βρέθηκε στο σπίτι του 40χρονου πιστολέρο στη Νέα Ερυθραία - Πυροβολούσε συχνά λένε οι γείτονες.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 25 Οκτ 2021 | 07:27

Πέραμα: Καρέ καρέ η καταδίωξη του 20χρονου - Οι κρίσιμοι διάλογοι των αστυνομικών - "Mίλα, μίλα, πάρε ανάσα..."

Πάνω από 30 πυροβολισμοί πριν πέσει νεκρός ο 20χρονος, σεσημασμένος για κλοπές, κατά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα. Δίωξη και έρευνα σε βάρος των αστυνομικών.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ 24 Οκτ 2021 | 07:59

Πέραμα: Ερωτήματα για τους αστυνομικούς - Το κέντρο της Άμεσης Δράσης τους ζήτησε να σταματήσουν την καταδίωξη;

Ενώπιον του ανακριτή αστυνομικοί που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα - Είχαν πυροβολήσει και οι επτά - Πάνω από ένα τραύμα στο σώμα του 20χρονου.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 23 Οκτ 2021 | 08:26

"Τσακωθήκαμε, πήρα το κουζινομάχαιρο και την μαχαίρωσα": Σοκάρει ο μητροκτόνος του Αιγάλεω

Τα οικονομικά προβλήματα και το παράπονο του μητροκτόνου για το ότι μεγάλωσε σε ίδρυμα, φαίνεται ότι "πυροδότησαν" τον μοιραίο καβγά.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΜΕΝΙΟ ΕΩΣ ΤΙΣ ΦΕΡΡΕΣ 22 Οκτ 2021 | 08:27

"Ηλεκτρονικά μάτια" μέρα - νύχτα στον Έβρο: Το νέο εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης

Με την εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιβλέπονται και τα περίπου 190 χιλιόμετρα των συνόρων μας με την Τουρκία.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ 21 Οκτ 2021 | 07:47

Λαθρεμπόριο όπλων στα Χανιά: Βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο - 7 συλλήψεις [εικόνες]

Οι Αρχές βρήκαν τρία πλήρως εξοπλισμένα παράνομα εργαστήρια όπλων σε περιοχές των Χανίων.

ΤΗ ΣΚΟΤΩΣΕ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ 21 Οκτ 2021 | 07:33

Εγκλημα στο Αιγάλεω: Η οικογενειακή τραγωδία πίσω από τη νεκρή μητέρα 5 παιδιών - Τα ναρκωτικά και τα ψυχολογικά προβλήματα

Ο 20χρονος γιος της γυναίκας αντιμετώπιζε προβλήματα με την εξάρτησή του από ναρκωτικές ουσίες και ψυχολογικά προβλήματα.

ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 20 Οκτ 2021 | 07:41

Ρόδος: Πώς η θεία της 8χρονης ομολόγησε την σεξουαλική κακοποίηση της ανιψιάς της

Η θεία του 8χρονου κοριτσιού απο τη Ρόδο, βρίσκεται πίσω από τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού από συγγενείς της στη Ρόδο.