Follow us

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το Πολυτεχνείο: Αρχικά προτροπές, μετά πρόστιμα και αν χρειαστεί δακρυγόνα και... "Αίαντες"

Τακτικές ανάλογες με αυτές της δίκης της Χρυσής Αυγής θα εφαρμόσει η ΕΛΑΣ

Πολυτεχνείο

Τακτικές ανάλογες με αυτές της συγκέντρωσης για την δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο, ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ, στην έσχατη περίπτωση που κάποιοι επιχειρήσουν να αψηφίσουν την απαγόρευση συναθροίσεων τεσσάρων ή περισσοτέρων ατόμων την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου.

Στο ενδεχομενο που οι ήπιες μέθοδοι αποτροπής συγκεντρώσεων πέσουν στο κενό, δεν αποκλείεται να γίνει ρίψη δακρυγόνων ή ακόμα και χρήση των οχημάτων νερού, τους λεγόμενους "Αιαντες" της αστυνομίας, με στόχο να διαλύσουν τυχόν παράνομες συναθροίσεις από όσους αγνοούν την απαγόρευση που ήδη έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.

Σε πρώτη φάση οι αστυνομικοί θα επιχειρήσουν με προτροπές την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού ατόμων, θα ακολουθήσουν πρόστιμα που σχετίζονται με τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού και τελος εάν κριθεί απαραίτητο θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές αντιδράσεις στην περίπτωση επιμονής των συγκεντρωμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιδράσεις για την απόφαση

Απέναντι στην απόφαση της αστυνομίας για γενική απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια τάχθηκε η Ένωσή Δικαστών και Εισαγγελέων, που με ανακοίνωση της σημειώνει "ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί."

Πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η απόφαση της απαγόρευσης βασίζεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θεσπίστηκε στις 20 Μαρτίου του 2020 και κυρώθηκε με νόμο στις αρχές Απριλίου, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να απαγορεύσει συγκεντρώσεις/συναθροίσεις για την αντιμετώπιση διασποράς του κορωνοϊού.

Παράλληλα απαντώντας στην αναφορά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η απαγόρευση συναθροίσεων όταν επίκειται σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια δεν μπορει βάση Συντάγματος να επεκταθεί γεωγραφικά σε όλη την επικράτεια, το αρχηγείο σημειώνει ότι η εν λόγω απαγόρευση που εκδίδουν οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές για λόγους δημόσιας ασφάλειας, δεν σχετίζεται με την πρόσφατη διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Αποτροπή συγκεντρώσεων χωρίς εξαίρεση

Οι επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν εντολές για αποτροπή κάθε είδους συγκεντρώσης και κυρίως πορείας χωρίς καμία εξαίρεση, εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχομένως αντιδράσεις. Ήδη αγνοώντας την απαγόρευση, συλλογικότητες, πολιτικοί φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι ανακοινώνουν διαρκώς μεσω διαδικτύου πορείες και συγκεντρώσεις προγραμματισμένες για την ημέρα του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.

Ανάμεσα σε αυτά τα καλέσματα ανυπακοής που έχουν καταγραφεί είναι και αυτό του Ρουβίκωνα που μέσω ιστοσελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης. Δίνονται μάλιστα οδηγίες σε όσους παρευρεθούν να τηρήσουν τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες. Εκτός από την Αθήνα, αντίστοιχες προτροπές για συγκεντρώσεις εχουν δοθεί σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τελικό σχέδιο της Αστυνομίας

Το τελικό σχέδιο με όλες τις αστυνομικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν σε κάθε ενδεχόμενο, απο την αποτροπή συγκέντρωσης μέχρι και τη διαδικασία με την οποία ολιγομελείς αντιπροσωπίες των κομμάτων θα καταθέτουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο, αναμένεται να καθοριστεί σήμερα σε νέα σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Συμφωνα με τον εως τώρα σχεδιασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ανάλογα με την εικόνα που θα επικρατεί την ημέρα του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, στην Αττικη θα βρίσκονται ακροβολισμένοι έως και 4.000 αστυνομικοί, ενώ απο αέρος θα επιτηρούν drones και ελικόπτερα.

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και οι "Αίαντες", τα οχήματα ρίψης νερού, για να χρήση αν κριθεί απαραίτητο. Ήδη από το βράδυ της Πέμπτης, διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, έχουν περικυκλώσει το Πολυτεχνείο, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν γύρω από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και την αμερικανική πρεσβεία, υπό το φόβο και το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε σημεία επεισοδίων και έντασης. Παράλληλα συχνές περιπολίες θα γίνονται στα Εξάρχεια και γύρω από το Μουσείο για να δίνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων σε περίπτωση συγκέντρωσης ατόμων.

Από τις 06:00 το πρωί της Κυριακής, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, ισχύει απαγόρευση υπαίθριων συναθροίσεων τεσσάρων ή περισσοτέρων ατόμων σε όλη την επικράτεια, "λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19". Η απαγόρευση αναμένεται να ισχύσει μέχρι και τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης. Οι παραβάτες της απαγόρευσης θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές "καμπάνες". Συγκεκριμένα τα νομικά πρόσωπα που θα διοργανώσουν υπαίθρια συναθροιση θα κληθούν να πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ για φυσικά πρόσωπα το ποσό θα φτάνει τις 3.000 ευρώ. Πέραν των διοργανωτών, σε όσους βρεθούν να συμμετέχουν σε συναθροίσεις παραβιάζοντας την απαγόρευση, θα βεβαιώνεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Ελέυθεροι οι συλληφθέντες στου Ζωγράφου

Την ίδια ώρα ελεύθεροι αφέθηκαν οι 91 συλληφθέντες από το Πολυτεχνείο και την Πολυτεχνειούπολη Ζωγραφου, με εντολή εισαγγελέα λόγω κορωνοϊού. Για τα 66 άτομα του Πολυτεχνείου ασκήθηκαν διώξεις για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και ψευδής κατάθεση καθώς αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα.

Για τους συλληφθέντες της Πολυτεχνειούπολης ασκηθηκαν επιπλέον διώξεις για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, εμπρησμό και προσβολή συμβόλου, καθώς έκαψαν τη σημαία που ήταν στον ιστό έξω από το κτίριο της διοίκησης. Οι περισσότεροι απο τους συλληφθέντες είναι γνωστοί στις αρχές, καθώς έχουν στο ενεργητικό τους προσαγωγές και συλλήψεις που σχετίζονται με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες για την εκκένωση καταλήψεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΜΠΛΑΚ-ΑΟΥΤ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ" 27 Ιαν 2023 | 13:36

Πολυτεχνείο: Επτά λεπτά διήρκεσε η διακοπή ρεύματος στο αμφιθέατρο, λέει ο πρύτανης

Για "δράκο" σχετικά με τον χρόνο της διακοπής ρεύματος στις εξετάσεις φοιτητών του ΕΜΠ κάνει λόγο ο πρύτανης του ιδρύματος.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΚΣ 26 Ιαν 2023 | 22:41

Κακοκαιρία: Με φακούς έγραψαν εξετάσεις φοιτητές στο Πολυτεχνείο - Πλημμύρισε το Γεωπονικό [Εικόνες]

Στο Τμήμα Μηχανολόγων - Μηχανικών του ΕΜΠ, οι φοιτητές κλήθηκαν να δώσουν τις εξετάσεις εξαμήνου υπό το φως των φακών των κινητών τους τηλεφώνων, καθώς το κτήριο δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 17 Ιαν 2023 | 12:40

ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη πανελλαδική απεργία για τον θάνατο εργαζόμενης στο Ξυλόκαστρο - Πορεία στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας από εργαζόμενους στους δήμους. Το αίτημά τους.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥΣ 16 Ιαν 2023 | 16:17

"Λουκέτο" αύριο σε όλους τους δήμους της χώρας - 24ωρη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και πορεία στο υπ. Εσωτερικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ- ΟΤΑ έξω από το υπουργείο Εργασίας, αύριο, στις 10 το πρωί.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 28 Ιαν 2023 | 08:35

"Μάξιμος Σαράφης": Πώς έπαιρνε λεφτά από τα "θύματά" του μέσω εταιρείας-φάντασμα - Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Ο "Σαράφης" υποχρέωνε τα θύματά του να καταρτίσουν… business plan ώστε να πάρει από τις εταιρείες κατάρτισης των επαγγελματικών σχεδίων, χρήματα για την εύρεση πελατών, απαιτώντας αντίστοιχες μεσιτείες!

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 27 Ιαν 2023 | 07:30

Πώς το... μέντιουμ Λίτσα έκαψε τον "Μάξιμο Σαράφη" - "Φοβήθηκα, είχαν σχέση με μπράβους της νύχτας", λέει συνεργός του

Ο Μάξιμος Σαράφης είχε στραφεί σε... καφετζού, ζητώντας συμβουλές για προσωπικά και οικογενειακά ζητήματα. "Δεν έχω καλό προαίσθημα", του είπε η "Λίτσα".

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS 26 Ιαν 2023 | 16:34

Αποκάλυψη: "Αν σκάσει ότι είναι μούφα το Ντουμπάι, τη γ..." - Ο διάλογος "Μάξιμου Σαράφη" και "Λίτσας" που τον καίει

Ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis Μάξιμος Σαράφης κατηγορείται για εξαπάτηση επιχειρηματιών

ΚΟΜΠΙΝΕΣ 26 Ιαν 2023 | 07:31

"Μάξιμος Σαράφης": Πώς άρπαξε 800.000 ευρώ ο προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis - Τουλάχιστον 7 θύματα των μαϊμού δανείων

Επιστολή με το πλάνο της "μαϊμού"- χρηματομεσιτικής εταιρείας έστελνε ο "Μάξιμος Σαράφης" στα υποψήφια θύματά του. Επτά οι επιχειρηματίες που έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής ότι εξαπατήθηκαν.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ 25 Ιαν 2023 | 16:42

Ρώσος έστελνε email για βόμβες στο Ελ. Βενιζέλος: Απειλούσε και στα social για τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ο άνδρας έχει γεννηθεί στη Ρωσία και βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 25 Ιαν 2023 | 07:41

Ο ψευτογιατρός έλεγε ότι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας έκαναν θεραπεία με... βλαστοκύτταρα

Τα δεκάδες "παραμύθια" που είχε επιστρατεύσει ο 66χρονος ψευτογιατρός, Διονύσης Τριανταφύλλου, στην προσπάθειά του να πουλήσει ψεύτικη ελπίδα σε θύματα του.

ΕΚΛΕΒΑΝ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ 25 Ιαν 2023 | 07:39

Επεισοδιακή καταδίωξη από Ζωγράφου μέχρι... Λυκαβηττό – Συνελήφθη ένας 18χρονος

Ακόμη ένα περιστατικό κλοπής καταλυτών σημειώθηκε στου Ζωγράφου και ακολούθησε καταδίωξη των δραστών μέχρι τον Λυκαβηττό, όπου και οι αστυνομικοί κατάφεραν να πιάσουν τον έναν από τους δύο δράστες.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 25 Ιαν 2023 | 07:29

"Μάξιμος Σαράφης": Ο προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis έταζε δάνεια από το Κατάρ με... προμήθεια 50.000 ευρώ

Ο πρώην υπεύθυνος Επικοινωνίας της Novartis, συνελήφθη μαζί με δύο ακόμη άτομα, με την κατηγορία σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης.

ΤΙ ΕΓΡΑΦΑΝ ΤΑ EMAILS 24 Ιαν 2023 | 13:22

"Θα δώσω το αίμα μου για το Ισλάμ": Τα απειλητικά email για βόμβες σε "Ελ. Βενιζέλος" και έξι νοσοκομεία

Κοινός ήταν ο αποστολέας στα απειλητικά emails που εστάλησαν στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" και στα έξι νοσοκομεία. Αναφορές στο Ισλάμ και απειλές για εξαφάνιση.