Αρνί στη Σούβλα: Βήμα προς βήμα όλα τα μυστικά - Το δέσιμο, τα μπαχαρικά και το ψήσιμο

Το Πάσχα πλησιάζει και οι ψησταριές θα πάρουν ξανά φωτιά με τον καιρό να είναι σύμμαχος. Ποια είναι τα μυστικά για το σούβλισμα; Πώς προετοιμάζουμε και πώς δένουμε το κρέας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Κυριακή του Πάσχα απέχει μόλις έξι ημέρες και παρά την πανδημία και φέτος είναι βέβαιο πως οι ψησταριές θα πάρουν φωτιά. Άλλωστε και ο καιρός θα είναι σύμμαχος.

Παραδοσιακά Κυριακή του Πάσχα σουβλίζουμε κρέας, αυτό είναι το παραδοσιακό γεύμα για το τραπέζι. Πολλοί αναρωτιούνται εάν πρέπει να είναι αρνί ή κατσίκι. Η απάντηση έχει ως εξής: Η παράδοση κάνει λόγο για αρνί, επειδή όμως τα έθιμα δεν είναι τα ίδια σε όλη την Ελλάδα, συναντάμε πολύ και το κατσίκι.

Από κει και πέρα είναι και θέμα προτίμησης. Το κατσικάκι έχει λιγότερη μυρωδιά από ένα αρνί που έχει πιο χαρακτηριστικές οσμές. Επιπλέον, το κατσικάκι έχει λιγότερο λίπος, αλλά και λιγότερο κρέας και είναι και σχετικά πιο ακριβό.

Επομένως, είναι καθαρά θέμα προτίμησης, αν και το αρνάκι γάλακτος μοιάζει να είναι η καλύτερη επιλογή.

Αρνί στη Σούβλα: Βήμα προς βήμα όλα τα μυστικά - Το δέσιμο, τα μπαχαρικά και το ψήσιμο

Τι κρέας αγοράζουμε

Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Είναι γεγονός πως είναι δύσκολο να καταλάβεις το κρέας, ειδικά το εάν είναι ντόπιο ή εισαγωγής. Το καλύτερο αρνί, όπως τουλάχιστον λένε όσοι πραγματικά γνωρίζουν, είναι να είναι θηλυκό. Έχει πιο διακριτική μυρωδιά και είναι πιο τρυφερό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χρώμα του κρέατος του αρνιού, να είναι απαλό ροζ-καφέ, όχι κόκκινο, όπως κακώς πιστεύουν κάποιοι ή γκρίζο. Να θυμάστε: Όσο πιο νεαρό είναι το ζώο τόσο πιο απαλό είναι το χρώμα του. Τα εντόσθια όμως πρέπει να έχουν έντονο κόκκινο χρώμα.

Όσο για το βάρος του, καλό είναι να μην ξεπερνά τα 12 άντε το πολύ τα 13 κιλά, αν και το ιδανικό είναι από 9 - 10 κιλά. Όμως, με ένα αρνάκι γύρω στα 9 κιλά δεν θα χορτάσει μία σχετικά μεγάλη παρέα, οπότε πάμε στα 12 με 13 κιλά.

Επισήμανση: Να θυμάστε πως το αρνί θα χάσει αρκετά σε ποσότητα λόγω λίπους αλλά και επειδή θα βγάλει τα υγρά του.

Η εργασία που είναι για μύστες: Το δέσιμο του αρνιού

Η πρώτη μας δουλειά, λένε οι "μύστες" του σουβλίσματος είναι να περάσουμε με λεμόνι την σούβλα και να τη βάλουμε για λίγο σε φωτιά να κάψει.

Στη συνέχεια περνάμε τις διχάλες στη σούβλα και μετά τοποθετούμε το αρνί ανάσκελα και από πίσω, από τη φυσική του οπή, περνάμε τη σούβλα μέχρι να βγει κάτω από το κεφάλι. Προσοχή! Πρέπει να είναι ευθεία γραμμή το πέρασμα και το αρνί να μην "καμπουριάζει". Μετά πιέζουμε για να περάσει το κεφάλι. Αν είναι σκληρό και δεν τρυπάει, χρειάζεται ένας να σπρώχνει από πίσω τη σούβλα και ο άλλος να κρατά κόντρα το κεφάλι.

Εάν γίνει σωστά, η διχάλα θα "καθίσει" ακριβώς κάτω από τη λεκάνη του ζώου. Αυτό κρατά επί της ουσίας το αρνί ή το κατσίκι στη σούβλα.

Οβελίας 3

Το δέσιμο στη σούβλα

Δένουμε σφιχτά το αρνί ή το κατσίκι σε τρία σημεία στην ραχοκοκαλιά. Πολλοί χρησιμοποιούν μεταλλικούς σφιγκτήρες, αλλά οι παραδοσιακοί ψήστες επιλέγουν τον σπάγκο. Το 3ο δέσιμο είναι λίγο πάνω από τη λεκάνη. Ουσιαστικά το δέσιμο γίμνεται σε τρία σημεία. Κάτω από τη σπάλα, στη μέση και πάνω από τα πόδια.

Για τα πόδια: Θέλουμε τριπλό ή τετραπλό σπάγκο αρκετά βρεγμένο. Δένουμε πολύ σφιχτά και τα άκρα από τα πόδια του ζώου πρέπει να είναι επάνω στη σούβλα.

Τον λαιμό καλύτερα να τον δέσουμε σε δύο σημεία, περνώντας τον σπάγκο ή το σχοινί δύο ή 3 φορές.

Τι μπαχαρικά χρησιμοποιούμε

Αυτό είναι καθαρά θέμα επιλογής, ωστόσο παραδοσιακά μιλώντας χρησιμοποιείται αλάτι και πιπέρι. Χοντρό αλάτι που ταιριάζει πολύ με το κρέας ή ανθό αλατιού και χοντροκομμένο πιπέρι. Αν και δεν υπάρχουν σαφείς δοσολογίες, είναι και θέμα γούστου, στο αρνί ταιριάζει πολύ και το αλάτι και το πιπέρι, οπότε μην το φοβηθείτε. Ενδεικτικά αναφέρουμε γύρω στα 10 - 12 γραμμάρια αλατιού για κάθε κιλό κρέατος και περίπου 1 γραμμάριο πιπεριού.

Ρίχνουμε πρώτα μέσα στην κοιλιά, μετά στον λαιμό και ανάμεσα στα πόδια και πίσω. Ρίχνουμε περίπου τη μισή ποσότητα ή τα 3/4 και κρατάμε την υπόλοιπη για το τέλος.

Οβελίας 4

Προσοχή στο ράψιμο της κοιλιάς

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος της προετοιμασίας. Εάν ραφτεί η κοιλιά καλά δεν θα χάσουμε πολλά από τα ζουμιά. Ξεκινάμε από κάτω, στερεώνουμε σε ένα σημείο και μετά ράβουμε όλη την κοιλιά καλά.

Τα κάρβουνα και το ψήσιμο

Να ξέρουμε ότι τα κάρβουνα δεν ανάβουν από κάτω αλλά από πάνω προς τα κάτω. Τα ανάβουμε με μερικά κομμάτια βαμβάκι και οινόπνευμα. Βάζουμε τα πολλά κάρβουνα από τα πόδια ως τα μπούτια. Στην κοιλιά βάζουμε ελάχιστα! Χωρίζουμε τα κάρβουνα βασικά σε δύο σημεία και στη μέση που είναι η κοιλιά έχουμε τα πολύ λίγα.

Όχι, το αρνί στην αρχή δεν θέλει δυνατή φωτιά, θέλει σιγανή και ψήνουμε ψηλά. Εάν έχουμε πολύ δυνατή φωτιά ρίχνουμε λίγη στάχτη στα κάρβουνα να κόψει τη θερμότητα.

Τεστη για τη θερμότητα: Λίγο κάτω από την ψηλή θέση που ψήνεται το σφάγιο βάλτε το χέρι σας. Εάν δεν αντέχετε πάνω από 3-4 δευτερόλεπτα η φωτιά είναι πολύ δυνατή. Εάν αντέχετε περί τα 6 δεύτερα, είστε μια χαρά. Επίσης, εάν δείτε να αρπάζει εξωτερικά, πάλι έχετε πολύ δυνατή φωτιά.

Μετά μία ώρα κατεβάζουμε το αρνί παρακάτω περίπου 5 πόντους χαμηλότερα και στα περίπου 40 λεπτά κατεβάζουμε ξανά το ζώο.

Γενικά "παίζουμε" με τις θέσεις και τη φωτιά.

Μετά περίπου 3 ώρες ανοίγουμε τη φωτιά και ψήνουμε πλέον σε πολύ δυνατή φωτιά, καθώς πάμε για το τέλος.

Στο τέλος το σουβλιστό αρνί θα "αφρίσει" και θα ανοίξουν τα πόδια μπροστά και πίσω. Το χρώμα θα είναι ένα πολύ ωραίο καραμελωμένο κοκκινωπό και θα μυρίζει υπέροχα.

Εάν έχετε θερμόμετρο θα δέιχνει 79 - 81 μάξιμουμ. Είναι έτοιμο.

Καλά ψησίματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20 Ιουν 2021 | 15:55

Γλυκά Νερά - Εκπρόσωπος ΕΛΑΣ: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη συνεργού - Μπορεί να προκύψουν νέα ευρήματα

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος περιέγραψε με ακρίβεια το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 20 Ιουν 2021 | 15:36
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ 20 Ιουν 2021 | 15:14

Καλάβρυτα: Δεν σχετίζεται με το εμβόλιο ο θάνατος της 65χρονης που έκανε το εμβόλιο της Pfizer

Δεν φαίνεται να σχετίζεται o θάνατος της 65χρονης στα Καλάβρυτα με το εμβόλιο της Pfizer, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ 20 Ιουν 2021 | 14:49

Μαχαιρώματα στον Κολωνό: Από θαύμα γλίτωσε 15χρονη μετά την αιματηρή συμπλοκή ανήλικων κοριτσιών

Η 15χρονη που τραυματίστηκε στην συμπλοκή με μαχαίρια στον Κολωνό χειρουργήθηκε και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ 20 Ιουν 2021 | 14:26

Λαμία: Στο νοσοκομείο 35χρονη μητέρα μετά από εμβολιασμό με Johnson & Johnson - Τι συνέβη

Στο Νοσοκομείο της Λαμίας μεταφέρθηκε 35χρονη, μετά τον εμβολιασμό της με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 20 Ιουν 2021 | 13:52

Οπισθεν ολοταχώς από τον Μπαλάσκα μετά την ΕΔΕ και την έρευνα της εισαγγελίας: Ζητώ συγγνώμη, ατυχή όσα είπα

"Σαφώς και ζητώ δημόσια συγγνώμη, καθώς δεν είπα αυτό που μου καταλογίζεται", είπε ο συνδικαλιστής Σταύρος Μπαλάσκας.

ΓΙΑΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ 20 Ιουν 2021 | 13:23

Γλυκά Νερά: Οι ποινές που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα για τον συζυγοκτόνο

Οι ποινές που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για τον δολοφόνο των Γλυκών Νερών

20 Ιουν 2021 | 13:07

Πύργος: Φωτιά σε δασική έκταση κοντά στην Κυανή Ακτή

Πυρκαγιά καίει σε δασική έκταση στην περιοχή Κυανή Ακτή του δήμου Πύργου, στην Ηλεία.

ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 20 Ιουν 2021 | 12:34

Το αδιαχώρητο σε νέο κορονοπάρτι στο ΑΠΘ - Εκατοντάδες νεαροί γλεντούν μέχρι το πρωί [βίντεο]

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στον χώρο του ΑΠΘ και γλένταγε μέχρι το πρωί, παρά τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑΝ 45ΧΡΟΝΟ 20 Ιουν 2021 | 12:32

Χαλκιδική: Θρίλερ με 13χρονη σε φουσκωτό κανό που κινδύνευσε - Την περισυνέλεξε σκάφος του Λιμενικού

Η 13χρονη ήταν σε δυσχερή θέση και άμεσα μετέβησαν στην περιοχή περιπολικό όχημα και σκάφος του Λιμενικού.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΧΕΙΜΩΝΑ 20 Ιουν 2021 | 12:01

Παυλάκης: Οι συνδυασμοί εμβολίων δουλεύουν πολύ καλύτερα – Μετά το καλοκαίρι έρχεται νέο κύμα της πανδημίας

"Οι συνδυασμοί εμβολίων συνήθως δουλεύουν πολύ καλύτερα από τα ξεχωριστά εμβόλια, δίνουν κάτι διαφορετικό στον οργανισμό", τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης.

ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΤΑΜΕΝΟ 20 Ιουν 2021 | 11:48

Ένας "θησαυρός" στα σκουπίδια: Πιάνο 100 ετών με χρυσά ελάσματα βρέθηκε διαλυμένο σε πεζοδρόμιο της Θεσσαλονίκης

Το πιάνο ηλικίας 100 χρόνων, ζυγίζει 200 κιλά, ο σκελετός του είναι από χυτοσίδηρο, ενώ τα ελάσματά του πιθανολογείται ότι είναι από χρυσό 14 καρατίων.

ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ 20 Ιουν 2021 | 11:42

Γλυκά Νερά: Ερωτήματα από τη φωτογραφία στο κινητό της Καρολάιν που δείχνει τον Αναγνωστόπουλο πριν την δολοφονία

Πέρα από τις αναζητήσεις της Καρολάιν τη μοιραία νύχτα για ξενοδοχείο στην πλατφόρμα booking.com, βρέθηκε και μια φωτογραφία που έχει προβληματίσει τις αρχές.