Μυρωδάτο και αφράτο πολίτικο τσουρέκι από τον Στέλιο Παρλιάρο - Ολη η συνταγή

Ο pasrty chef Στέλιος Παρλιάρος, μάς δίνει την καλύτερη συνταγή για το πολίτικο, αφράτο τσουρέκι για το Πάσχα, που μοσχομυρίζει μαχλέπι και μαστίχα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και οι προετοιμασίες για τη γιορτή του Πάσχα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τις ημέρες του Πάσχα, τα σπίτια ευωδιάζουν από παραδοσιακές μυρωδιές, όπως τα κλασικά πασχαλινα κουλουράκια, αλλά και το τσουρέκι που όλοι λατρεύουμε.

Ο pasrty chef Στέλιος Παρλιάρος, μάς δίνει την καλύτερη συνταγή για το πολίτικο, αφράτο τσουρέκι, που μοσχομυρίζει μαχλέπι και μαστίχα, την οποία αν ακολουθήσετε, θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Μυρωδάτο και αφράτο πολίτικο τσουρέκι από τον Στέλιο Παρλιάρο - Ολη η συνταγή

Στέλιος Παρλιάρος: Συνταγή για τσουρέκι

Υλικά

-35 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό που πωλείται στο βάζο και συνήθως είναι από αιγοπρόβειο γάλα)
-35 γρ. βούτυρο αγελάδας
-100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
-160 γρ. ζάχαρη
-3 τεμ. αυγά και 1 ακόμη για επάλειψη
-1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
-1/2 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
-100 γρ. νερό χλιαρό
-40 γρ. μαγιά νωπή
-600 γρ. αλεύρι σκληρό
-αμύγδαλα φιλέ για την επιφάνεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα δύο είδη βουτύρου, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μην ανέβει πάνω από τους 50°C η θερμοκρασία του μείγματος· θέλουμε απλώς να ζεσταθεί, όχι να κάψει, γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα προσθέσουμε αργότερα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά. Σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Την αδειάζουμε στο μείγμα με τα βούτυρα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά με μέχρι να γίνει μια ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε μίξερ, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο, το εξάρτημα για σκληρές ζύμες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.

Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε μια καθαρή λεκάνη και χαράσσουμε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη και να χαθεί ο σταυρός. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και πλάθουμε τρία μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπαστούνι και το τυλίγουμε σαν σαλίγκαρο, αντί να φτιάξουμε πλεξούδα. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο. Ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο αλείφουμε πολύ προσεκτικά την επιφάνεια του τσουρεκιού (δεν πρέπει να το τρυπήσουμε γιατί δεν θα φουσκώσει). Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.

*Αυξήστε τη δόση, αν θέλετε να φτιάξετε περισσότερα από ένα τσουρέκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΤΕ 17 Ιουν 2021 | 07:44

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Σουφλέ σοκολάτας

Η πιο έυκολη, γρήγορη και τέλεια συνταγή.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΤΕ 15 Ιουν 2021 | 12:57

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κοκορέτσι στο φούρνο και... εκτός εποχής

Κοκορέτσι στο φούρνο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Oλα τα μυστικά για να φτιάξετε κοκορέτσι στο φούρνο σε ταψί ή κοκορέτσι στη γάστρα.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 10 Ιουν 2021 | 04:03

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Ψητό κατσαρόλας με πατάτες ογκρατέν

Μια εύκολη συνταγή της Αργυρώς για ψητό μοσχάρι και πατάτες ογκρατέν που δεν θα σε προδώσει ποτέ.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 08 Ιουν 2021 | 12:34

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Γιαουρτογλυκό στο πι και φι (χωρίς μίξερ)

Ένα γιαουρτογλυκό ψυγείου, που σίγουρα έχετε δοκιμάσει είτε από την μαμά σας, είτε από την γιαγιά σας.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΤΕ ΤΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ 01 Ιουν 2021 | 06:43

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κοτόπουλο με μπάμιες

Παραδοσιακό ελληνικό φαγητό του καλοκαιριού με πολύ νοστιμιά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Μαϊ 2021 | 06:43

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Πίτσα χωρίς γλουτένη

Η καλύτερη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για πίτσα χωρίς γλουτένη.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Μαϊ 2021 | 06:45

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Φιλέτο κοτόπουλο στο φούρνο με ντοματίνια και γραβιέρα

Εύκολη συνταγή για κοτόπουλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έτοιμη σε 30'.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 Ιουν 2021 | 20:57

Survivor Spoiler 27/6: Αυτός αποχωρεί λίγο πριν τον τελικό

Μαριαλένα, Κόρο ή Ασημακόπουλος; Ποιος θα φύγει από το Survivor στο επεισόδιο της Κυριακής

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ 24 Ιουν 2021 | 20:35

Συγκλονισμένη η Σκορδά με τον Αναγνωστόπουλο: "Τι πατέρας μπορεί να είναι ο συζυγοκτόνος; Έβαλε το μωρό πάνω στη νεκρή μάνα"

Η έντονη αντίδραση της Φαίης Σκορδά στο ζήτημα της γονικής μέριμνας του παιδιού του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 24 Ιουν 2021 | 20:09

GNTM: Ξεσπά η Παρασκευή Κερασιώτη - "Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ντροπή να είσαι σερβιτόρα"

Η Παρασκευή Κερασιώτη του GNTM ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει εγκαταλείψει το μόντελινγκ και εξηγεί γιατί αποφάσισε να εργαστεί ως σερβιτόρα στη Μύκονο.

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ INSTAGRAM 24 Ιουν 2021 | 19:06

Διακοπές στην Ελλάδα για τον Μάτζικ Τζόνσον - Οι φωτογραφίες από την Κέρκυρα [Εικόνες - Βίντεο]

Ο θρύλος του μπάσκετ και του ΝΒΑ, Μάτζικ Τζόνσον, επέλεξε την Ελλάδα για τις διακοπές του

24 Ιουν 2021 | 16:29

Η Ελένη Φουρέιρα ποζάρει πρώτη φορά στην αγκαλιά του Αλμπέρτο Μποτία - Η πρώτη κοινή φωτογραφία

Full in love δηλώνει η Ελένη Φουρέιρα, ποζάροντας στην αγκαλιά του Αλμπέρτο Μποτία σε ένα από τα σπάνια κοινά στιγμιότυπα τους