
Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε που ο "Κωστής", η χαρούμενη φώκια της Αλοννήσου δολοφονήθηκε μετά από χτύπημα με ψαροντούφεκο.
Το άτυχο ζώο θανατώθηκε βάναυσα στις 24 Ιουλίου του 2021, ενώ το άκουσμα της αποτρόπαιης πράξης είχε συγκλονίσει την Ελλάδα.

Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ "Η ιστορία της φώκιας Κωστής - Έγκλημα στην Αλόννησο"- με χρηματοδότηση της MKO "Α Ρromise to Animals", ιδρύτρια της οποίας είναι η Εριέττα Κούρκουλου - Λάτση και με χορηγό επικοινωνίας τις Αττικές Εκδόσεις- παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή εκπομπής στο Υoutube "Ίχνη στο σκοτάδι".
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την ιστορία της φώκιας Κωστής η οποία είχε γίνει η μασκότ του νησιού, καθώς και τα όσα συνέβησαν από την ημέρα που οι ψαράδες την βρήκαν δολοφονημένη κοντά στην περιοχή του ναυαγίου.

Μέσα από συζητήσεις με ειδικούς, το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει τα προβλήματα που απειλούν τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus, που είναι απο τις πιο σπάνιες στον κόσμο και πάνω από το μισό του πληθυσμού της βρίσκεται εδώ, στη χώρα μας.

Τα ερωτήματα που διατυπώνει το ντοκιμαντέρ είναι πολλά, ενώ παρουσιάζει και όλον τον προβληματισμό για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν η παράνομη αλιεία και η χρήση ψαροντούφεκου, ποια θα πρέπει να είναι η ποινική αντιμετώπιση σε αυτού του είδους τα εγκλήματα, αλλά και ποιος είναι ο ρόλος του Λιμενικού, τόσο σε αυτή τη θλιβερή ιστορία όσο και γενικότερα σε τέτοια θέματα κακοποίησης των υδρόβιων θηλαστικών.

Επίσης, γίνεται έκκληση για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του δολοφόνου του Κωστή.
Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες μετά το θλιβερό επεισόδιο, το theTOC και οι Αττικές Εκδόσεις, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, είχαν προσφέρει ένα ποσό ύψους 18.000 ευρώ, σε όποιον δώσει πληροφορίες ή αποδεικτικά στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του υπαίτιου για τον θάνατο της φώκιας. Μάλιστα η είδηση είχε φθάσει και στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Μεταξύ άλλων, στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο πρόεδρος της MΟm Πάνος Δενδρινός, ο βιολόγος Κίμων Κοεμτζόπουλος, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης και η Έφη Μισκεδάκη, μέλος του πληρώματος του ερευνητικού σκάφους "Νηρηίς.
Όλοι συμφωνούν ότι είναι επείγον να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων αποτρόπαιων φαινομένων, προκειμένου να διασφαλιστούν το θαλάσσιο πάρκο και η διαβίωση της φώκιας.
Το ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη της MΟm και του Thalassa Foundation, με χρηματοδότηση της MKO "Α Ρromise to Animals", ιδρύτρια της οποίας είναι η Εριέττα Κούρκουλου - Λάτση, καθώς και του Ινστιτούτου Γλώσσας Σώματος του Μάριου Βογιατζή, με χορηγό επικοινωνίας τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr