
Τούρτα εκλέρ ψυγείου, με γεύση μαμάς. Αυτό το εκλέρ ταψιού έχει γεύση φανταστική και όποιος το δοκιμάσει δεν το ξεχνάει ποτέ. Συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΕΡ ΤΑΨΙΟΥ
4 συσκ. κράκερ τετράγωνα
500 gr φυτική κρέμα γάλακτος ψυγείου (είναι γλυκιά) ή κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
4 κρόκους
125 gr ζάχαρη
100 gr γάλα
150 gr σοκολάτα 70%
2 πρέζες αλάτι
150 gr πραλίνα
300 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά πολύ κρύα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
300 gr σοκολάτα 70%
350 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κ.σ. μέλι
30 gr λικέρ κρέμα κακάο ή καφέ.
Εκτέλεση
Χτυπάμε σε ένα μπολ τη φυτική κρέμα ψυγείου (χωρίς να προσθέσουμε ζάχαρη, είναι ήδη γλυκιά) σε σφιχτή σαντιγί.
Την αφήνουμε στο ψυγείο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και το αλάτι με σύρμα ή μίξερ χειρός να ασπρίσουν.
Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί σταδιακά το ρίχνουμε στα αβγά, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.
Ανακατεύουμε καλά να αραιώσει το μίγμα.
Το αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πυκνώσει η κρέμα. Αν έχετε θερμόμετρο, πρέπει να φτάσει τους 80ºC, αλλιώς πρέπει να αφήνει παχύ στρώμα στη ράχη της κουτάλας.
Βάζουμε σε ένα μπολ την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
Περιχύνουμε με την ζεστή κρέμα αβγών.
Ανακατεύουμε με σύρμα να ομογενοποιηθεί και να λιώσει τελείως η σοκολάτα.
Προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ σε παχύρρευστη μορφή.
Την προσθέτουμε στη σοκολάτα και απαλά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα σοκολάτα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Βάζουμε τη σοκολάτα σε μπολ.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.
Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, την αδειάζουμε πάνω στη ψιλοκομμένη σοκολάτα.
Απαλά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί, να γίνει λεία, γυαλιστερή, πυκνή και πολύ σοκολατένια κρέμα.
Προσθέτουμε το μέλι και το λικέρ.
ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥΡΤΑΣ ΕΚΛΕΡ
Θα χρησιμοποιήσουμε πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος διαστάσεων 32×25 εκατ.
Κάνουμε μια στρώση κράκερ ώστε να καλύψουμε όλη τη βάση του ταψιού.
Απλώνουμε σε μια στρώση τη μισή σαντιγί.
Επαναλαμβάνουμε μια στρώση κράκερ.
Απλώνουμε όλη την κρέμα σοκολάτας.
Στρώνουμε μια σειρά κράκερ.
Απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί και καλύπτουμε με μια τελευταία στρώση κράκερ.
Τέλος, περιχύνουμε με την επικάλυψη σοκολάτας και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη το γλυκό και το αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 5 ώρες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr