
Ενα απόλυτα φθινοπωρινό κέικ κολοκύθας που θα σας ενθουσιάσει και θα συνοδεύσει τέλεια τον καφέ σας.
Αυτό το κέικ κολοκύθας ετοιμάζεται τόσο γρήγορα και εύκολα. Δεν υπάρχουν περίπλοκες τεχνικές ή υλικά και δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσουμε μίξερ. Χαρακτηρίζεται από μια γεμάτη γεύση γλυκιάς κολοκύθας ενώ το κακάο και ζεστά άκρως φθινοπωρινά μπαχαρικά απογειώνουν τη γεύση του. Είναι τόσο αφράτο και ζουμερό που λιώνει στο στόμα μας. Είναι το απόλυτο φθινοπωρινό επιδόρπιο που όμως μπορούμε και να απολαύσουμε και ως πρωϊνό.
Τη συνταγή βρήκαμε από τη food blogger Βικτώρια Γιανναρά.
Συνταγή για κέικ κολοκύθας με σοκολάτα
Υλικά
300 γρ. αλεύρι Φαριν απ, Μύλοι Αγίου Γεωργίου
4 μεσαία αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
½ κ.γ. αλάτι
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
100 γρ. καστανή ζάχαρη
240 γρ. ηλιέλαιο
250 γρ. πουρέ κολοκύθας
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
½ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
20 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
20 γρ. πλήρες γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
Για το γλάσο
400 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. γάλα
Εκτέλεση
Για το μείγμα κολοκύθας
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 0 C αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα και την αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το Φαριν απ μαζί με τη μαγειρική σόδα, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και το αλάτι.
Σε ένα δεύτερο μπολ, με το σύρμα χειρός ή με το μίξερ, χτυπάμε το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ένα – ένα τη φορά τα αβγά περιμένοντας να απορροφηθεί το προηγούμενο πριν ρίξουμε το επόμενο.
Τέλος, προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για το μείγμα κολοκύθας – κακάο
Σε ένα ξεχωριστό μπολ μεταφέρουμε το 1/3 από το μείγμα κολοκύθας.
Προσθέτουμε το κακάο, το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μας.
Για τη συναρμολόγηση
Στη φόρμα του κέικ που έχουμε ετοιμάσει βάζουμε 4 -5 κ. σ από το μείγμα κολοκύθας.
Ακολουθούμε με 3 – 4 κ. σ από το μείγμα κακάου δημιουργώντας έτσι στρώσεις.
Ενδιάμεσα στη δημιουργία αυτών των εναλλασσόμενων στρώσεων, ανακινούμε ή κουνάμε απαλά τη φόρμα, για να βοηθήσουμε το μείγμα να σταθεροποιηθεί και να απλωθεί σε κάθε σημείο και σχισμή της φόρμας.
Ψήνουμε για 50 – 55 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή βυθίζοντάς τη στο κέντρο του κέικ.
Μόλις ψηθεί αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 15 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.
Για το γλάσο (προαιρετικά)
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και την βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το γάλα.
Λιώνουμε στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί.
Ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ και περιχύνουμε το κέικ μας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr