Home Exchange: Κάνε διακοπές με ανταλλαγή σπιτιού!

Οι τάσεις στο ταξίδι διαρκώς αλλάζουν και προτείνουν ιδέες που παλιότερα θα ακούγονταν τουλάχιστον περίεργες. Όπως το Home Exchange, δηλαδή η ανταλλαγή σπιτιών ανάμεσα σε ταξιδιώτες!

Home Exchange: Κάνε διακοπές με ανταλλαγή σπιτιού!

Πενία τέχνας κατεργάζεται ή επιτέλους η καλή πλευρά της παγκοσμιοποίησης παίρνει σάρκα και οστά; Ίσως ένας συνδυασμός και των δύο, αφού δειλά δειλά κάνει την εμφάνιση του στη χώρα μας το HomeExchange, δηλαδή η δωρεάν ανταλλαγή σπιτιών, για ορισμένο χρονικό διάστημα, ανάμεσα σε αγνώστους!

Η ιδέα είναι απλή: Επιτρέπεις σε κάποιον να μείνει στο σπίτι σου ενώ εσύ θα μένεις στο δικό του. Αυτή η ανταλλαγή πρακτικά σημαίνει ότι πέραν του κόστους μεταφοράς, οι διακοπές -εντός ή εκτός Ελλάδας- κοστίζουν το ίδιο με το να μένεις σπίτι σου!

Κι αν αυτό ακούγεται παράξενο ή πρωτοποριακό, σας λέμε ότι η υπηρεσία αυτή υπάρχει ήδη από το 1992 -τότε που ακόμα δεν υπήρχε το διαδίκτυο – και ξεκίνησε από την μακρινή Καλιφόρνια, για να φτάσει σήμερα να λειτουργεί σε 147 χώρες.

Home Exchange: Κάνε διακοπές με ανταλλαγή σπιτιού!
Η κυρία Ιωάννα Παπαοικονόμου

«Οι πρώτες ανταλλαγές γίνονταν μέσω αλληλογραφίας και μέσω ενός χάρτινου καταλόγου» λέει στο theTOC.gr η υπεύθυνη του ελληνικού παραρτήματος του HomeExchange, Ιωάννα Παπαοικονόμου. «Σήμερα, τα μέλη του HomeExchange έχουν ξεπεράσει τις 50.000 με εντυπωσιακό ρυθμό αύξησης από τη μία χρονιά στην άλλη. Ενδεικτικά, το 2013, έγιναν γύρω στις 450.000 ανταλλαγές αλλά μέχρι το 2015 η εκτίμηση είναι πως οι ετήσιες ανταλλαγές θα φτάσουν τα 2 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή γύρω στα 100 μέλη αλλά φυσικά τα περιθώρια είναι τεράστια, ιδίως επειδή στη χώρα μας είναι πολύ ψηλό το ποσοστό ιδιόκτητων σπιτιών και ιδιαίτερα εξοχικών».

- Γιατί κάποιος να γίνει μέλος στο ΗomeΕxchange; ποια είναι τα οφέλη;

«Το HomeExchange ουσιαστικά παρέχει δύο πράγματα: εύκολη και σχεδόν δωρεάν διαμονή σε όλον τον κόσμο, αλλά το πιο βασικό την εμπειρία του να ταξιδεύεις σε ένα άλλο μέρος του κόσμου ή της χώρας σου σα να είσαι ντόπιος. Αποφεύγοντας τον τυπικό τουρισμό, επιλέγοντας να ταξιδέψεις σε συναρπαστικά μέρη και σε ενδιαφέροντα σπίτια -κάτι που φυσικά δεν θα μπορούσες να κάνεις χωρίς το HomeExchange- αποκτάς γνώση από πρώτο χέρι για τον τόπο τον οποίο επισκέπτεσαι, μέσω του μέλους με το οποίο κάνεις ανταλλαγή».

- Για πόσο διαρκεί μια ανταλλαγή; Δηλαδή, εκτός από ολιγοήμερες διακοπές θα μπορούσε να ανταλλάξει ένα σπίτι και κάποιος π.χ. φοιτητής;

«Δεν υπάρχει όριο ή νόρμα στη διάρκεια της ανταλλαγής. Αυτό είναι κάτι που το κανονίζουν μεταξύ τους τα δύο μέλη. Συνήθως τα μέλη χρησιμοποιούν το HomeExchange για ένα Σαββατοκύριακο ή και για όλες τους τις διακοπές αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η ανταλλαγή κρατάει μήνες! Ακόμα, ενώ η ανταλλαγή μπορεί να είναι ταυτόχρονη, σε πολλές περιπτώσεις (ιδίως όταν το σπίτι είναι δεύτερη κατοικία) μπορείς να κάνεις ανταλλαγή, και να χρησιμοποιήσεις το σπίτι του άλλου σε άλλη, μεταγενέστερη ημερομηνία.

Home Exchange: Κάνε διακοπές με ανταλλαγή σπιτιού! - εικόνα 2
Σπίτι στην Ολλανδία

- Η υπηρεσία λειτουργεί και για το εσωτερικό της χώρας; Δηλαδή, κάποιος που ζει στη Χαλκιδική, μπορεί ν' ανταλλάξει με κάποιον στην Κρήτη;

Χάρη στη μεγάλη διάδοση της η υπηρεσία δίνει πλέον τη δυνατότητα να πας παντού, από το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη ως το Βιετνάμ και τη Βραζιλία. Αυτό που προσωπικά θεωρώ τη μεγαλύτερη προοπτική, είναι οι ανταλλαγές εντός Ελλάδας. Σκεφτείτε τις δυνατότητες: καθώς αυξάνονται τα ελληνικά μέλη, να μπορείς να ταξιδέψεις παντού σε όλη την Ελλάδα απλώς ανταλλάσσοντας το σπίτι σου.

- Και τι γίνεται αν κάτι πάει στραβά; Να γίνει για παράδειγμα, ζημιά σ' ένα σπίτι;

Το HomeExchange βασίζεται στην ιδέα της ανταλλαγής και της κοινωνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει πως δεν μπαίνουν χρήματα στη μέση και πως η επαφή με το άλλο μέλος είναι προσωπική

«Το HomeExchange βασίζεται στην ιδέα της ανταλλαγής και της κοινωνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει πως δεν μπαίνουν χρήματα στη μέση και πως η επαφή με το άλλο μέλος είναι προσωπική: σου δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσεις ό,τι θέλεις για αυτόν και μόνον αν νιώσεις άνετα να κάνεις την ανταλλαγή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στις χιλιάδες ανταλλαγές που γίνονται κάθε χρόνο να είναι εξαιρετικά σπάνιες, όχι μόνο οι ζημιές, αλλά ακόμα και οι παρεξηγήσεις. Παρ' όλα αυτά, μπορεί φυσικά να υπάρξει κάποια ζημιά. Στην περίπτωση αυτή τα μέλη τα βρίσκουν μεταξύ τους όπως θα τα βρίσκανε δύο φίλοι. Ίσως υπάρξει οικονομική αποζημίωση από το μέλος που προκάλεσε την ζημιά αν αυτή είναι σοβαρή και αν του ζητηθεί. Το άλλο πιθανό πρόβλημα που μπορεί να συμβεί (πολύ σπάνιο και αυτό) είναι να ακυρωθεί ξαφνικά μια ανταλλαγή ενώ έχουν αγοραστεί τα εισιτήρια. Σε αυτή την περίπτωση το HomeExchange υποχρεούται να αποζημιώσει όλα τα εισιτήρια των συμμετεχόντων στην ανταλλαγή».

- Σε ποιους απευθύνεται η υπηρεσία; Αυτούς που από άποψη δεν θέλουν ένα ξενοδοχείο, που θέλουν οικονομία στις διακοπές τους, που ζητούν μια άλλη εμπειρία;

Αυτό που τους ενώνει όλους όσοι το χρησιμοποιούν, από εργένηδες και νεαρά ζευγάρια ως οικογένειες με παιδιά, είναι ότι δεν βολεύονται με τον τουρισμό της ευκολίας αλλά αναζητούν στο ταξίδι τη δυνατότητα να συνδεθούν πραγματικά με τον τόπο τον οποίο επισκέπτονται

«Ηλικιακό προφίλ δεν υπάρχει. Ανταλλαγές κάνουν από 20άρηδες ως συνταξιούχοι. Φυσικά, το HomeExchange δεν είναι για όλους. Αν κάποιος τρομάζει με την ιδέα ότι θα κοιμηθεί στο σπίτι κάποιου άλλου ή ακόμα περισσότερο ότι κάποιος άλλος θα μένει στο σπίτι του ενώ εκείνος θα λείπει, τότε καλύτερα ας συνεχίσει να κλείνει δωμάτιο σε ξενοδοχείο... Αυτό που τους ενώνει όλους όσοι το χρησιμοποιούν, από εργένηδες και νεαρά ζευγάρια ως οικογένειες με παιδιά, είναι ότι δεν βολεύονται με τον τουρισμό της ευκολίας αλλά αναζητούν στο ταξίδι τη δυνατότητα να συνδεθούν πραγματικά με τον τόπο τον οποίο επισκέπτονται».

Κι όμως, μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Μπέργκαμο, έδωσε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τους διεθνείς χρήστες της υπηρεσίας: Το 49% ταξιδεύει με παιδιά, το 69% μαγειρεύει στο σπίτι, οι 6 στους 10 είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και σχεδόν στο σύνολό τους ενδιαφέρονται για την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου, τα πάρκα και τα μουσεία. Επίσης, είναι αξιοπρόσεκτο ότι το 93% είναι ευχαριστημένο με τις ανταλλαγές και οι 8 στους 10 έχουν ανταλλάξει τουλάχιστον δύο φορές μέχρι σήμερα.

Επίσης, η ζήτηση για την Ελλάδα είναι τεράστια, συγκριτικά με την προσφορά σπιτιών στην Ελλάδα: υπάρχουν 40 φορές περισσότεροι άνθρωποι από την κοινότητα του HomeExchange που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα σε σχέση με τα μέλη που έχουν σπίτια εδώ. Οπότε, εύλογα προκύπτει το ερώτημα:

- Πώς και η υπηρεσία έχει τόσο μικρή διείσδυση στην Ελλάδα;

Home Exchange: Κάνε διακοπές με ανταλλαγή σπιτιού! - εικόνα 3

«Εμείς έχουμε τη φιλοξενία μέσα μας ούτως ή άλλως, είμαστε ανοιχτός λαός, έχουμε πολλούς φίλους και δεν περιμένουμε από μια κοινότητα να μας οργανώσει» μας εξηγεί η κυρία Παπαοικονόμου. «Για παράδειγμα, το καλοκαίρι είμαι σίγουρη ότι ο καθένας μας έχει ήδη πολλές επιλογές να πάει διακοπές σε σπίτια φίλων. Δεν συμβαίνει αυτό με τους ξένους.

Επίσης, οι περισσότεροι έχουμε εξοχικά ή ένα πατρικό σπίτι σε χωριό και το καλοκαίρι το περνάμε εντός Ελλάδας. Άρα δεν αναζητούμε λύσεις σε καλοκαιρινούς όμορφους προορισμούς γιατί ζούμε μακράν στην ομορφότερη χώρα. Απ' την άλλη, οι ξένοι θέλουν να έρθουν σαν τρελοί στην Ελλάδα και αναζητούν διακοπές εκτός της χώρας τους, άρα έχουν ανάγκη το Home Exchange.

Νομίζω ακόμα ότι, κατά βάθος, σαν λαός δεν αγαπάμε τα ταξίδια όπως οι ξένοι που πάνε πολλές μέρες σε ένα τόπο, εξερευνούν τα μονοπάτια και χάνονται στην κουλτούρα.. Θέλουμε εύκολα και γρήγορα πράγματα.

Δεν είμαστε κιόλας ακόμα πολύ εξοικειωμένοι γενικότερα με την κουλτούρα του να μοιράζομαι τα πράγματα μου, σε αντίθεση με τις Σκανδιναβικές χώρες, την Ισπανία και τη Γαλλία που είναι πρωταθλήτριες σ' αυτό.

Τέλος, υπάρχει μια συνδρομή που όπως και να το κάνουμε για τα ελληνικά δεδομένα είναι υψηλή και... δεν μας αρέσουν οι συνδρομές!

- Ποιο είναι το κόστος της συνδρομής;

«Η ετήσια συνδρομή είναι 87 ευρώ, για απεριόριστες ανταλλαγές. Με άλλα λόγια, σχεδόν από την πρώτη μέρα της πρώτης ανταλλαγής, το μέλος κάνει απόσβεση της συνδρομής. Και αν την πρώτη χρονιά που θα γραφτεί δεν πραγματοποιήσει καμιά ανταλλαγή, η δεύτερη χρονιά είναι εντελώς δωρεάν».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Οκτ 2020 | 15:41

"Προς τη Λίμνη": Η ρωσική εμμονή του Netflix

Η ρωσική δυστοπική σειρά "Προς τη Λίμνη" κέντρισε ακόμη και το ενδιαφέρον του Stephen King, για όλους τους σωστούς λόγους.

21 Οκτ 2020 | 15:39

Το φιάσκο του Fyre Festival έγινε podcast

Ο Billy McFarland, ιδρυτής του φεστιβάλ, αφηγείται μέσα από τη φυλακή την ιστορία της διοργάνωσης.

20 Οκτ 2020 | 15:22

Τα κορυφαία best sellers όλων των εποχών

Εκατοντάδες εκατομμύρια πωλήσεις για τις πιο πολυδιαβασμένες σελίδες της ιστορίας.

20 Οκτ 2020 | 14:37

Τηλεργασία: Τι να προσέξεις αν δουλεύεις από το σπίτι

Φαίνεται πως η τηλεργασία ήρθε για να μείνει (τουλάχιστον, προς το παρόν). Μάθε πώς θα την κάνεις πιο αποδοτικά και πιο ευχάριστα.

19 Οκτ 2020 | 15:25

Οι πιο επικίνδυνες διαδρομές στον πλανήτη

Χιλιόμετρα, υψόμετρο και αναμετρήσεις με το θάνατο.

19 Οκτ 2020 | 15:25

Γιασίντα Άρντεν: Ποια είναι η γυναίκα που σάρωσε στις εκλογές στη Ν. Ζηλανδία

Χάρη κυρίως στον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία, η Πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας επανεξελέγη θριαμβευτικά στις χθεσινές εκλογές.

19 Οκτ 2020 | 15:11

Τα best sellers που οι περισσότεροι αναγνώστες αφήνουν στη μέση

Μία νέα επιστημονική (;) μέθοδος επιβεβαιώνει ένα καλά κρυμμένο μυστικό: πολλοί τα ξεκίνησαν, λίγοι τα τελείωσαν.

19 Οκτ 2020 | 15:11

Οι νόμοι που προστατεύουν τις σημαίες

Πόσο βαριά είναι τα πρόστιμα ανά τον κόσμο για τη βεβήλωσή τους; Σε ποια χώρα μπορεί κανείς να τις κάψει χωρίς πρόβλημα;

ΕΓΙΝΕ VIRAL 16 Οκτ 2020 | 21:11

Η φωτογραφία της χρονιάς: Νεογέννητο τραβά τη μάσκα του γιατρού μόλις ήρθε στη ζωή

Φοβερός συμβολισμός στη φωτογραφία - "Το είχαμε ανάγκη αυτό το σημάδι ότι θα βγάλουμε σύντομα τις μάσκες" αναφέρει ο γιατρός

16 Οκτ 2020 | 15:07

Οι πιο επιτυχημένοι Ευρωπαίοι σεφ αυτή τη στιγμή

Ο Massimo Bottura ξεχωρίζει και στο Celebrity chef credit report.

16 Οκτ 2020 | 14:57

Νέες εικόνες του σύμπαντος τόσο φαντασμαγορικές που μοιάζουν fake

Η μεγαλοπρεπής γοητεία του διαστήματος σε μερικά κλικ.

15 Οκτ 2020 | 15:11

Τα βιβλία με το πιο απογοητευτικό τέλος

Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει σχετική έρευνα του OnBuy Books.