Μ. Τσόκλη - Αλ. Κουρής: Πώς φτιάξαμε την βραβευμένη μπύρα «Νήσος»

Η μπύρα Νήσος, που χθες βράδυ τιμήθηκε με την υψηλότερη διεθνή διάκριση που έχει πάρει ελληνική μπύρα, και τα μυστικά της επιτυχίας της σύμφωνα με τους ιδρυτές της

Για τους ιδρυτές της μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο, τη δημοσιογράφο Μάγια Τσόκλη και τον σύντροφό της, Αλέξανδρο Κουρή, η μπύρα εκπροσωπεί τον τόπο, είναι μέρος της ταυτότητας και λειτουργεί ως πρεσβευτής του. Η μπύρα ΝΗΣΟΣ, γεννήθηκε στη Βαγιά της Τήνου. Είναι μια μπύρα που αγαπά το Αιγαίο και τα καλοκαιρινά μεσημέρια, τα λευκά ξωκλήσια, το κύμα, τις ξερολιθιές και τα μελτέμια. Από χθες το βράδυ είναι και η μπύρα που κατακτά την υψηλότερη διάκριση που έχει πάρει ποτέ σε διεθνή διαγωνισμό ελληνική μπύρα: το αργυρό μετάλλιο στον διαγωνισμό European Beer Star -ο ένας από τους δύο πιο καταξιωμένους διεθνείς διαγωνισμούς- στην κατηγορία Pilsner ανάμεσα σε 1613 μπύρες από 42 χώρες από όλες τις ηπείρους.

Μ. Τσόκλη - Αλ. Κουρής: Πώς φτιάξαμε την βραβευμένη μπύρα «Νήσος»

Η αξιολόγηση έγινε από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 105 ζυθοποιούς, sommeliers μπύρας και αναγνωρισμένους ειδικούς του κλάδου από 25 χώρες με τη διαδικασία της τυφλής γευσιγνωσίας. «Δηλαδή, οι κριτές δεν έβλεπαν ποια μπύρα αξιολογούν κάθε φορά» εξηγεί στο Thetoc.gr ο ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Κουρής. «Αν η δοκιμασία ήταν φανερή, δεν νομίζω ότι η Νήσος θα είχε καμία τύχη».

Ο Αλέξανδρος Κουρής και η Μάγια Τσόκλη παρέλαβαν συγκινημένοι στην καρδιά της Βαυαρίας (Νυρεμβέργη) τη διάκριση. «Είμαστε περήφανοι και συγκινημένοι. Δεν το περιμέναμε καθόλου» δηλώνουν. Η Νήσος έχει μόλις 17 μήνες ζωής, για πρώτη φορά έλαβε μέρος σε διεθνή διαγωνισμό και κατάφερε να ανταγωνιστεί μεγαθήρια από όλο τον κόσμο, σε μια κατηγορία, στην οποία έχουν τεράστια παράδοση μπύρες από την Τσεχία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η ζυθοποίια μας άρχισε να χτίζεται το 2011, στη Βαγιά στο χώρο μιας παλιάς ταβέρνας, σε ένα παραδοσιακό κτίριο του νησιού. Τη μετατρέψαμε σε βιοτεχνικό κτίριο για να στεγάσουμε τον εξοπλισμό του ζυθοποιείου, ταυτόχρονα όμως σεβαστήκαμε τον χώρο, σεβαστήκαμε την αρχιτεκτονική ενός κτιρίου που είναι πολύ ωραία τοποθετημένο. Βλέπει Μύκονο, βλέπει Δήλο... Εχουμε τρομερή θέα, γι' αυτό κάνουμε ωραία μπύρα».

Η έμπνευση για τη δημιουργία της μπύρας Νήσου ξεκίνησε από την αγάπη της Μάγιας Τσόκλη και του Αλέξανδρου Κουρή για την μπύρα και για την Τήνο. «Η μπύρα για μας είναι ένα πολύ αγαπημένο προϊόν, το οποίο παρακολουθούσαμε και μας ενέπνεε» λέει ο Α. Κουρής. «Παράλληλα θέλαμε να κάνουμε κάτι στην Τήνο που αγαπάμε, και όπου η οικογένεια της συντρόφου μου, της Μάγιας, έχει δεσμούς εδώ και 25 χρόνια, οπότε είπαμε να συνδυάσουμε αυτά τα δύο. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα προϊόν που να μας αρέσει, αλλά να έχει και πολιτιστική αξία. Να είναι η μπύρα του τόπου, της Τήνου, των Κυκλάδων. Και χαιρόμαστε πάρα πολύ που με αυτό το βραβείο, οι Κυκλάδες μπήκαν στον παγκόσμιο χάρτη της κορυφαίας ποιοτικής μπύρας».

Ποια είναι τα μυστικά που κάνουν καλή μια μπύρα, όπως η Νήσος; «Είναι πολλά πράγματα. Εχουν σημασία τόσο τα υλικά, όσο και η διαδικασία. Δίνουμε μεγάλη σημασία στις πολύ καλές πρώτες ύλες. Χρησιμοποιούμε διπλάσια βύνη και λυκίσκο από τις περισσότερες βιομηχανικές μπύρες, όπως δίνουμε σημασία και στην αργή, παραδοσιακή διαδικασία ζυθοποίησης. Δεν κάνουμε τίποτα για να βιάσουμε τη φύση. Από εκεί και πέρα, το δικό της ρόλο παίζει η συνταγή και η έμπνευση αυτού που τη σχεδίασε, όπως και η αυθεντικότητα στην ερμηνεία και στην εκτέλεσή της Είχαμε ξεκάθαρη άποψη για το πώς θα είναι η μπύρα, που θα φτιάχναμε. Θέλαμε να είναι Pilsner και να αρέσει πρώτα πρώτα σε μας, να είναι μια μπύρα που να εκφράζει πρώτα απ' όλους τους εαυτούς μας». Του θυμίζω την όμορφη θέα και τη σημασία της στη δημιουργία της Νήσου: «Μην το γελάτε καθόλου, κι αυτό παίζει το ρόλο του...».

Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ DELIVERY 27 Μαρ 2020 | 12:24

Κορονοϊός και Delivery: Είναι τα Ηλεκτρικά Πατίνια η απόλυτη λύση;

Πολλές επιχειρήσεις ήταν ανέτοιμες για την αυξανόμενη ζήτηση του delivery. Ωστόσο, υπάρχει λύση οικονομική και άμεση.

26 Μαρ 2020 | 13:33

Ποια εταιρεία θα προσλάβει 100.000 υπαλλήλους που έμειναν άνεργοι εξαιτίας του κορονοϊού

Γιατί η κρίση είναι για κάποιους καταστροφή, ενώ για άλλους ευκαιρία.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 25 Μαρ 2020 | 17:14

Κορονοϊός: Ετσι απολυμαίνουμε σωστά το κινητό τηλέφωνο – Ο ιός μένει για μέρες

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο νέος κορωνοϊός, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες, όπως η οθόνη αφής στο κινητό σας τηλέφωνο, για έως και εννέα ημέρες.

ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΤΑ FAKE NEWS 23 Μαρ 2020 | 15:23

Οι θεωρίες συνωμοσίας καλπάζουν εν μέσω κορονοϊού

Τα fake news είναι εδώ, πιο δυνατά από ποτέ, και στην εποχή του κορονοϊού καλπάζουν.

19 Μαρ 2020 | 15:07

30 ιδέες για τις ημέρες που #Μένουμε_Σπίτι

Πώς να έχεις καλή διάθεση εν μέσω καραντίνας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ 19 Μαρ 2020 | 14:56

Ένας Ισπανός που ζει στην Κίνα περιγράφει το άμεσο μέλλον μας

Ο Asier Guevara προετοιμάζει ψυχολογικά τους συμπατριώτες του μέσω Twitter.

Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ 19 Μαρ 2020 | 08:00

Ανθισμένες κερασιές στην εποχή του κορονοϊού: Υπέροχα χρώματα, τρομαγμένα πρόσωπα [Εικόνες]

Οι ανθισμένες κερασιές συμβολίζουν το εφήμερο της ζωής και τη νομοτέλεια της θνητότητας.

ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ 17 Μαρ 2020 | 13:46

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον κορονοϊό: Χωρίς φόβο αλλά με λογική

Η ψυχολόγος Ειρήνη Γιανόπαππα μας συμβουλεύει πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον κορονοϊό.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 16 Μαρ 2020 | 16:59

Οι δέκα "χρυσοί" κανόνες για σωστή χρήση του διαδικτύου την εποχή του κορονοϊού

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εξέδωσε έναν "οδηγό" με 10 κανόνες για ορθή χρήση των υπηρεσιών

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ ΠΙΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ 16 Μαρ 2020 | 12:19

Εικονική περιήγηση στα 10 καλύτερα μουσεία του κόσμου

Κάθισε αναπαυτικά στον καναπέ σου και απόλαυσε μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα τέχνης

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΟΥ BLACK MIRROR 11 Μαρ 2020 | 13:32

Ελληνίδα στην Ιταλία μιλάει στο WomanTOC: "Για να βγω από το σπίτι χρειάζομαι υπεύθυνη δήλωση"

Η Στέλλα Καλησπεράτου, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στη Σικελία περιγράφει τη ζωή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ «ΝΤΟΛΤΣΕ ΒΙΤΑ» 10 Μαρ 2020 | 17:49

Το "πεντακοσαράκι" της Φίατ από κυβάκια

Το μικρό μοντελάκι του εμβληματικού Fiat 500F της δεκαετίας του 1960 έρχεται με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά

ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ 10 Μαρ 2020 | 16:29

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι οδηγίες της Apple για να απολυμάνετε σωστά το iPhone

Η γνωστή εταιρεία έχει στο site της οδηγίες για τους χρήστες των iPhone για το πως μπορούν να απολυμάνουν και να καθαρίσουν με σωστ'ο τρόπο το κινητό τους