Aπό τη Βαλεντίνη Ρίζου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών nutricare4health Valentini Rizou Dietitian
Το πλούσιο θρεπτικό προφίλ κάνει το γιαούρτι να ξεχωρίζει στην ομάδα των γαλακτοκομικών. Με πρωτεΐνη, μικροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και προβιοτικά, δίκαια θεωρείται υπερτροφή!
• Πρωτεΐνη: Η περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε πρωτεΐνη κυμαίνεται από 4 έως 10 γρ./100 γρ. τροφίμου. Το μεγάλο εύρος τιμών το οποίο παρατηρείται εξαρτάται από την εφαρμογή ή όχι της τεχνικής στραγγίσματος με την οποία απομακρύνεται ο ορός γάλακτος και προκύπτει το στραγγιστό γιαούρτι. Η συνολική πρωτεΐνη φαίνεται πως είναι 80% καζεΐνη και 20% πρωτεΐνη ορού. Η περιεκτικότητα πρωτεΐνης και η κατανάλωση γιαουρτιού κατ’ επέκταση συμβάλλει στο υψηλό αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωσή του, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε πλάνο απώλειας σωματικού βάρους.
• Μικροθρεπτικά συστατικά: Το γιαούρτι είναι πηγή φωσφόρου και ασβεστίου, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να είναι μέσο πρόληψης/διαχείρισης της οστεοπόρωσης.
• Βιταμίνες: Αναφορικά με τις βιταμίνες στο γιαούρτι συναντώνται κυρίως η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη D. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, η οποία είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, ποικίλλει, ανάλογα με την περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε λιπαρά. Συγκεκριμένα, όσο μικρότερη είναι η περιεκτικότητα λιπαρών τόσο μικρότερη είναι η περιεκτικότητα βιταμίνης D.
• Προβιοτικά: Παράλληλα, το γιαούρτι ως προϊόν ζύμωσης, είναι πλούσιο σε προβιοτικά (ζωντανοί μικροοργανισμοί), τα οποία ενισχύουν το εντερικό μικροβίωμα και βοηθούν στην ομαλή γαστρεντερική λειτουργία.
Plus: Μία ακόμα θετική επίδραση της κατανάλωσης γιαουρτιού στην υγεία είναι η βελτίωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.
Πώς θα ξέρεις ποιο γιαούρτι να επιλέξεις
Βασικά χαρακτηριστικά του γιαουρτιού είναι:
α. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά: 0-10% λιπαρά.
β. Η περιεκτικότητα ορού γάλακτος κυρίως στο αγελαδινό, απλό ή στραγγιστό, στο οποίο έχει απομακρυνθεί ο ορός γάλακτος, με αποτέλεσμα να είναι πιο συμπυκνωμένο.
γ. Η προέλευση γάλακτος που έχει χρησιμοποιηθεί στη ζύμωση: αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο. Στον γενικό πληθυσμό προτείνεται η κατανάλωση γιαουρτιού 2-5% ώστε να είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά να περιέχει βιταμίνη D. Η προέλευση του γάλακτος είναι συχνά θέμα προτίμησης - γεύσης, όπως και η παρουσία του ορού γάλακτος (απλό ή στραγγιστό).
Ωστόσο, σε αθλούμενους-αθλητές και άτομα σε πρόγραμμα απώλειας βάρους προτείνεται το αγελαδινό στραγγιστό γιαούρτι 2% ώστε να γίνεται αναπλήρωση των πρωτεϊνών.
Σημείωση: Αδιαμφισβήτητα, χρειάζεται εξατομίκευση σε ειδικές παθολογικές καταστάσεις, όπως η νεφροπάθεια, όπου συχνά υπάρχει παρακολούθηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης και της πρόσληψης φωσφόρου, με αποτέλεσμα το απλό γιαούρτι σε μικρές ποσότητες να είναι πιο κατάλληλη λύση.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr