Η διατήρηση φρέσκων αμπελόφυλλων σε άλμη είναι πραγματικά απολαυστική, ειδικά όσον αφορά τη γεύση! Αν σου αρέσουν πιάτα όπως τα ντολμαδάκια και έχεις πρόσβαση σε φρέσκα φύλλα αμπελιού, αξίζει σίγουρα να τα διατηρήσεις με αυτόν τον τρόπο για να τα απολαμβάνεις όλο τον χρόνο. Δεν χρειάζεται καν να τα βάλεις στο ψυγείο – απλώς φύλαξέ τα σε σκοτεινό ντουλάπι και διατηρούνται έως και έναν χρόνο.
Πότε να μαζέψεις τα αμπελόφυλλα
Σύμφωνα με τη Φωτεινή, που εκτός από μαγείρισσα είναι και η συγγραφέας του blog Real Greek Recipes, η ιδανική εποχή για να μαζέψεις τα φύλλα είναι από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό φυσικά εξαρτάται από το πού μένεις και πόσο ζεστό είναι το κλίμα στην περιοχή σου.
Ποια φύλλα να επιλέξεις
Διάλεξε φύλλα που είναι χρώμα ανοιχτό πράσινο και είναι τρυφερά στην αφή. Ιδανικά θα πρέπει να έχουν μήκος τουλάχιστον 12 με 13 εκατοστά, ώστε να μπορείς να τα γεμίσεις εύκολα.
Πώς να τα διατηρήσεις σε άλμη
Για να τα διατηρήσεις σωστά, πρέπει πρώτα να τα ζεματίσεις. Βούτηξέ τα για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και έπειτα μετακίνησέ τα αμέσως σε πολύ κρύο νερό. Αυτό βοηθά στο να:
1) Σκοτωθούν τυχόν βακτήρια που υπάρχουν πάνω στα φύλλα
2) Κρατήσουν τα φύλλα την υφή τους χωρίς να μαλακώσουν υπερβολικά
Στη συνέχεια, ετοιμάζεις μια απλή άλμη με χυμό λεμονιού, ξίδι από κόκκινο κρασί και αλάτι. Τοποθέτησε τα φύλλα σε στοίβες, τύλιξέ τα σε ρολάκια και βάλε τα κάθετα μέσα σε ένα ψηλό βάζο που να τα χωράει. Ρίξε από πάνω την άλμη, φροντίζοντας να μην φτάσει μέχρι το καπάκι. Τέλος, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνεια – αυτό θα επιπλέει και θα δημιουργήσει ένα επιπλέον προστατευτικό φιλμ ενάντια σε μικροοργανισμούς.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr