Υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος που η σούπα μοιάζει με το απόλυτο comfort food του χειμώνα. Δεν είναι μόνο το ότι είναι ζεστή και ανακουφιστική. Είναι ότι μπορείς να την "χτίσεις" όπως θες: βελουτέ ή με κομμάτια, ήπια ή πικάντικη, ελαφριά ή τόσο χορταστική που στέκεται ως κανονικό γεύμα. Η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Elly Curshen, το λέει απλά: δεν χρειάζεσαι επαγγελματικές γνώσεις, αλλά μόνο μερικά βασικά υλικά και τη σωστή σειρά.
Τα 5 βασικά υλικά που απογειώνουν κάθε σούπα:
1) Ζωμός: Αν η σούπα σου βγαίνει νερόβραστη, συνήθως δεν φταίει το λαχανικό, φταίει η βάση. Ο ζωμός (λαχανικών/κοτόπουλου/μοσχαριού ανάλογα με το στιλ σου) δίνει σώμα και βάθος. Αν δεν έχεις σπιτικό ζωμό, οι κύβοι Bouillon είναι πρακτικοί γιατί φτιάχνεις τη δόση σου εύκολα, ενώ μπαίνουν κατευθείαν στην κατσαρόλα.
2) Αρωματική βάση: Ή αλλιώς, η στιγμή που μια σούπα αποκτά χαρακτήρα. Η αρωματική βάση είναι το πρώτο στάδιο: τα υλικά που σοτάρονται στο λάδι ή το βούτυρο για να χτίσουν το φόντο της γεύσης, πριν μπει ο ζωμός. Συνήθως είναι ο κλασικός πυρήνας της κουζίνας: κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο, σέλερι, καρότο και, αν σου αρέσει, λίγος μάραθος για πιο φίνο άρωμα.
Το σημαντικό δεν είναι να τα τηγανίσεις, αλλά να τα δουλέψεις σωστά: τα αφήνεις να ιδρώσουν. Δηλαδή χαμηλή φωτιά, μια πρέζα αλάτι και καπάκι, ώστε να μαλακώσουν ήρεμα με τον ατμό, χωρίς να πάρουν χρώμα. Έτσι βγάζουν τη φυσική τους γλύκα, δένουν μεταξύ τους και δίνουν στη σούπα αυτό το βάθος που καταλαβαίνεις από την πρώτη κουταλιά.
3) Μπαχαρικά, πάστες και μυρωδικά: Εδώ φτιάχνεις την "προσωπικότητα" της σούπας. Μπαχαρικά και πάστες δίνουν θερμότητα και ένταση. Αν έχεις διαφορετικά γούστα στο σπίτι, κράτα το πικάντικο για το τέλος, έτσι ώστε ο καθένας βάζει στο μπολ του.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr