
Γνωρίζετε τα φοινίκια; Είναι ένα πολύ δημοφιλές χριστουγεννιάτικο μικρασιάτικο γλυκό που θυμίζει αρκετά τα αγαπημένα σε όλους μας, μελομακάρονα.
Είναι σιροπιαστά γλυκά και φτιάχνονται με αλεύρι, σιμιγδάλι, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού και υποκατάστατο ζάχαρης.
Συνταγή για μικρασιάτικα φοινίκια
Υλικά
210 ml ελαιόλαδο
180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. υποκατάστατο ζάχαρης (χρησιμοποίησα από monk fruit)
240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 ml χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
2 κ.γ. baking powder
1/2 κ.γ. κανέλα
για το σιρόπι:
450 γρ. υποκατάστατο ζάχαρης (χρησιμοποίησα από monk fruit)
450 ml νερό
1 στικ κανέλα Κεϋλάνης
Εκτέλεση
Ξεκινάς ανακατεύοντας το ελαιόλαδο με το σιμιγδάλι. Έπειτα προσθέτεις το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το υποκατάστατο ζάχαρης.
Ανακατεύεις και τέλος ρίχνεις τον χυμό πορτοκαλιού. Μπορείς να προσθέσεις και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Πρόσθεσε και την κανέλα και ανακάτεψε. Μην ανακατέψεις πολύ ώρα.
Σχημάτισε μπαλάκια και βαλ'τα σε αντικολλητικό χαρτί μέσα σε ταψί. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά.
Την ίδια ώρα φτιάξε και το σιρόπι. Σε κατσαρολάκι ρίξε το νερό και το υποκατάστατο ζάχαρης. Πρόσθεσε το στικ κανέλας και βάλε στο μάτι.
Μόλις πάρει μία βράση χαμήλωσε και άφησε για 5 λεπτά το σιρόπι σου να δέσει.
Βγάλε στην άκρη και άφησέ το να κρυώσει μέχρι να γίνουν και τα φοινίκια.
Βούτα το κάθε φοινίκι στο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα.
Άφησέ τα να κρυώσουν καλά πριν τα δοκιμάσεις.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr