Αλαλούμ προέκυψε με τους ιδιώτες γιατρούς που ήθελαν να συνδράμουν το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού καθώς μόλις 13 τελικά υπέγραψαν σύμβαση.
Ο λόγος που αυτή η προσπάθεια δεν απέδωσε, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, έχει να κάνει με ενδεχόμενα λάθη που έχουν προκύψει στην προκήρυξη που έκανε το Υπουργείο Υγείας αλλά και γραφειοκρατικά προβλήματα, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει και την εχθρική συμπεριφορά των συνδικαλιστών της ΕΙΝΑΠ.
Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή", αν και πολλοί γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου, τελικά η προσπάθεια δεν απέδωσε λόγω της έλλειψης κρίσιμων ειδικοτήτων, και λόγω του brain drain, που προέβλεπε η προκήρυξη του υπουργείου. Την ίδια στιγμή η ίδια προκήρυξη δεν προβλέπει τη δυνατότητα ενός γιατρού να εργαστεί εθελοντικά και χωρίς αμοιβή, με αποτέλεσμα ορισμένοι γιατροί που ήθελαν να συνδράμουν τελικά να μείνουν εκτός.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, "στη Θεσσαλονίκη υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από 210 ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο ο τελικός αριθμός όσων τελικά υπέγραψαν συμβάσεις για την απασχόλησή τους σε μονάδες υγείας του ΕΣΥ δεν δικαίωσε τις αρχικές προσδοκίες”. Και αυτό οφείλεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο γεγονός ότι στο ΦΕΚ του υπουργείου, "αναφέρονται συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες (παθολόγοι, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί γιατροί).
Στη Θεσσαλονίκη, η πλειονότητα των γιατρών που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον –οι περισσότεροι πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης– δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση.” Αλλοι φαίνεται ότι δεν ήθελαν να έχουν πλήρη απασχόληση που ούτε αυτό προέβλεπε η προκήρυξη, ενώ ορισμένοι ενδεχομένως και να άλλαξαν απόφαση την τελευταία στιγμή.
Εξαδάκτυλος: Οι συνάδελφοι ένιωσαν ανεπιθύμητοι
Από την πλευρά του μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο κ. Εξαδάκτυλος- πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης- κατήγγειλε ότι οι συνάδελφοί του δέχθηκαν επίθεση από την ΕΙΝΑΠ και ένιωσαν ανεπιθύμητοι.
Όπως είπε, οι ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα σε μεγάλο βαθμό. Προσδιόρισε τον αριθμό των όσων προσφέρθηκαν σε 210 πανελλαδικά, ξεκαθαρίζοντας ότι "ουδέποτε υπήρξε ενδιαφέρον από 8". Σημείωσε ότι πρόκειται για γιατρούς με υψηλή εξειδίκευση, έτοιμους να βοηθήσουν την κατάσταση. Έδωσε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των πνευμονολόγων, οι οποίοι έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα Υγείας, αφού φροντίζουν, όπως είπε, ασθενείς ιδιωτικά και έτσι δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν πιέζοντας περισσότερο το ΕΣΥ. Το σύστημα δεν ήθελε να απορροφήσει και τους 210 τόνισε με έμφαση, προσθέτοντας επίσης ότι οι άνθρωποι που δήλωσαν εθελοντές δέχθηκαν επίθεση από μερίδα συναδέλφων που εργάζονται στο ΕΣΥ.
"Ένιωσαν ανεπιθύμητοι", σχολίασε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για το κατά πόσο η ΕΙΝΑΠ και η ηγεσία της εκφράζει το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr