X

Ανάλυση Forbes: Αναμένεται κατάρρευση της αγοράς το 2021;

Παρατηρώντας τις αυξημένες αποτιμήσεις στην αγορά και άλλες ενδείξεις φούσκας είναι λογικό να θεωρούμε ότι επίκειται η κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς το 2021;

Γράφει: TheToc team

Παρατηρώντας τις αυξημένες αποτιμήσεις στην αγορά και άλλες ενδείξεις φούσκας είναι λογικό να θεωρούμε ότι επίκειται η κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς το 2021; Όχι, πιθανότατα αυτό δεν θα συμβεί.

Τα φαινόμενα κατάρρευσης της αγοράς οφείλονται συνήθως σε "τεχνικού” τύπου συμβάντα που προκαλούνται από τη χρηματιστηριακή αστάθεια. Όπως αναφέρει το capital που έχει αποκλειστική συνεργασία με το Forbes, ο μηχανισμός του "αυτόματου διακόπτη” (σ.μ. circuit breaker: μηχανισμός που ενεργοποιείται όταν οι μετοχές σημειώσουν πτώση 7% και ξανά όταν η υποχώρηση φτάσει στο 13% και στη συνέχεια στο 20%, αναστέλλοντας τη διαπραγμάτευση για 15 λεπτά, προκειμένου να αποτρέψει την ελεύθερη πτώση της αγοράς και να δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να επαναξιολογήσουν την κατάσταση) που υπάρχει σήμερα φαίνεται να αποτρέπει, ή τουλάχιστον να περιορίζει, αυτού του είδους τις απότομες καταρρεύσεις που έχουμε δει στο παρελθόν.

Το μόνο, λοιπόν, που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που, δεδομένων των υψηλών αποτιμήσεων, δείχνουν ότι οι αποδόσεις από εδώ και στο εξής και για τα επόμενα χρόνια μπορεί να είναι σχετικά χαμηλές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι επίκειται κατάρρευση της αγοράς.

Παράλογοι φόβοι

Όπως συμβαίνει και με τα αεροπορικά δυστυχήματα και τις επιθέσεις καρχαριών, η κατάρρευση της αγοράς αποτελεί ένα έντονο, τρομακτικό γεγονός και φοβόμαστε ότι θα συμβεί περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία. Παρ’ όλο που τέτοιες περιπτώσεις είναι έντονα χαραγμένες στη μνήμη μας, εντούτοις είναι σπάνιες. Για παράδειγμα, το χρηματιστηριακό κραχ της "Μαύρης Δευτέρας” του Οκτωβρίου του 1987, οπότε οι αγορές κατέγραψαν "βουτιά” 20% σε μία ημέρα, συνέβη πριν από 30 και πλέον χρόνια.

Η "Μαύρη Δευτέρα”

Επιπλέον, η "Μαύρη Δευτέρα” δεν ήταν ακριβώς τόσο μεγάλη καταστροφή όσο θεωρείται. Αν κάποιος είχε επενδύσει στον δείκτη Dow Jones καθ’ όλη τη διάρκεια του 1987, στην πραγματικότητα σε ετήσια βάση θα είχε ένα πολύ μικρό κέρδος, καθώς το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε, πριν τα τέλη Οκτωβρίου, ήταν θετικό για τις μετοχές.

Εάν βέβαια κάποιος είχε επενδύσει λίγο πριν από την κορύφωση της αγοράς, θα είχε γυρίσει έως και 2 χρόνια πίσω.

Οι βίαιες διακυμάνσεις εκείνης της περιόδου σίγουρα κέρδισαν τα πρωτοσέλιδα, αλλά στην πραγματικότητα οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δεν επηρεάστηκαν πολύ από το κραχ του 1987, αν το δει κανείς σε βάθος χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρηματιστηριακή αστάθεια

Σήμερα σε μεγάλο βαθμό η κατάρρευση της αγοράς το 1987 αποδίδεται στον μηχανισμό της ασφάλισης χαρτοφυλακίων. Ο μηχανισμός προστάτευε τους επενδυτές ενεργοποιώντας αυτόματα εντολές πώλησης μετοχών όταν οι τιμές τους έπεφταν κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, με στόχο τη διαχείριση του κινδύνου. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός μπορεί να αποτελεί καλή επιλογή για έναν μεμονωμένο trader, αλλά η υιοθέτηση αυτής της πρακτικής από το σύνολο της αγοράς αυξάνει την αστάθεια, προκαλώντας μεγαλύτερη πτώση των τιμών. Και αυτό ακριβώς συνέβη και τότε.

Αυτή η διαπίστωση είναι σημαντική, διότι υποδηλώνει ότι οι σημερινές υψηλές αποτιμήσεις δεν δημιουργούν συνθήκες για επικείμενη κατάρρευση. Όντως, οι αποδόσεις των μετοχών ενδέχεται να είναι χαμηλότερες στο μέλλον, λόγω των υψηλών αποτιμήσεων. Επιπλέον, εάν οι μεγάλες βραχυπρόθεσμες υποχωρήσεις των μετοχών οφείλονται στη συναλλακτική δραστηριότητα, τότε είναι λιγότερο προβλέψιμες. Δεν πρέπει λοιπόν να θεωρούμε ότι οι υψηλές αποτιμήσεις αυξάνουν από μόνες τους τόσο πολύ την πιθανότητα να υπάρξει χρηματιστηριακή αστάθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο μηχανισμός του "αυτόματου διακόπτη”

Παρότι δε για πολλά χρόνια ο μηχανισμός του "αυτόματου διακόπτη” αποτελούσε μια θεωρητική λύση αποφυγής μιας ελεύθερης πτώσης στην αγορά, το 2020 μας έδειξε ότι λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν. Αυτό σημαίνει ότι ίσως πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης πτώσης και όχι τόσο για την οποιαδήποτε ημερήσια "βουτιά”.

Η ενεργοποίηση του "αυτόματου διακόπτη”, που αναστέλλει τις συναλλαγές όταν καταγραφεί πτώση 7%, 13% και 20%, φαίνεται να μετριάζει τη συναλλακτική αστάθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά σε τροχιά κατάρρευσης.

Εξαλείφει, επίσης, την πιθανότητα να σημειωθούν βίαιες ημερήσιες διακυμάνσεις όπως αυτές που έχουμε δει στο παρελθόν.

Διαβάστε περισσότερα στο capital