Αυτοί είναι οι φορολογικοί παράδεισοι του κόσμου

Οι χώρες που είναι γνωστές ως περιοχές με ελάχιστη φορολογία.

autoi-einai-oi-forologikoi-paradeisoi-tou-kosmou
SHARE THIS
0
SHARES

Οι χώρες που είναι γνωστές ως οι περιοχές με ελάχιστη φορολογία. Σύμφωνα με την έκθεση του Citizens for Tax Justice για το 2016, οι χώρες αυτές είναι:

 

ΒΕΡΜΟΥΔΕΣ

Στην πρώτη θέση τα υπέροχα κατά τα άλλα νησιά. Διαθέτουν 0% ποσοστό εταιρικού φόρου, ενώ δεν φορολογούν τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. 

 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ο πιο δημοφιλής φορολογικός παράδεισος του Fortune 500. Οι περισσότερες εταιρείες της λίστας δηλώνουν τουλάχιστον μία θυγατρική εκεί. 

 

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Γνωστός φορολογικός παράδεισος. Μικρή αλλά πολύ πλούσια χώρα και ιδιαίτερα φιλική προς τις εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους εκεί.

 

ΝΗΣΙΑ ΚΕΙΜΑΝ

Έχουν "παίξει" ως φορολογικά καταφύγια σε ταινίες, βιβλία αλλά και υποθέσεις φοροδιαφυγής. Θεωρούνται το καλύτερο (φορο)παραθυράκι για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

 

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

Η Σιγκαπούρη είναι ένα μέρος με πραγματικά «λογικούς» ονομαστικούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Oxfam.

 

ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΓΧΗΣ

Bρίσκονται ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Τα νησιά της Μάγχης φιλοξενούν εκατοντάδες διεθνείς θυγατρικές εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μorgan Stanley διαθέτει 33 θυγατρικές επιχειρήσεις στα συγκεκριμένα νησιά, σύμφωνα με το Citizens for Tax Justice. Μέχρι σήμερα, τα νησιά της Μάγχης δεν διαθέτουν φόρους κληρονομιάς, φόρους κεφαλαιουχικών κερδών ή εταιρικούς φόρους.

 

ΝΗΣΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝ

H Νήσος το Μαν δεν επιβάλει κανένα φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, φόρο κύκλου εργασιών ή φόρο για τη μεταφορά κεφαλαίων. Έχει χαμηλό φόρο εισοδήματος, με τον υψηλότερο να φτάνει το 20%. 

 

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, το 43% των ξένων αποδοχών των αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών βρίσκονται σε πέντε μικρές χώρες, ανάμεσά τους και η Ιρλανδία.

 

ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ

Ο Μαυρίκιος στον Ινδικό Ωκεανό θεωρείται δημοφιλής πύλη για τις ξένες επενδύσεις, ιδιαίτερα για εκείνες που κατευθύνονται στην Ινδία, ενώ ήδη πολλές εταιρείες-μεγαθήρια διαθέτουν θυγατρικές στο πανέμορφο αυτό νησί. Πιο αναλυτικά: Η Goldman Sachs (49 θυγατρικές), η Morgan Stanley (16 θυγατρικές), η JPMorgan Chase (33 θυγατρικές), η Citigroup (πέντε θυγατρικές) και η Pepsi (δύο θυγατρικές).

 

ΕΛΒΕΤΙΑ

Ο συνδυασμός της χαμηλής φορολογίας με το τραπεζικό σύστημα που προστατεύει τους λογαριασμούς, έχει κάνει την Ελβετία έναν δημοφιλή προορισμό για όσους θέλουν να «κρύψουν» κεφάλαια στο εξωτερικό και να απολαύσουν χαμηλότερους φόρους. 

Πηγή: Citizens for tax justice

Φωτό: Shutterstock

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook