«Βόμβα» Κοστέλο: Επενδυτικό κενό 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Επενδυτικό κενό, επιχειρήσεις-ζόμπι και κόκκινα δάνεια. Το νέο μήνυμα Κοστέλο στην Αθήνα για την τήρηση των συμφωνηθέντων. Τι είπε για τον νέο νόμο Κατσέλη

bomba-kostelo-ependutiko-keno-15-dis-eurw-stin-ellada
SHARE THIS
0
SHARES

Μήνυμα στην Αθήνα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα έστειλε ο Ντέκλαν Κοστέλο επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι θα χρειαστούν χρόνια για να απαλλαγεί η Ελλάδα από την βαριά κληρονομιά της κρίσης.  Ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν παρουσιάζοντας την έκθεση του ευρωπαϊικού εξαμήνου για την Ελλάδα σε συνέδριο που οργανώνει η Κομισιόν σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ στην Αθήνα, με θέμα την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο επενδυτικό κενό. 

 Λείπουν περισσότερα από 15 δισ. σε επενδύσεις για να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ο Ντέκλαν Κοστέλο τόνισε πως η παραγωγικότητα παραμένει χαμηλή, σημείωσε πως η Ελλάδα παραμένει 27η στις 28 χώρες της ΕΕ ως προς την αποτελεσματικότητα του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος και έρχεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο επενδυτικό κενό. Λείπουν συγκεκριμένα περισσότερα από 15 δισ. σε επενδύσεις για να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Θέλουμε να δούμε την τήρηση των στόχων για τις κρατικές επενδύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, διότι η υποεκτέλεση κρατά πίσω την ανάπτυξη» ξεκαθάρισε. Πρόσθεσε  πως το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα.

Πολλές οι παράμετροι για τον νέο νόμο Κατσέλη

Για τη συζήτηση που γίνεται για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη ανέφερε ότι «συνεχίζουμε εντατικά τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές για ένα νέο πλάνο προστασίας, αλλά είναι πολλές οι παράμετροι. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο κόστος, όπως και το κράτος θα αναλάβει μέρος αυτού του κόστους. Υπάρχει δυνατότητα για προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και να μετατρέψουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξυπηρετούμενα, αλλά ο καλός σχεδιασμός είναι αυτό που μετράει γιατί από τον νόμο Κατσέλη προέκυψαν προβλήματα για τις τράπεζες.

Επιχειρήσεις-ζόμπι

«Υπάρχουν επιχειρήσεις «ζόμπι» και επιχειρήσεις που μπορούν να αναδιαρθρωθούν και να γίνουν υγιείς. Με βάση τον σχεδιασμό για τα «κόκκινα» πρέπει να δοθούν φέτος 150 εκατ. και 200 το επόμενο έτος, γύρω στα 800 εκατ. έως το 2022 και συνολικά ένα κόστος 5 δισ. σε βάθος χρόνου, αλλά στον σχεδιασμό αυτό έχουμε δρόμο ακόμα» είπε ο Ντέκλαν Κοστέλο

Αναφερόμενος στα ποσοστά της φτώχειας είπε ότι παραμένουν υψηλά, αλλά βαίνουν μειούμενα, ότι χρειάζεται πιο αποτελεσματική και στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

O ίδιος τόνισε ότι «τα δίδυμα ελλείμματα διορθώθηκαν ευρέως, όμως παραμένουν προβλήματα που κληρονομήθηκαν από την κρίση. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμη για να αντιμετωπιστούν», προσθέτοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι να μετακινηθεί η χώρα από ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2% σε ρυθμούς 4% τουλάχιστον. 

Η κληρονομιά της κρίσης 

Υψηλό δημόσιο χρέος, αρνητική διεθνής επενδυτική θέση και κόκκινα δάνεια αποτελούν την «κληρονομιά της κρίσης» που με τη σειρά τους, όπως εξήγησε, επιβαρύνουν τον ευάλωτο τραπεζικό τομέα, περιορίζουν την προσφορά πιστώσεων και κρατούν σε χαμηλά επίπεδα επενδύσεις και παραγωγικότητα. 

Χαρακτήρισε ελπιδοφόρο μήνυμα την αύξηση των εξαγωγών στην Ελλάδα, η οποία όμως, όπως είπε, θα πρέπει να ενισχυθεί με περαιτέρω εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία τους, είπε.

Όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους, επανέλαβε ότι θα πρέπει να τηρηθεί αυτός για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ενώ για τις μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναλάβουν την ιδιοκτησία τους.

 

Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook