Βουλή: Καμία αναφορά από την Έφη Αχτσιόγλου στις περικοπές συντάξεων

Η υπουργός Εργασίας στην ομιλία της στη Βουλή προτίμησε να επαναλάβει τα περί επιστροφής των συλλογικών συμβάσεων από τον επόμενο Αύγουστο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ουδεμία αναφορά στις περικοπές των συντάξεων από την Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός Εργασίας στην ομιλία της στη Βουλή προτίμησε να επαναλάβει τα περί επιστροφής των συλλογικών συμβάσεων από τον επόμενο Αύγουστο, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι σε λίγες ημέρες θα εκδοθούν και οι σχετικοί εγκύκλιοι.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι το τελευταίο που συζητείται υπό τις συνθήκες των μνημονιακών υποχρεώσεων.  Δήλωσε ότι τον ερχόμενο Αύγουστο η χώρα θα βγει καθαρά χωρίς επιτροπεία και πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Σε διάψευση δημοσιεύματος για τις συντάξεις προχώρησε το υπουργείο Εργασίας

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας σημείωνε ότι «οι μόνες μειώσεις που έχουν γίνει την περίοδο 2015–2018 στις καταβαλλόμενες, πριν από το ν. 4387/16, κύριες συντάξεις ήταν η αύξηση της εισφοράς ασθένειας από 4% σε 6% (στο καταβαλλόμενο και όχι στο μεικτό ποσό) και η επιβολή πλαφόν 2.000 ευρώ για μια μεικτή κύρια σύνταξη και 3.000 ευρώ για περισσότερες από μια συντάξεις».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο σημειώνει ότι σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας τα «Νέα», «σε συνέχεια των ψευδών "ειδήσεων" που άλλοτε "κατασκευάζει" και άλλοτε "δανείζεται" από την αντιπολίτευση, επιχείρησε να παραποιήσει δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιου Πετρόπουλου, σχετικά με τις περικοπές που έχουν γίνει στις καταβαλλόμενες, πριν από το ν. 4387/16, κύριες συντάξεις».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «εμφάνισε ως περικοπές των κύριων συντάξεων τις αλλαγές στις εισφορές των ασφαλισμένων, στην εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης, στις επικουρικές συντάξεις, στα εφάπαξ, στα μερίσματα και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία είχαν αυξηθεί με το ν. 4093/12. Συμπεριέλαβε στις δήθεν 22 περικοπές των καταβαλλόμενων συντάξεων τις αλλαγές στα κατώτατα όρια σύνταξης του τ. ΙΚΑ στις νέες συντάξεις και στις νέες αναπηρικές συντάξεις που έγιναν σε εφαρμογή του ν. 3863/10. Ακόμη και τη σταδιακή μείωση του ΕΚΑΣ που, επίσης, είχε χαρακτηριστεί με το ν. 3863/10 ως προνοιακή παροχή και η οριστική κατάργησή του δρομολογήθηκε, μετά το mail Χαρδούβελη και ψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τον Αύγουστο του 2015».

«Η αναξιοπιστία του δημοσιεύματος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι εμφανίζει δύο φορές τη μια και μόνη αναπροσαρμογή που έγινε στο 20% των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων (με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ μεικτά), για να αποφευχθεί η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος του ν. 4052/12, η οποία θα μείωνε οριζόντια έως 57% όλες τις επικουρικές συντάξεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ