Έκτακτες ενισχύσεις έως και 900 ευρώ σε 700.000 νοικοκυριά – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί στη ΔΕΘ θα ενεργοποιηθούν άμεσα ώστε να "πέσει χρήμα" στην αγορά ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά ενόψει των ανατιμήσεων.

Περίπου 400.000 νοικοκυριά θα εισπράξουν το αυξημένο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι επίδομα θέρμανσης το αργότερο μέσα στον Νοέμβριο και σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από πέρυσι.

Περίπου 75.000 νοικοκυριά θα επιδοτηθούν με ποσά που θα ανέρχεται ακόμη και στο 40% της δόσης του στεγαστικού τους δανείου για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Έτσι, η πληρωμή της δόσης μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, θα μοιραστεί ανάμεσα στο νοικοκυριό και στο δημόσιο με το νοικοκυριό να λαμβάνει ακόμη και 240 ευρώ ανά μήνα ή 720 ευρώ στο τρίμηνο.

Διαβάστε Επίσης

Τον Δεκέμβριο, περίπου 275.000 νοικοκυριά που δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα πάρουν διπλό επίδομα καθώς δρομολογείται η θεσμοθέτηση της σχετικής εξαγγελίας που έκανε ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, μπορεί επίσης να φτάσει στα 350-400 ευρώ ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού αλλά και το ύψος των εισοδημάτων που αυτά δηλώνουν.

Μέτρα στήριξης για το κύμα ανατιμήσεων

Με το φετινό φθινόπωρο να προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί στην ΔΕΘ να ενεργοποιηθούν άμεσα ώστε να "πέσει χρήμα" στην αγορά ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά που θα πληγούν περισσότερο από το κύμα ανατιμήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη νομοθετική ρύθμιση για την 3μηνη παράταση του προγράμματος "ΓΕΦΥΡΑ" μέσω του οποίου το κράτος θα εξακολουθήσει να πληρώνει το 40% της δόσης του στεγαστικού δανείου για ακόμη τρεις μήνες.

Ο στόχος είναι η διάταξη να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ώστε τα χρήματα να ξεκινήσουν να αποδίδονται στους δικαιούχους από τον Οκτώβριο. Πρόκειται συνολικά για περισσότερα από 75.000 νοικοκυριά. Επειδή υπάρχει πλαφόν μηνιαίας δόσης στα 600 ευρώ, η επιδότηση θα μπορεί να φτάνει έως και τα 240 ευρώ ανά μήνα για τα κόκκινα δάνεια (δηλαδή 720 ευρώ στο τρίμηνο), έως και 210 ευρώ για τα κόκκινα δάνεια (δηλαδή 630 ευρώ στο τρίμηνο) και έως τα 120 ευρώ για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί (20% της δόσης ή 360 ευρώ συνολικά).

Σε ό,τι αφορά στο επίδομα θέρμανσης, φέτος υπάρχει το υπόβαθρο ώστε το αυξημένο κατά 20% επίδομα σε σχέση με πέρυσι, να φτάσει στους δικαιούχους -αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400.000 νοικοκυριά- πολύ νωρίς. Η ένεση ρευστότητας του επιδόματος κρίνεται επιβεβλημένη (και μάλιστα υπό μορφή προκαταβολής) καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης θα βγει στην αγορά με τιμή τουλάχιστον 30% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι δηλαδή πάνω από τα 1,05 ευρώ ανά λίτρο. Το επίδομα θα είναι "οριζόντια" αυξημένο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι προκειμένου και οι πολίτες να γνωρίζουν τι έχουν να λαμβάνουν.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται και μια νέα αύξηση μέχρι το τέλος του χρόνου ανάλογα με την πορεία των τιμών. Το επίδομα θέρμανσης, καλύπτει από πέρυσι και το φυσικό αέριο. Πέρυσι, χρειάστηκε να φτάσουμε στο πρώτο τρίμηνο του 2021 για να γίνουν οι εκταμιεύσεις κάτι που φέτος δεν αναμένεται να συμβεί καθώς η ακρίβεια θα "πιέζει".

Όσον αφορά στο διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος η καταβολή θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα (πιθανότατα στο τέλος Νοεμβρίου) ενώ ο αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να φτάσει στα 275.000 νοικοκυριά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ 27 Οκτ 2021 | 07:29

Αγωνία στην κυβέρνηση για την ακρίβεια: Παίρνουν "φωτιά" λογαριασμοί ρεύματος και σούπερ μάρκετ

Στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας απέναντι στους καταναλωτές.

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ 26 Οκτ 2021 | 20:40

Συναγερμός στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: Καταγγελίες για κύμα ανατιμήσεων σε εστίαση και αρτοποιία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά καταγγελίες για ανατιμήσεις σε εστίαση και αρτοποιία

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Οκτ 2021 | 10:34

28η Οκτωβρίου: Πού δεν θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις λόγω του επιδημιολογικού φορτίου

Η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα οδήγησε στην απόφαση να μην γίνουν μαθητικές παρελάσεις σε κάποιες περιοχές.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 26 Οκτ 2021 | 09:29

Βατόπουλος: Οι παρελάσεις είναι υγειονομικά επικίνδυνες

"Θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων μέσα στο χειμώνα και πιθανότατα να έχουμε και αργότερα την άνοιξη προς καλοκαίρι, όπως πέρυσι.", είπε ο κ. Βατόπουλος.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 26 Οκτ 2021 | 08:47

Σαρηγιάννης: Να γίνει υποχρεωτικό το τεστ και για τους εμβολιασμένους - Μεταδίδουν τον κορονοϊό

"Υπάρχει πιθανότητα 10-12% να κολλήσει κορονοϊό ένας εμβολιασμένος, που μπορεί να μην έχει καν συμπτώματα, όμως μεταδίδει τον ιό", είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 25 Οκτ 2021 | 09:46

Μέτρα για τον κορονοϊό - Τι αλλάζει από σήμερα: Στο 1,5 μέτρο η απόσταση - Πότε είναι υποχρεωτική η μάσκα

Στο ενάμιση μέτρο μεταξύ των ατόμων [ένα άτομο ανά 2 τ.μ.] ορίζεται από σήμερα η τήρηση αποστάσεων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 22 Οκτ 2021 | 09:32

Ανατροπή με την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη: Αυστηρά 60 λεπτά και μόνο στρατιωτική

Αλλάζουν τα δεδομένα για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς λαμβάνονται έκτακτα μέτρα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Οκτ 2021 | 07:35

Νέα Ζηλανδία: Αυστηρό lockdown μέχρι να εμβολιαστεί το 90% του πληθυσμού

Συνολικά, η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει 28 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί 2.389 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ 21 Οκτ 2021 | 17:08

Επιστρέφει από τη Δευτέρα ο Δακτύλιος: Ποιους δρόμους περιλαμβάνει, τι ισχύει για τις άδειες, πώς αλλάζει το ωράριο

Μειωμένος κατά μία ώρα, ως προς τη διάρκεια του, θα είναι από την επόμενη Δευτέρα (25 Οκτωβρίου) ο ανανεωμένος Δακτύλιος.

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΚΠΑ 21 Οκτ 2021 | 11:18

Η πρόταση του Δημόπουλου για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου: Με μάσκες και αποστάσεις

Αναφορικά με το ζήτημα της διεξαγωγής των παρελάσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μίλησε ο Πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 20 Οκτ 2021 | 13:09

Επανεμφάνιση Σωτήρη Τσιόδρα: Χάρη στο εμβόλιο έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους από κορονοϊό στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε ότι "δεν προμηνύεται εύκολη η χειμερινή περίοδος" και πρόσθεσε ότι όσο περισσότεροι είναι οι εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Οκτ 2021 | 12:38

Γερμανία: Πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας, αλλά... δεν φεύγει η μάσκα

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας προτείνει να τερματιστεί η κατάσταση "επιδημίας εθνικής εμβέλειας" και θεωρεί διαχειρίσιμη την πανδημία.