
Την υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στην εστίαση ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).
Μάλιστα σημείωσε ότι η μεγαλύτερη κλαδική συλλογική σύμβαση της χώρας, που αφορά περίπου 400.000 εργαζόμενους, ανανεώθηκε με θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, στη νέα σύμβαση προβλέπεται τα εξής:
- Αύξηση 10,5% για δύο έτη, 5,5% από 01/06/2023 και 5% από 01/06/2024.
- Διευθετήθηκε η εργασία κατά τις ημέρες ανάπαυσης. Δηλαδή, το ωράριο παραμένει πενθήμερο, 40ωρο και, με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, αν εργαστεί 6η ημέρα, θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται με ένα εξτρά ημερομίσθιο και, σε περίπτωση που θα υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, τότε θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο, συν 75%, αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.
- Διατήρηση όλων των επιδομάτων.
- Διατήρηση του άρθρου για τους διανομείς και αύξηση στον βασικό μισθό.
"Η Ομοσπονδία απέδειξε για άλλη μία φορά πως λειτουργεί με γνώμονα συμφέρον των εργαζομένων. Καλούμε το υπουργείο Εργασίας να συνεδριάσει άμεσα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, ώστε να κηρυχθεί η σύμβαση γενικώς υποχρεωτική. Από τη μεριά μας, θα πράξουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή" ανέφερε η ΠΟΕΕΤ στην ανακοίνωσή της.
Έτσι, με βάση την αύξηση 5,5%, από 1 Ιουνίου 2023 οι αμοιβές στον κλάδο καθορίζονται ως εξής, σύμφωνα με την ΕΡΤ:
-Για τους αρχιμάγειρες ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 1.017 ευρώ.
-Για το μάγειρα Α’, ο νέος μισθός θα είναι 822 ευρώ.
-Για το μάγειρα Β’ και για το μάγειρα Γ’ οι αποδοχές θα ανέλθουν στα 815 ευρώ.
-Επίσης, στα 815 ευρώ θα είναι ο βασικός μισθός που θα πρέπει να λαμβάνουν οι λαντζέρηδες, οι καθαριστές και οι ψήστες.
-Για τους διανομείς, ο νέος μισθός τους θα ανέρχεται στα 822 ευρώ.
-Όσοι εργάζονται εκ περιτροπής σε δεξιώσεις μέσω εταιριών catering, θα λαμβάνουν αυξημένο μεροκάματο, στα 71 ευρώ.
Το επομενο βήμα είναι η επικύρωση της Σύμβασης από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ώστε να κηρυχθεί η σύμβαση γενικώς υποχρεωτική.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr