Εχουμε πολλές ιδέες πώς θα... ψηφίσουμε τα μέτρα

Με βάση το ελληνικό νομοθετικό σύστημα δεν μπορείς να νομοθετήσεις προληπτικά, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

exoume-polles-idees-pws-tha-psifisoume-ta-metra
SHARE THIS
0
SHARES

Να «θολώσει τα νερά» της συμφωνίας του Eurogroup περί λήψης προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, επεχείρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σημείωσε πως με βάση το ελληνικό νομοθετικό σύστημα δεν μπορείς να νομοθετήσεις προληπτικά. «Θα δούμε τι θα γίνει. Σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους αναζητούμε έναν μηχανισμό δέσμευσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ έχει πολλές ιδέες», προσέθεσε ο κ.Τσακαλώτος.

«...Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης μέτρων υπό αίρεση (contingent measures). Έχουν πέσει στο τραπέζι κι άλλες ιδέες, όχι μόνο από εμάς αλλά και από άλλα μέλη του Eurogroup. Κάθε λύση θα πρέπει να πληροί δύο κριτήρια: 

- Το πρώτο είναι ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετήσεις υπό αίρεση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να εξαρτήσεις την ισχύ ενός νόμου από ένα μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός. Δεν μπορείς, δηλαδή, να νομοθετήσεις το «χ» αν συμβεί το «ψ» το 2018 ή το 2019. 

- Το δεύτερο κριτήριο είναι ότι σε όποια λύση και να καταλήξουμε, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να είναι αξιόπιστη: προς τους πιστωτές για να ξέρουν ότι θα επιτύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, προς τους επενδυτές ώστε να νιώθουν ασφάλεια ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά και, βέβαια, απέναντι στους Έλληνες πολίτες ώστε οι πολιτικές και οικονομικές πλευρές να είναι ευθυγραμμισμένες με τη συμφωνία του καλοκαιριού», είπε ο κ.Τσακαλώτος.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές -που αιφνιδιάστηκαν από το αποτέλεσμα του Eurogroup- αντί άλλου σχολίου περιορίζονταν να πουν πως καλύπτονται από τις δηλώσεις Τσακαλώτου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook