
Για την θητεία του ως υπουργός Οικονομικών της Ελλα΄δας, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά και την... ομοιότητά του με τον Μπέρνι Σάντερς μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντυεξήσ του στο Newsweek.
Σε ερώτηση σχετικά με την ελληνική κρίση, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε πως «η λιτότητα δεν είναι πραγματική. H Ελλάδα έχει δανειστεί από το 2010 325 δισεκατομμύρια ευρώ (ενώ το εθνικό μας εισόδημα είναι μόνο 178 δισεκατομμύρια ευρώ ). Αυτό δεν είναι η λιτότητα! Είναι ασωτία σε αφθονία ! Αυτό που πραγματικά συμβαίνει εδώ είναι μια κυνική - και εξαιρετικά δαπανηρή για τον μέσο Ευρωπαίο φορολογούμενο. - μεταφορά των οικονομικών και τραπεζικών απωλειών από τους ώμους εκείνων που τις προκάλεσαν, στους αθώους που δεν είχαν καμία σχέση με όλο αυτό».

Για την ελληνική οικονομία και την τρόικα
Σε ότι αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζει ότι τα πράγματα είναι αποκαρδιωτικά πολύ άσχημα. Όπως σημειώνει, «ο λόγος που άνθρωποι σαν κι εμένα εκλέχθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 για να ηγηθούν στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα, είναι απλός: οι πολιτικές της τρόικας στην Ελλάδα προκάλεσαν τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει δει ο κόσμος από το 1930.
Τώρα, τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης και το Eurogroup προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι η Ελλάδα σημείωνε ανάκαμψη και θα είχε ξεφύγει τον κίνδυνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κερδίσει τον Ιανουάριο του 2015 και ότι ο Βαρουφάκης έκανε ότι του έλεγε το Eurogroup. Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η Ελλάδα ήταν σε ελεύθερη πτώση πριν κερδίσουμε στις εκλογές και παραμένει στην ίδια κατάσταση, γιατί οι προσπάθειές μας να να επαναδιαπραγματευτούμε το πιο αποτυχημένο πρόγραμμα στον κόσμο, συνεθλίβησαν από την τρόικα που ήταν αποφασισμένη να μην «χάσει» την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία κλπ. Για να μας νικήσουν το πήγαν μακριά ώστε έκλεισαν τις ελληνικές τράπεζες.
Από τη στιγμή που παραιτήθηκα και ο πρωθυπουργός είχε πια παραδοθεί, η τρόικα επέβαλε τα ακόλουθα: Αυξήσεις στους φόρους των επιχειρήσεων στο 29% (όταν γειτονική Βουλγαρία έχει 10%), προ-πληρωμή από όλες τις επιχειρήσεις (μικρές, μεσαίες και μεγάλες ) του συνόλου των φόρων του 2016 κατά τον τελευταίο μήνα του 2015, αυξήσεις του ΦΠΑ στο 23% για σχεδόν τα πάντα, περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις. Και όλα αυτά ενώ επιβάλουν τον γιγάντιο στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα στην επόμενη δεκαετία – ένα σίγουρο μήνυμα προς τις επιχειρήσεις ότι θα φορολογηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
Ακόμη και ένα παιδί 10 χρονών καταλαβαίνει ότι η οικονομική πολιτική που επέβαλε το Eurogroup και η Τρόικα, έχει σχεδιαστεί να αποτύχει».
Για τον Σάντερς
Σε ερώτηση σχετικά το πώς η πολιτική του και οι συνταγές πολιτικής συγκρίνονται με αυτές που υποστηρίζει ο Μπέρνι Σάντερς σε ότι αφορά την προεκλογική του εκστρατεία στις ΗΠΑ, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε:
Η μεγάλη διαφορά μεταξύ μας είναι ότι ο Μπέρνι είναι υποψήφιος για την Προεδρία μίας κοινωνικής οικονομίας, που είναι πολύ πιο ισχυρή και αυτόνομη από την Ευρωζώνη - και απείρως πιο βιώσιμη από μια χρεοκοπημένη χώρα (Ελλάδα) η οποία δεν έχει τους μοχλούς χάραξης πολιτικής ( π.χ. νομισματική και δημοσιονομική πολιτικής, το δικαίωμα να νομοθετεί, τα οποία παραδόθηκαν το καλοκαίρι με το τρίτο μνημόνιο.
Αφού σημείωσα τις διαφορές μας, επιτρέψτε μου τώρα να μιλήσω για τις απίστευτες ομοιότητές μας: Ο Μπένρι Σάντερς και το DiEM καλούν για ένα δημοκρατικό κύμα που θα μειώσει την εταιρική εξουσία πάνω στον λαό. Ο Μπένρι Σάντερς και το DiEM αγωνίζονται για να βάλουν και πάλι τον λαό στις δημοκρατίες μας. Αγωνιζόμαστε για κοινές πολιτικές έννοιες - π.χ. παγκόσμιο σύστημα υγείας (που είναι φθηνότερο από ό,τι ο ιδιωτικός τομέα της υγείας), για έναν κόσμο στον οποίο οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων δεν βυθίζονται στο χρέος ακόμη και πριν ξεκινήσουν να... ζουν, κανόνες και νόμους που να εμποδίζουν την Wall Street και τα τσιράκια της από το να σκέφτονται τους εαυτούς τους ως οι κυρίαρχοι του σύμπαντος (και να ζητούν από τα ασθενέστερα μέλη της κοινωνίας να τους διασώσουν).
Πέρυσι, οι Έλληνες δεν εξέλεξαν ανθρώπους σαν εμένα, επειδή έγιναν ξαφνικά αριστεροί. Το ίδιο ισχύει και για τον Σάντερς.. Οι ψηφοφόροι του Νιού Χάμσαϊρ δεν ανακάλυψαν ξαφνικά ότι είναι σοσιαλδημοκράτες. Απλώς δεν ανέχονται άλλο την ψεύτικη πολιτική και αποφάσισαν να υποστηρίξουν κάποιον ο οποίος υποστηρίζει τα ίδια πράγματα κοινής λογικής εδώ και δεκαετίες. Δεν θα ψηφίσουν για ένα «πέρασμα στο σοσιαλισμό» (όπως και οι ψηφοφόροι μου δεν θα με είχαν ψηφίσει πέρυσι αν είχα προτείνει μια τέτοια «μετάβαση»).
Αλλά καταλαβαίνουν ότι ο Μπέρνι και εμείς - οι σύντροφοί του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού – είμαστε μετριοπαθείς στους στόχους μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο σοσιαλισμός είναι πολύ, πολύ μακριά - και ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει πταγματικότητα όταν η τεχνολογία αναπτυχθεί περαιτέρω (δείτε την ομιλία μου στο TED για το θέμα αυτό - Ο καπιταλισμός θα φάει τη δημοκρατία - αν δεν μιλήσουμε). Προς το παρόν, το μόνο που προτείνουμε είναι η επιστροφή σε βασικές φιλελεύθερες δημοκρατικές αρχές οι οποίες το κατεστημένο έχει πετάξει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας - με κόστος για όλους μας (εκτός από ορισμένους, πολύ λίγους, επιχειρηματίες).
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr