
Πενιχρότατα θα είναι τα οφέλη για τα δημόσια έσοδα από την πρόσφατη αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου του Προυπολογισμού του Κράτους που εδρεύει στη Βουλή και προβλέπει αύξηση της παραοικονομίας και εγκατάλειψη των νησιών με επιπτώσεις στην εθνική κυριαρχία.
Συνολικότερα σημειώνεται πως σε περιόδους ύφεσης η αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε αυξημένα έσοδα καθώς νοικοκυριά, και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης και ρευστότητας.
Οι συντάκτες της έκθεση θεωρούν ως κλειδί για την αύξηση των εσόδων την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω καθολικής εφαρμογής ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμής.
Κι ανεβάζουν το όφελος για το δημόσιο επιπλέον 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ.
Αμελητέο το όφελος μεγάλοι οι κίνδυνοι στα νησιά
Οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης καταλήγουν συμπερασματικά ότι «ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου το δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση των ειδικά μειωμένων συντελεστών λόγω των στρεβλώσεων που θα δημιουργηθούν στην οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να είναι αμελητέο (συγκριτικά με τα έσοδα από την πάταξη της παραοικονομίας) ή ακόμα και μεσομακροπρόθεσμο αρνητικά με την ευρύτερη έννοια του εθνικού συμφέροντος».
Οι ίδιοι αναφέρουν ότι σύμφωνα με παλιότερη έκθεση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ για το πρώτο Μνημόνιο είχε εκτιμήσει ότι για το 2010 το δημοσιονομικό όφελος λόγω της κατάργησης του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα ήταν της τάξης των 130 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει το όφελος σε 250 εκατομμύρια ευρώ. Κάνοντας μια απλή αναγωγή με βάση και τη μείωση- λόγω κρίσης- του ΑΕΠ το εκτιμώμενο ανώτατο όριο πρόσθετων εσόδων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 160 εκατομμύρια ευρώ. «Το όφελος από μια τέτοια ενέργεια σε σχέση με την αναστάτωση που προκαλεί είναι πολύ μικρό» αναφέρεται στην έκθεση.
«Ακόμα και αν υιοθετήσουμε την αισιόδοξη πρόβλεψη των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών που έγινε το 2010- τονίζουν οι επιστήμονες- με βάση τα δημοσιονομικά έσοδα και το ΑΕΠ του 2010 τα μέγιστα επιπρόσθετα έσοδα από τη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα αυτά είναι περίπου το 25% των εσόδων, τα οποία θα μπορούσαν να εισπραχθούν από τη μείωση της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και παραοικονομίας μόνο στην περιφέρεια Αττικής που παράγεται το 45% του ΑΕΠ της χώρας».
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους εκτιμά ότι η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου σε σημαντική αύξηση του κόστους της ζωής των κατοίκων γεγονός που μπορεί να προκαλέσει στην εγκατάλειψη των νησιών με μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην εθνική κυριαρχία στην μείωση της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών περιοχών και των τουριστικών επιχειρήσεων.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr