Γρίφος με τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Γιατί δεν μπήκαν οι αυξήσεις στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα

Οι εκκρεμότητες των αναδρομικών. Ποιοι είδαν από χθες αύξηση στη σύνταξή τους. Γιατί δεν πήραν τις αυξήσεις τους οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

"Λερναία Ύδρα" τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Κάθε φορά που κλείνει μια εκκρεμότητα, ανοίγει η επόμενη.

Χθες ήταν προγραμματισμένο να δοθούν χρήματα σε όσους συνταξιούχους βγήκαν στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Ωστόσο, "τεχνικές δυσκολίες" δεν επέτρεψαν την καταβολή των χρημάτων στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που έμειναν με την… όρεξη.

Στο "περίμενε" και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης οι οποίοι θα περιμένουν μετά το φθινόπωρο να γίνει ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους και να προκύψει αν δικαιούνται χρήματα ή όχι.

Αγωνία και για τους συνταξιούχους που έχουν καταφύγει στα δικαστήρια για τα αναδρομικά από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα.

Το Συμβούλιο Επικρατείας αναμένεται να αποφασίσει άμεσα ανοίγοντας καινούργιο "κεφάλαιο".

Γρίφος με τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Γιατί δεν μπήκαν οι αυξήσεις στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα

Ιδού λοιπόν πως διαμορφώνεται η κατάσταση:

Ποιοι είδαν από χθες αύξηση στη σύνταξή τους;

Μετά την ψήφιση του νόμου 4670/2020, βελτιώθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όλους όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Αυτή η βελτίωση, γέννησε την υποχρέωση καταβολής αναδρομικών από την πλευρά του δημοσίου.

Χθες, οι πρώτοι που εισέπραξαν χρήματα ήταν οι συνταξιούχοι του δημοσίου με 30,1 έως 44 έτη ασφάλισης. Πήραν χρήματα 10.861 συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν βγει στη σύνταξη μετά την 13η Μαίου του 2016 και πριν από την 1/10/2019.

Όπως ανακοινώθηκε, οι μεικτές τους αποδοχές αυξήθηκαν κατά 74 ευρώ τον μήνα. Υπήρχαν και συνταξιούχοι που πήραν 450 ευρώ αύξηση στη σύνταξή τους.

Διαβάστε Επίσης

Γιατί δεν είδαν -ενώ τις περίμεναν- τις αυξήσεις τους οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα;

Πράγματι ενώ οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα (π.χ ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΑΕΕ κλπ) περίμεναν και αυτοί χθες να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους -και μιλάμε πάντοτε για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και ημερομηνία συνταξιοδότησης μεταγενέστερη της 13η Μαΐου του 2016- τα χρήματα δεν καταβλήθηκαν.

Το υπουργείο Εργασίας, επικαλέστηκε καθυστέρηση στην επεξεργασία των στοιχείων από την ανάδοχο εταιρία και μετέθεσε την καταβολή των αναδρομικών για τις 27 Ιουλίου του 2021.

Διαβάστε Επίσης

Υπάρχουν όμως και οι συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη πριν από τις 13 Μαΐου του 2016

Το υπουργείο Εργασίας δεν έδωσε ημερομηνία και περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι "θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση". Αυτό συνέβη διότι για τους λεγόμενους παλαιούς συνταξιούχους (αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016) απαιτείται πλήρης επανυπολογισμός της σύνταξης και τροποποίηση της λεγόμενης "προσωπικής διαφοράς". Στην πράξη θα γίνει το εξής:

1. Όσοι έχουν θετική προσωπική διαφορά, δηλαδή όσοι λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που προκύπτει με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, ναι μεν θα υπολογιστεί η αύξηση λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών αλλά αυτή θα έρθει να μειώσει την προσωπική διαφορά. Οι συνταξιούχοι δεν θα δουν διαφορά στην τσέπη τους. Βέβαια, η μείωση ή η εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε αυξήσεις καθώς από το 2022, θα αρχίσουν και πάλι να δίδονται αυξήσεις στις συντάξεις (λόγω πληθωρισμού, ανάπτυξης κλπ). Αυξήσεις, σύμφωνα με τον νόμο, θα παίρνουν μόνο όσοι έχουν εξαλείψει την προσωπική διαφορά.

2. Υπάρχουν και αυτοί που έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Αυτοί θα πάρουν και αύξηση στη σύνταξή τους και αναδρομικά. Η διαφορά βέβαια με τους νέους συνταξιούχους είναι ότι τα αναδρομικά δεν θα δοθούν εφάπαξ όπως συμβαίνει με τους νέους συνταξιούχους αλλά σε βάθος 5ετίας. Μικρές αυξήσεις δηλαδή κάθε χρόνο μέχρι να φτάσει η σύνταξη στα επίπεδα που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Προς επανϋπολογισμό έως 150.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις

Τι περιμένουν οι συνταξιούχοι από το Συμβούλιο της Επικρατείας;

Είναι άλλη μια μεγάλη υπόθεση καταβολής αναδρομικών που περιμένουμε να έρθει στην επιφάνεια από μέρα σε μέρα.

Με πολιτική απόφαση (και αφού είχε προηγηθεί απόφαση της Δικαιοσύνης) η κυβέρνηση κατέβαλε πέρυσι τα αναδρομικά στους συνταξιούχους για τις περικοπές στις συντάξεις τους που κρίθηκαν παράνομες (σ.σ τα περίφημα αναδρομικά για την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαίου 2016).

Με αυτά τα χρήματα όμως, έκλεισαν οι υποθέσεις μόνο για τις κύριες συντάξεις. Ούτε για τα αναδρομικά ούτε για τα κομμένα δώρα. Επειδή λοιπόν οι προσφυγές στη δικαιοσύνη συνεχίστηκαν από τους συνταξιούχους, τώρα εκκρεμεί να αποφασίσει η δικαιοσύνη και γι’ αυτό το ζήτημα.

Αν οι συνταξιούχοι δικαιωθούν, τότε το κράτος θα πρέπει να δώσει αναδρομικά (για την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016) και για τις κομμένες επικουρικές συντάξεις ενώ θα χρειαστεί να πληρώσει και τη διαφορά για το κομμένα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 08 Σεπ 2021 | 09:52

Χατζηδάκης: Πληρωμές αναδρομικών συντάξεων έως τέλη Οκτωβρίου - Ποιους αφορά

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε προς το καλύτερο, ούτε προς το χειρότερο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΑΤΛΑΣ» 01 Σεπ 2021 | 10:43

Μειώθηκαν για ένατο συνεχή μήνα οι εκκρεμείς συντάξεις

Μείωση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων για ένατο συνεχή μήνα και παρά την αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Αυγ 2021 | 14:24

Υπουργείο Εργασίας: Πότε καταβάλλονται συντάξεις Σεπτεμβρίου και προνοιακά επιδόματα σε 1,8 εκατ. δικαιούχους

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ, από τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ 20 Σεπ 2021 | 09:36

Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και οι φόροι στα ακίνητα

Οι δύο διαφορετικές σχολές για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Πότε φορολογείται το κάθε ακίνητο ξεχωριστά και πότε το άθροισμα της περιουσίας. Οι ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ.

ΜΕΙΖΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 18 Σεπ 2021 | 08:44

E-food: Πώς κατέστρεψε το brand name της με το λάθος μήνυμα - "Γκρεμίστηκε" η εφαρμογή μετά τον σάλο

Η E-food κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα πυρά πάνω της και να "γκρεμίσει" την βαθμολογία του app της εξαιτίας του περίφημου μηνύματος που έστειλε

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ 17 Σεπ 2021 | 08:14

Αυξήσεις μισθών μέσα στο 2022: Οι δύο σίγουρες και οι τέσσερις πιθανές - Αναλυτικά παραδείγματα

Προσδοκίες για διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Σεπ 2021 | 07:54

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξάνονται οι δικαιούχοι έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και επιδομάτων τέκνων, θέρμανσης και ρεύματος

Με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις θα προκύψει ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης 50% για το φετινό ΕΝΦΙΑ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Σεπ 2021 | 07:41

Νέα μέτρα στήριξης: Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση εισφορών, δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια

"Μαξιλάρι" της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021, φαίνεται να έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 14 Σεπ 2021 | 08:14

Πότε συμφέρει η γονική παροχή - Τα νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων και οι ημερομηνίες κλειδιά για την απόφαση

Αλλάζει το σκηνικό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και ταυτόχρονα να αυξήσει το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές.

13 Σεπ 2021 | 15:09

Ιδού ο νέος ΕΝΦΙΑ: Ενα ποσό ανά τετραγωνικό και τέλος στις "κρυφές χρεώσεις"

Ένα απλό και δίκαιο φόρο, ο οποίος δεν θα έχει "κρυφές χρεώσεις" και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα όσους θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα, θα παρουσιάσει τον χειμώνα το οικονομικό επιτελείο.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 12 Σεπ 2021 | 18:08

Για ποιους θα "κουρευτούν" οι επιστρεπτέες προκαταβολές έως και 79%

Το τεράστιο κούρεμα των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ποσοστό που φτάνει έως και το 79%, είναι αυτό που θα ευνοήσει περισσότερο τους επαγγελματίες

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ 11 Σεπ 2021 | 09:54

ΔΕΘ: "Κούρεμα" ΕΝΦΙΑ, μειώσεις εισφορών, επιδοτήσεις δανείων και θέρμανσης - Το οικονομικό "πακέτο" Μητσοτάκη

Το κράτος θα πληρώνει το μισό λογαριασμό του ρεύματος και της θέρμανσης των ευάλωτων - Τα "δώρα" της ΔΕΘ.