Η ΕΚΤ διατηρεί έως το Σεπτέμβριο του 2018 το QE, τι περικόπτει

Παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως και τον Σεπτέμβριο του 2018 ανακοίνωσε η ΕΚΤ με παράλληλη περικοπή των αγορών ομολόγων από τα 60 στα 30 δισ.

i-ekt-diatirei-ews-to-septembrio-tou-2018-to-qe-ti-perikoptei
SHARE THIS
0
SHARES

Παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως και τον Σεπτέμβριο του 2018 ανακοίνωσε η ΕΚΤ με παράλληλη περικοπή των αγορών ομολόγων από τα  60 στα 30 δισ.μηνιαίως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Αναμένονται οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι. 

Η ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΚΤ 

Στη σημερινή συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

1. Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια οριακής χρηματοδότησης και καταθέσεων θα παραμείνουν σταθερά στο 0,00%, 0,25% και -0,40%, αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδά τους για μία εκτεταμένη χρονική περίοδο και πολύ μετά τον ορίζοντα των αγορών ομολόγων.

 

2. Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, οι αγορές με βάση το πρόγραμμα αγορών τίτλων (APP) θα συνεχισθούν με τον τρέχοντα μηνιαίο ρυθμό των 60 δις. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017. Από τον Ιανουάριο του 2018, η πρόθεση είναι να συνεχισθούν οι καθαρές αγορές τίτλων με έναν μηνιαίο ρυθμό 30 δις. ευρώ έως τον τέλος του Σεπτεμβρίου 2018, ή και μετέπειτα, εάν είναι αναγκαίο, και σε κάθε περίπτωση έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο δει μία βιώσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού, που θα είναι συνεπής με τον στόχο της για τον πληθωρισμό. Εάν οι προοπτικές γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, ή αν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες δεν είναι συμβατές με μία περαιτέρω πρόοδο προς μίας βιώσιμη προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να αυξήσει το APP αναφορικά με το μέγεθος και/ή τη διάρκειά του.

 

3. Το Ευρωσύστημα θα επενδύει ξανά τα κεφάλαια από τα ομόλογα που είχαν αγορασθεί με το πρόγραμμα APP, τα οποία ωριμάζουν, για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά το τέλος των καθαρών αγορών ομολόγων και, σε κάθε περίπτωση, για όσο αυτό κριθεί αναγκαίο. Αυτό θα συμβάλει τόσο στο να υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και σε μία κατάλληλη στάση της νομισματικής πολιτικής.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook