Μύθοι και αλήθειες για την πραγματική ανεργία στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση δεν πρόλαβε να χαρεί την επιτυχία της στη μείωση της ανεργίας και πήρε... απάντηση από τον πρόεδρο της ΕΚΤ: Ο πραγματικός αριθμός είναι 31,3%.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μύθοι και αλήθειες για την πραγματική ανεργία στην Ελλάδα

Δεν έχει κανείς αμφιβολία πως η αγορά εργασίας έχει αλωθεί και πως η απασχόληση όπως τη γνωρίζαμε είναι «είδος προς εξαφάνιση».

Επίσης δεν έχει κανείς αμφιβολία πως ο τομέας προσφέρεται για σκληρό πολιτικό επικοινωνιακό παιχνίδι αφού πιστοποιεί την αποτυχία της κυβέρνησης και σε αυτό το «καυτό» μέτωπο ρίχνοντας στον κάλαθο των αχρήστων τις εξαγγελίες περί ανάπτυξης, ανάταξης και... αξιοπρέπειας.

Η προσφορά είναι μηδαμινή, οι θέσεις περιορισμένες και κυρίως ευέλικτες. Χιλιάδες νοικοκυριά επιβιώνουν με τη σύνταξη ή το μισθό ενός ατόμου ή ακόμη χειρότερα χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

Μάλιστα φορείς και ινστιτούτα επικοινωνούν κατακλυσμιαία στοιχεία ευελιξίας και χαμηλά αμειβόμενης εργασίας.

Ακόμη και το ΙΟΒΕ μιλά για αύξηση στην επιχειρηματικότητα της κρίσης, της μερικής απασχόλησης και της απογοήτευσης των πολιτών που δεν βλέπουν τη ζωή τους να βελτιώνεται.

Ωστόσο το Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί κάθε φορά που ανακοινώνονται στοιχεία για την απασχόληση πανηγυρίζουν γιατί σύμφωνα με τους επίσημους φορείς του κράτους η εργασία ενισχύεται και η ανεργία μειώνεται μετά την υλοποίηση των σχεδίων και στρατηγικών της κυβέρνησης .

Πρόσφατα ανακοίνωσε μείωση της ανεργίας η ΕΛΣΤΑΤ όπως και η ΕΡΓΑΝΗ, με την υπουργό Εργασίας και την αναπληρώτρια αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας να χαίρονται και να αυτοσυγχαίρονται.

Αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, τον Ιούνιο, διαπιστώνει η «ΕΡΓΑΝΗ».

Χαίρεται η Έφη Αχτσιόγλου

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη μείωση της ανεργίας στο 21,7%, τον Απρίλιο, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας «στο Κόκκινο» και τόνισε ότι έχει καταγράψει πτώση της τάξης περίπου του 2%.

Αναφερόμενη στα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για τον Ιούνιο, ανέφερε ότι το ισοζύγιο είναι θετικό κατά 40.599 θέσεις εργασίας, κάνοντας λόγο για την καλύτερη επίδοση, από το 2001 μέχρι σήμερα.

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, (Ιανουάριος-Ιούνιος), δημιουργήθηκαν περί τις 260.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μειώνοντας τα ποσοστά ανεργίας στο 21,7%.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Μάλιστα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η επίδοση του Ιουνίου 2017 είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου μηνός Ιουνίου, από το 2001 έως σήμερα.

Επίσης, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εξαμήνου του έτους 2017 διαμορφώνεται στις 255.903 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους, από το 2001 μέχρι σήμερα.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, τόνισε: «Η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας, που καταγράφονται στο Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ" και στην έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνουν τη θετική τάση που καταγράφηκε και τους προηγούμενους μήνες στην αγορά εργασίας.

Το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων που καταγράφει η "ΕΡΓΑΝΗ" κινείται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001 και η ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2012, με ποσοστό 21,7% εφέτος τον Απρίλιο. H μείωση που έχει επιτευχθεί, δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς. Μας επιτρέπει, όμως, να αισιοδοξούμε. Δέσμευσή μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια με σχέδιο και υπευθυνότητα, για την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας».

Υπερήφανη η Ρ. Αντωνοπούλου τουϊτάρει

Στον ίδιο βηματισμό η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, έκανε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό ανεργίας, τον Απρίλιο 2017, υποχώρησε στο 21,7% έναντι 23,6%, τον Απρίλιο του 2016 και 22%, τον Μάρτιο του 2017.

Συγκεκριμένα, η κ. Αντωνοπούλου έγραψε: «Ανεργία, Απρίλιος 2010: 11,9%, Απρίλιος 2012: 23,5%, Απρίλιος 2014: 27,2%, Απρίλιος 2017: 21,7%. Τα λόγια είναι περιττά».

Λογαριάζουν χωρίς τον.... Ντράγκι

Στην Ευρώπη πάντως δεν εκτιμούν σαν την Αθήνα τα στοιχεία για την απασχόληση και όπως φαίνεται δεν έχουν και τα ίδια μέτρα υπολογισμού.

Η πικρή αλήθεια και η αποκαθήλωση και αυτού του αφηγήματος Τσίπρα έρχεται διά στόματος Ντράγκι και απεικονίζει την πλήρως την πραγματικότητα αποκαλύπτοντας τη στρέβλωση της αλήθειας στο εσωτερικό από το σύστημα διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, η διαφορά είναι χαώδης μεταξύ των μετρήσεων των επίσημων φορέων στην Ελλάδα και αυτών που έχει συλλέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΚΤ τα οποία παρατίθενται σε απαντητική επιστολή του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή

Αναφέρεται ότι η πραγματική υποαπασχόληση του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας έφτασε στο 31,3% το δ’ τρίμηνο του 2016, δηλαδή σχεδόν οκτώ μονάδες πιο πάνω από την επίσημη μέτρηση της ανεργίας, που ήταν 23,4%.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρινίζει στην επιστολή του ότι η «διαφορά» στα ποσοστά, οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΚΤ περιλαμβάνει στις μετρήσεις της τρεις επιπλέον παράγοντες.

Πρώτον, τα άτομα που είναι διαθέσιμα αλλά δεν αναζητούν εργασία, δεύτερον, τα άτομα που αναζητούν εργασία αλλά δεν είναι διαθέσιμα να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες απασχόλησης εντός δύο εβδομάδων, δηλ. το χρονικό διάστημα που απαιτείται προκειμένου να θεωρούνται άνεργοι σύμφωνα με τον διεθνή ορισμό και τρίτον, οι υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερες ώρες.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το πρόβλημα της υπο-αξιοποίησης εμφανίζεται σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ενώ στα τέλη του περασμένου έτους η Eurostat υπολόγιζε την ανεργία κοντά στο 9,5%, τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν πως η πραγματική «τρύπα» ανήλθε έως και στο 18,5%.

Η Ερώτηση του Νίκου Χουντή για το ποσοστό πραγματικής ανεργίας στην Ελλάδα

Ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής, σχετικά με τα συμπεράσματα μελέτης της ΕΚΤ που δείχνουν ότι η πραγματική ανεργία στην Ευρωζώνη, με τον συνυπολογισμό των υποαπασχολούμενων, αγγίζει το 18%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΚΤ σε ειδική μελέτη της για την αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη, χρησιμοποίησε εναλλακτικό δείκτη μέτρησης της ανεργίας, ώστε να συμπεριληφθεί και η επίδραση της υποαπασχόλησης, εμφανίζοντας την πραγματική ανεργία να φτάνει στο 18%, από 9,5% που δείχνει, με άλλο τρόπο μέτρησης, η Eurostat.
Επίσης, στην ίδια μελέτη εμφανίζεται η διαχρονική εξέλιξη της πραγματικής ανεργίας για την Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, η οποία είναι καθαρά αυξητική, εκτός της περίπτωσης της Γερμανίας.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ ζητά από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να τον ενημερώσει για το ύψος της πραγματικής ανεργίας σε όλες της χώρες της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα για την Ελλάδα, καθώς επίσης, να εξηγήσει το γεγονός ότι «η μόνη χώρα που εμφάνισε μείωση ανεργίας, ακόμα και στον ευρύτερο ορισμό της, ήταν η Γερμανία, που έχει κυριαρχήσει οικονομικά και πολιτικά εντός της Ευρωζώνης».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής ρωτά με νόημα τον Μάριο Ντράγκι «Πώς απαντά στην κριτική που ξεδιπλώνουν πολλοί οικονομολόγοι για το γεγονός ότι η Ευρωζώνη είναι μια νομισματική ένωση που ευνοεί μόνο τη Γερμανία και το οικονομικό μοντέλο που αυτή προωθεί».

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΝΗΣ

Οι θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 40.599 σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη του υπουργείου Εργασίας. Οι προσλήψεις ανήλθαν σε 273.375 και οι αποχωρήσεις από την εργασία σε 232.776.

Η επίδοση του Ιουνίου 2017 είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου μηνός Ιουνίου από το 2001 έως σήμερα.

Τον Ιούνιο οι ελαστικές μορφές απασχόλησης υπερτερούν των προσλήψεων για πλήρη απασχόληση.

Για τον Ιούνιο οι 118.119 προσλήψεις είναι πλήρους απασχόλησης, οι 114.820 μερικής απασχόλησης και οι 40.366 εκ περιτροπής απασχόληση.

Επίσης, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εξαμήνου του έτους 2017 διαμορφώνεται στις 255.903 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφηκε τον Ιούνιο, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 40.599 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ

Η ανεργία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο 21,7% έναντι 23,6% τον Απρίλιο του 2016 και 22% τον Μάρτιο του 2017.

Προκύπτει ότι ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.749.975 άτομα, ενώ ο αριθμός των ανέργων καθορίστηκε σε 1.040.909 και του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού σε 3.228.062 άτομα.

Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 79.833 άτομα (2,2%), οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 92.657 άτομα (8,2%) και οι οικονομικά μη ενεργοί συρρικνώθηκαν κατά 22.850 άτομα.

Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017, οι απασχολούμενοι σημείωσαν αύξηση κατά 23.943 άτομα (0,6%), οι άνεργοι διολίσθησαν κατά 12.927 άτομα (1,2%) και οι οικονομικά μη ενεργοί περιορίστηκαν κατά 14.181 άτομα (0,4%).

Στα ποιοτικά στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των ανδρών διαμορφώθηκε στο 18,2% και των γυναικών στο 26,2%. Σε ηλικιακό επίπεδο, η υψηλότερη ανεργία παρατηρήθηκε στην ομάδα 15-24 ετών (45,5%) και στην ομάδα 25-34 ετών (27,6%).

Τέλος, σε γεωγραφική βάση, η περιφέρεια Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας εμφάνισε το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων (27,8%), ενώ ακολούθησε η περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης (22,3%).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΡΗΞΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 08 Οκτ 2021 | 20:17

Τράπεζα της Αγγλίας: "Καμπανάκι" για το κόστος στην ενέργεια - Κίνδυνος απότομης διόρθωσης σε ομόλογα και μετοχές

Φόβοι για τον κίνδυνο απότομης διόρθωσης σε ομόλογα και μετοχές εξαιτίας του σοκ που προκαλεί η έκρηξη των τιμών της ενέργειας.

«ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ» 08 Οκτ 2021 | 20:08

Μητσοτάκης στον ΙΟΒΕ: "Ίσως η επόμενη δεκαετία να είναι ένας θρίαμβος - Οι επιχειρήσεις να στηρίξουν τους εργαζόμενους"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ απηύθυνε κάλεσμα στις επιχειρήσεις για επιστροφή ενός μερίσματος της ανάκαμψης στον κόσμο της εργασίας

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 08 Οκτ 2021 | 18:14

Live - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών

Ο Πρωθυπουργός συμμετέχει σε συζήτηση με θέμα "Ελληνική Κοινωνία: Από τη σπορά στην καρποφορία", στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στη μνήμη του Επίτιμου Προέδρου του, Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου

16,7% ΠΡΙΝ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ 30 Σεπ 2021 | 13:26
ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ 29 Σεπ 2021 | 23:10

Ντράγκι για Σύμφωνο Σταθερότητας: "Δεν είναι ρεαλιστικό να επιμείνουμε στους κανόνες του παρελθόντος"

"Ο στόχος είναι να βρεθεί συναίνεση επί μια σειράς κανόνων" είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός για την ανάγκη αλλαγής των κανόνων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας

25 Οκτ 2021 | 12:38

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στις 7 Δεκεμβρίου η εξέταση της εισήγησης για τον ΟΠΑΠ

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα εξετάσει στις 7 Δεκεμβρίου το θέμα της πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΠΑΠ σχετικά με τις ρήτρες αποκλειστικότητας.

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 25 Οκτ 2021 | 07:35

Ο συνταξιούχος με τις 55.000 "μαύρες" συναλλαγές και οι 6 απίθανες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω internet

Έξι περιπτώσεις φοροδιαφυγής από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αχαΐα και την Άρτα.

ΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 24 Οκτ 2021 | 18:20

ΟΑΕΔ, e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ: Τι καταβάλλεται έως τις 29 Οκτωβρίου

Υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 εκατ. δικαιούχους.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.